به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، تا کنون سه دوره از جشنواره وبلاگنویسی نماز برگزار شده است که در این سه دوره وبلاگهای بسیار خوبی معرفی و تولید شد که حقیقتا در انتشار و ترویج معارف نماز بدون شک تأثیرگذار بودهاند. در این میان انتخاب برگزیدگان این جشنوارهها توسط داورانی از نقاط مختلف کشور حجت را بر همگان تمام میکرد که داوری بدون سوءگیری انجام شده است.
ملاکهای داوری سومین دوره از مسابقه وبلاگنویسی نماز، که دبیرخانه جشنواره اعلام کرد، به شرح زیر بود:
• شرکت کنندگان تا تاریخ ذکرشده برای ثبت نام به سایت مراجعه و فرم ثبت نام را تکمیل نمایند.
• هر وبلاگ حداقل دارای 10 پست مطلب باشد درج بنراطلاع رسانی و یا لینک سایت ستاد اقامه نماز در وبلاگ شرکت کننده در طول برگزاری جشنواره الزامی است.
• مطالب وبلاگهای ثبت نامی حتما باید مطابق با موضوع نماز باشد.
• تمامی منابع و پینوشتهای مطالب باید در هر پست بلاگ درج گردد (درصورت استناد به آیات، احادیث و روایات درمطالب ارسالی ذکر منبع الزامی است).
• مطالب درج شده در وبلاگها به دور از کپی مطالب دیگر وب سایتها باشد. بدیهی است تکرار این امر در پست های متوالی موجب کاهش امتیازات وبلاگ شما از سوی هیات داوران خواهد شد.
• عنوان وبلاگ مطابق با موضوع مسابقه باشد.
• مسئولیت مطالب و محتوای وبلاگهای شرکت کننده در جشنواره به عهده نویسنده آن است و مسئول وبلاگ باید پاسخگو باشد.
• تمامی وبلاگهایی که قبل از شروع مسابقه فعال بودهاند نیز، با رعایت شرایط مسابقه امکان حضور در آن را دارند.
• ارائه وبلاگی که در دیگر جشنواره ها نیز شرکت داشته است به شرط ذکر نام جشنواره و مقام کسب شده در فرم ثبت نام بلامانع است.
• به روز رسانی وبلاگ بسیار مهم است و وبلاگهایی که در مسابقات قبلی تنها شرکت داشته و کسب رتبه نمودهاند و به روز رسانی نشده اندبه هیچ وجه در این دوره شرکت داده نخواهند شد مگر اینکه حداقل 45 روز شروع به روز رسانی نمایند.
اما نکته مهم و اساسی این مسابقات این است که داوران تا چه حد به وبلاگنویسی و شرایط آن آگاه هستند و ملاکهایی را که برای داوری انتخاب میکنند تا چه میزان خود در انتخاب وبلاگهای برتر، رعایت کرده و آیا امتیازدهی به وبلاگها را بر اساس معیارهای داوری انجام میدهند و یا بر اساس سلیقه شخصی خود انتخاب کردهاند.
در سومین جشنواره وبلاگنویسی نماز اتفاقی رخ داد که اعتراض بسیاری از شرکتکنندگان را در بر داشت و همین امر ما را بر آن داشت تا با یک بررسی دقیقتر به داوری این جشنواره و نتایج آن بپردازیم.
نتایج داوری جشنواره وبلاگ نویسی نماز با تأخیر یک روزه بر روی خروجی سایت دبیرخانه این جشنواره قرار گرفت. پس از اعلام نتایج بسیاری شوکه و بسیاری شگفت زده شده بودند. چراکه خیلی از افراد که انتظار داشتند نامشان در این اسامی باشد، نبود و بسیاری هم که انتظاری برای پیروزی نداشتند شگفتزده بودند که چگونه وبلاگ آنها بنا بر قوانین این جشنواره از مراحل مقدماتی گذشته است و به مرحله نهایی و در نهایت پیروزی در این جشنواره رسیده است!
باید گفت حقیقتا داوری این جشنواره ضعیفترین داوری در نوع خود بوده است چراکه با بررسیهای انجام شده توسط ایکنا بسیاری از وبلاگهای برگزیده کمترین شرایط برگزیده شدن بر اساس ملاکهای داوریی را داشتند که خود این جشنواره اعلام کرده بود. عدم درج بنر جشنواره، قالب آماده، مطالب کپی و تکراری، بیبهره بودن از عنصر جذابیت و تاثیرگذاری بر مخاطب، تک زبانه بودن و بسیاری از این موارد در وبلاگهای برگزیده دیده میشود.
به عنوان مثال نفر سوم این جشنواره با عنوان (masjadvanamaz.blogfa.com) است که نویسنده این وبلاگ با وبلاگ برگزیده شماره نوزدهم (ahkam4790.blogfa.com) گویا نسبت فامیلی هم دارد. قالبهای یک شکل و مطالب کپی و همچنین نوع قالب که مرتبط با نماز نیست از مشکلات این وبلاگها است، نفر چهارم نیزکه با عنوان وبلاگ بهار قرآن (baharquran.blogfa.com) در این جشنواره شرکت کرده از قالب آماده استفاده و مطالب در رابطه با نماز بسیار اندک و انگشت شمار هستند و جالب اینجا است وقتی وارد این وبلاگ میشویم به نام علی رضا اقتصاد این وبلاگ ثبت شده که مالک وبلاگ تصویری از خود در گوشه آن قرار داده است که در اعلام نتایج جشنواره به نام محمدامین اقتصاد اعلام شده است و احتمال دارد که فرد دیگری از اعضای خانواده اقتصاد به جای صاحب وبلاگ شرکت کرده است.
بعد از آن میرسیم به وبلاگ نفر نهم این جشنواره. وبلاگی با عنوان اقامه صلات به نشانی (aghemesalat.blogfa.com)، که این وبلاگ با یک قالب مشکلدار و متن و فونتهای ناخوانا جز برندگان مسابقه شناخته شده است. یکی از اتفاقات جالب بعد از اعلام نتایج در این جشنواره اعلام نفر پانزدهم این جشنواره با وبلاگ (agrienginer2013.blogfa.com) بود که بعد از انتشار اسامی و در آن در رسانهها دوباره تغییر کرد و سایت (neyyat.ir) جایگزین آن شد.
این درحالی است که قبل از اعلام نتایج، حجتالاسلام والمسلمین محمد کریمی، دبیر سومین مسابقه سراسری وبلاگ نویسی نماز در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اعلام نتایج و اعتراضهای شرکتکندگان در این مسابقه گفته بود: بعد از اعلام نتایج داوری دیگر امکان اعتراض نیست. چراکه داوران بعد از بررسی و اعلام نتایج برگزیدگان مسابقه به شهرهای خود بازگشتهاند و از استان چهار محال بختیاری هم نبودند که بتوان به آنها دسترسی داشت.
وبلاگ بعدی وبلاگ شماره شانزده این مسابقه با عنوان( salat-90.blogfa.com) است. این وبلاگ نیز همانند دیگر وبلاگها مطالب تکراری و اندک برای مخاطبان اینترنتی قرار داده است. کپی بودن و قرار ندادن لینک و بنر جشنواره در این وبلاگ هم از دیگر مواردی است که داوران به آن توجهای نکردهاند.
وبلاگ برگزیده شماره 31 (www.shiravand.blogfa.com) یکی از عجیبهای انتخاب در این مسابقه است. وبلاگی که عنوان مطالب، موضوعات مطالب، قالب وبلاگ، بازدیدها و بسیاری از ملاکهای داورای را ندارد. این وبلاگ بیشتر مطالب سیاسی و شهدا را در خود جا داده و به دور از محور مسابقه فعالیت میکند.
وبلاگهای بعدی وبلاگ برگزیده شماره 32 (namaz-iau.blogfa.com) و 35 (abyatenamaz.mihanblog.com) هستند. وبلاگ شماره 32 قالبی ساده و آماده دارد که مطالب کپی و تکراری هستند. وبلاگ شماره 35 نیز مطالب بسیار اندکی دارد و از قالب آماده استفاده کرده است. موضوع و مطالب ارتباط زیادی با نماز ندارند و بنر جشنواره در این وبلاگها قرار نگرفته است.
تا اینجا داوریها در برگزیدن نفرات اول تا چهلم مسابقه نشان میدهد که بسیاری از ملاکهای داوری را خود داورها رعایت نکرده و مسئولین جشنواره هم نظارتی بر کار داورها نداشتهاند. مسدود بودن بعضی از وبلاگهای برگزیده مانند وبلاگ نفر آخر(daftar-eshghe.mihanblog)، پیدا نکردن آنها در موتورهای جستوجو و امسال این موارد هم در برگزیدگان سومین جشنوار وبلاگنویسی نماز به چشم میخورد. باید گفت پرداختن به موضوع نماز امری بسیار مهم و اساسی است که با برگزاری جشنوارههایی مانند نماز بدون شک فراگیرتر خواهد شد.
حال باید گفت، هزینههای بیت المال و دیگر هزینههایی که برای اجرای چنین جشنوارههایی برگزار میشود، آیا به درستی و به حق به صاحبانشان داده میشوند و یا خیر و چرا هیچ نظارتی بر کار داوران نیست و امکان اعتراض نیز بر کار داوران در این جشنوارهها وجود ندارد.
اینکه داوران یک جشنواره ملاکهای داوری را که برای همان جشنواره قرار دادهاند، رعایت نکنند خود نیز جای تأمل و تأسف دارد. داوران یک جشنواره وبلاگنویسی باید کارآزموده، آشنا به وبلاگنویسی و مطالب آن، آشنا به اصول طراحی و گرافیک، آشنا با انواع سامانههای وبلاگدهی، مبانی کامپوتر، فعال در حوزه وبلاگنویسی و خود برگزیده جشنوارههای وبلاگنویسی و مسائلی از این دست باشند که بتوانند پر قدرت و با دقت بیشتر به داوری بپردازند.
اما باید گفت که حق از دست رفته، روحیه و امید افرادی که در این مسابقه برگزیده شناخته نشدهاند مسئله دیگری است که مسئولان برگزاری این جشنواره باید در رابطه با آن پاسخگو باشند.
خدا جواب داورها دهد که حق من را خوردند. خدا میداند که چندین نفر اینگونه با ناحقی برنده نشده اند.
بنده اصفهانی هستم ودوسال پشت سر هم این جشنواره در اصفهان برگزار شد ویکی از این مشکلات نبود،به نظر من دوره چهارم هم که از مهرماه استارت می خورد باید مجری برگزاریش اصفهان باشد تا این مشکلات پیش نیاید ،دوم استفاده از سه داورخبره در این حوزه بسیار بهتر از 8داور بی خبره بود.
ان شالله مهرماه که دوره چهارم برگزار می شود به اصفهان برگردد
داوری امسال افتضاح بود.من برگزیده شدم البته بعد از اینکه اعتراض زدم.ولی باز ناراضیم
همش تلاش کردن عیبهای داوری با حرف زدن رفع کنن.
مثلا آخر سر گفتن رتبه بیستم و اول با هم تفاوتی ندارن.