عباس رافعی، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ژانر بودن سینمای دینی اظهار کرد: زمانی که درباره ژانر بودن سینمای دینی بحث میشود، عدهای معتقدند که ممکن نیست برای اینگونه مضامین ژانر قائل شد، چون متصورند مضامین مورد نظر را در بسیاری از گونههای سینمایی میتوان مشاهده کرد، در صورتی که از نگاه من این توجیهات نباید دلیلی برای ژانر نبودن سینمای دینی باشد، زیرا اگر چنین خصیصهای را میشد قبول کرد باید چند ژانر دیگر هم در سینما وجود نمیداشت چون در اشکال دیگر هم میتوان آنها را مورد توجه قرار داد.
وی افزود: دلیل اینکه هنوز نتوانستهایم ژانر بودن سینمای دینی را مشخص کنیم این است که متاسفانه از این دست فیلمها هنوز تعریف درستی نداریم، پس در ابتدا باید به یک تعریف کامل و جامع از این عنوان برسیم، سپس بیایم و چارچوبهای مد نظر این ژانر را مشخص کنیم. برای رسیدن به این خواسته هم به عقیده من باید سینماگران و کارشناسان خبره و صاحبنظر به یک اجماع اساسی دست پیدا کنند.
این کارگردان در پاسخ به این سوال که به چند شکل میتوان به موضوعات دینی توجه کرد؟ گفت: به عقیده من تعریف از سینمای دینی سه نوع است اول آن که فیلم یک داستان دینی تعریف کند، دوم: توسط یک فیلمساز یا تهیهکننده دینی ساخته شود و سوم اینکه هدف دینی داشته باشد، البته هیچ یک از سه شکل فوق نمیتواند به اندازه قسم سوم به موضوعات دینی به صورت دقیق توجه داشته باشند.
نتایج ژانر دانستن سینمای دینی
وی در پاسخ به این سوال که ژانر دانستن سینمای دینی چه حاصلی برای این فیلمهای دینی دارد؟ تصریح کرد: مسلم است که اگر در قالب یک گونه به سینما دینی پرداخته شود آن ژانر بیشتر شکوفا خواهد شد، چون تمرکز و امکاناتی که برای آن فراهم میشود بیشتر است. در ضمن در صورت ژانر شدن سینمای دینی، نقدهایی که نسبت به برداشتهای دینی در سینما انجام میشود که آثار را از سطحینگری رها خواهد کرد.
کارگردان فیلم «فصل فراموشی فریبا» با بیان اینکه سینمای دینی به واسطه سفارش و دستور مدیران به وجود نمیآید، بیان کرد: باید در این حوزه اصل را این دانست که هیچ دستور و سفارشی سبب به وجود آمدن ژانر دینی در سینما نمیشود، چون همان گونه که گفته شده ابتدا باید در این حوزه چارچوبها و لوازم مهیا شود سپس ژانر کردن آن پیش گرفته شود.
رافعی در پایان خاطرنشان کرد: من برگزاری جشنوارهای با این عنوان را قدمی موثر برای تعریف چارچوبهای این ژانر میدانم. جشنوارهای که در آن کارگاهها و نشستهای مختلف برگزار شود تا بتوان به اصولی که برای ژانر شدن سینمای دینی لازم است، دست یافت.