حجتالاسلام والمسلمین احمد صادق نژاده، محقق و پژوهشگر حوزه خانواده در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به نحوه جدایی و طلاق زوجین در ایران و مقایسه آن با آنچه شریعت از مسلمانان خواسته است پرداخت.
وی به سخنان سید جمالالدین اسدآبادی که میگفت در میان نامسلمانان مسلمانی دیدم اشاره کرد و گفت: در جوامع اروپایی و غربی جدایی زوجین با آرامش و پذیرش همراه است اما در ایران طلاق راهی برای پایان دادن به مشکلات زوجین نیست بلکه آغازی برای برخی دشمنیها و بدخواهیها است.
طلاق؛ آغازی برای رهایی از مشکلات یا ایجاد مشکل؟
وی ادامه داد: با وجود اینکه طلاق منفورترین حلال نزد خداوند است اما در قرآن کریم زوجین به مهربانی و رآفت در هنگام جدایی توصیه شدهاند و این در حالی است که بسیاری از زوجین پیش از طلاق و پس از طلاق تمام سعی خود را برای ایجاد مشکل در زندگی همسر سابق خود اعم از پرداخت نکردن مهریه، عدم اجازه ملاقات با فرزند، ریختن آبروی همسر سابق، بدگویی در مورد خانواده همسرسابق و تهمت و افترا به کار میگیرند.
تأکید اسلام دوری از آزار و اذیت در هنگام طلاق
حجتالاسلام والمسلمین صادقنژاد در توصیهای به زوجین گفت: اگر زن و شوهر به مرحلهای رسیدهاند که زندگی زناشویی در کنارهم برای آنان میسر نیست و تصمیم به طلاق گرفتهاند تا بتوانند به دور از مشکلات فعلی خود زندگی جدیدی را آغاز کنند نباید مراحل طلاق و پس از آن را به کام یکدیگر تلخ کنند. اسلام تأکید شدید بر عدم آزار و اذیت زوجین نسبت به یکدیگر در هنگام جدایی دارد.
غفلت از قوانینی که اسلام مانعی برای طلاق وضع کرده است
این کارشناس دینی به یکی از حقوق زوجین در هنگام طلاق اشاره کرد و گفت: تا زمانی که زن در عقد مرد است و صیغه طلاق جاری نشده است زن در گرو مرد است و نفقه وی بر عهده مرد است. در صورتی که بانوان پیش از طلاق بدون اجازه همسر به خانه والدین خود رجعت میکنند و مردان نیز از دادن نفقه ممانعت میکنند.
وی ادامه داد: در صورتی که اسلام در خانه ماندن زن در کنار مرد را عاملی برای در کنار هم بودن و رفع مشکلات از طریق گفتوگو وبرقرای روابط عاطفی برای به تأخیر افتادن و یا پشیمان شدن از طلاق دانسته است.
حجتالاسلام صادقنژاد به حمایتهای مالی که مردان باید از زنان در هنگام طلاق داشته باشند اشاره و عنوان کرد: در هنگام طلاق مرد باید نیمی از مالی که در زمان زندگی با زن کسب کرده است را به زن پرداخت کند، در صورتی که این دستور تقریبا فراموش شده است. این دستورات وضع شده است تا مانعی در برابر طلاق باشد و یا اگر هیچ راهی برای در کنار هم ماندن نبود حداقل زن از پشتوانه مالی برخوردار باشد.
عدم شناخت و بی تقوایی عامل اصلی طلاقها
این محقق و پژوهشگر حوزه خانواده عدم شناخت و بی تقوایی را عامل اصلی در رسیدن زوجین به مرحله طلاق دانست و گفت: امام رضا(ع) میفرمایند اگر کسی به خاطر ثروت و زیبایی با فردی ازدواج کند همین عوامل باعث شکست میشود. تا زمانی که بر سر سفره قرآن و اهل بیت(ع) ننشینیم ازدواج موفقیتآمیزی نخواهیم داشت.
وی خواستار ارائه آموزشهای مرتبط با سبک زندگی و حقوق متقابل زوجین در برابر هم پیش از ازدواج شد و تصریح کرد: سوالات جلسه خواستگاری و روابط در دوران نامزدی از اهیمت زیادی در جلوگیری از طلاق دارد و باید این امور به خانوادهها آموزش داده شود.