به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مسابقات بینالمللی قرآن که اکنون سی و یکمین دوره آن پشت سر نهاده شد، توانست یک رویه عملی را در حوزه قرائت و حفظ قرآن ویژه قرآنیان سراسر جهان نهادینه کند. مسابقات قرآن ایران با جنبه بینالمللی خود، توجه جامعه قرآنی کشورهای اسلامی و غیراسلامی را جلب کرده است.
سازمان اوقاف و امورخیریه براساس وظایف محوله در زمینه تبلیغ و ترویج قرآن و مهمتر از آن عمل به نیات خیر واقفین مسابقات بینالمللی قرآن کریم این مسابقات را هرساله با فرارسیدن عید بزرگ مسلمانان جهان، 27 ماه رجب مصادف با بعثت حضرت محمد(ص) برگزار میکند.
سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران، همانند سالهای گذشته توانسته رقابت حساس و فشردهای را میان متسابقان در بخشهای مقدماتی، نیمهنهایی و نهایی ایجاد کند؛ باید یادآور شد که در حاشیه این دوره از مسابقات، برنامههای جنبی همچون اجرای گروههای تواشیح، تلاوت قاریان افتخاری و همچنین مسابقات پیامکی با مضامین قرآنی برگزار شد.
در این راستا گزارشی از آیین افتتاحیه مسابقات بینالمللی قرآن تا اختتامیه، اعماز رویدادهای یک هفته این دوره از مسابقات و همچنین نظرات صاحبنظران در زمینه رقابت متسابقان تهیه شده است.
مراسم افتتاحیه روز دوشنبه، پنجم خردادماه در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار و بهصورت زنده و مستقیم از رادیو قرآن و شبکه قرآن و معارف سیما پخش شد.
در ابتدای این مراسم حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه هر چه داریم از بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، شهدای انقلاب اسلامی و شهدای دفاع مقدس است، گفت: آرزوی سربلندی برای تمامی مدیران و مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران به ویژه حضرت آیت الله خامنهای، رهبر معظم انقلاب داریم.
وی در ادامه به برگزاری مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران در دو رشته حفظ و قرائت اشاره و تصریح کرد: این دوره از مسابقات در جای خود منحصر به فرد است؛ برخی از کشورها که بالای 50 سال تجربه در برگزاری مسابقات قرآن دارند فقط در رشته قرائت، مسابقه برگزار میکنند و رشته حفظ ندارند.
در بخشی دیگر از این مراسم، آیت الله آملی لاریجانی، رئیس قوه قضایه در مراسم افتتاحیه سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر اینکه در برخی آیات آمده است که قرآن کریم «نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَدِیث» است، اظهار کرد: تعبیر مطلق احسن الحدیث به معنای بهترین گفتار است که خداوند بر مردمان نازل کرده است.
وی اضافه کرد: در همین آیات قرآن، آمده است که اگر در آن سیر داده شود، کوهها و زمینها به حرکت دربیایند و یا مردگان زنده شوند، نباید تعجب کرد و این واقعیتی است که قرآن دارای آن است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: برای دسترسی به مراتب قرآن باید راه جدید پیدا کنیم و نگاهمان به این دنیا و ظواهرش را تغییر دهیم. برای اینکه حال ما شبیه اصحاب لیل شود باید توجه به نگاه توحیدی قرآن داشته باشیم. اگر ما در بیداری و حرکاتمان این گونه باشیم نگاه توحیدی را بر قلب خود حاکم کردهایم.
تجلیل از 14 حافظ نخبه طرح تربیت حافظان قرآن
باید یادآور شد که در حاشیه برگزاری این دوره از مسابقات، مراسم تجلیل از برگزیدگان طرح تربیت حافظان قرآن با حضور 200 هزار نفر از سراسر کشور در قالب آموزشهای حضوری و غیرحضوری برگزار شد و در نهایت از ۱۴ حافظ نخبه طرح تربیت حافظان قرآن تجلیل به عمل آمد.
برهمین اساس در این مراسم به ترتیب از مهسا صادقیانفر(خوزستان) 9 ساله حافظ 10 جزء، فائزه تکیه(قم) 27 ساله حفظ کل، نرگس بیگیپور(یزد) 36 ساله 17 جزء، نرگس فرجی(کردستان) 9 ساله 13 جزء، امیرحسین جاوید (مرکزی) 12 ساله 15 جزء، کوثر اصلانی(خراسان رضوی) 11 ساله 11 جزء، فاطمه حامدی(خراسان رضوی) 11 ساله 11 جزء، مریم فولادی(کردستان) 10 ساله 11 جزء، سعیده یزدانی (خراسان شمالی) 19 ساله 26 جزء، طیبه ربیعی (مرکزی) 26 ساله 18 جزء، وجیهه رضایی کماسی (گلستان) 30 ساله 10 جزء، مرضیه زینلی (خراسان جنوبی) 21 ساله 14 جزء، حسن بنیاسد (خوزستان) 15 ساله 12 جزء، فائزه جهانآبادی (قم) 27 ساله حافظ 13 جزء تجلیل شد.
به گفته حجتالاسلام احمد شرفخانی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه، آمار قرآنآموزانی که بالای 10 جزء از قرآن را طی دو سال گذشته حفظ کردهاند بیش از اینها بوده امّا در نهایت، 14 نفر از این قرآنآموزان که رتبه و امتیاز بالایی نیز در آزمون سراسری طرح تربیت حافظان قرآن دریافت کردند.
قرارگیری قلم نخبگان در مسیر قرآن
یکی از مهمترین برنامههای این دوره از مسابقات، حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که در بخشی از سخنان وی به قرارگیری قلم نخبگان و قدم دولتمردان در مسیر قرآن کریم برای توسعه فرهنگ قرآنی اشاره شد.
وی درباره مسابقات بینالمللی قرآن گفت: به برکت جمهوری اسلامی ایران انس با قرآن کریم در میان اقشار مختلف مردم، رواج یافته است و آیههای قرآن کریم در هر محفلی دیده میشود و به برکت همین نظام تعداد حافظان و قاریان قرآن کریم روزبه روز در حال افزایش است. امید است این مسابقات که 30 سال در ترویج و تبلیغ قرآن کریم تجربه کسب کرده است در مسیر تکامل خود موفق باشد و در مسیر ترویج تلاوت قرآن کریم ظرفیتهای خود را آشکار سازد.
وجود رقابتهای جمع و جور و مسابقهای
یکی از بخشهای حساس سی و یکمین دوره از مسابقات حضور جعفر فردی، نماینده کشورمان در رشته قرائت بود که در دومین روز از رقابت متسابقان بهعنوان پنجمین نفری بود که به روی سن رفت و به اجرای برنامه پرداخت.
بنابر اظهارات وی، رقابتها، خیلی جمع و جور و مسابقهای بوده و با وجود استرسی که پیش از آغاز تلاوت خود داشته، از قرائت خود راضی است.
وی عنوان کرد: به طور کلی اکثر شرکتکنندگان در این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن، تجویدشان ضعیف است و در وقف و ابتدا نیز مشکل دارند.
تجلیل از بانوان فعال قرآنی
از دیگر برنامههای حاشیهای این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن میتوان به تجلیل از بانوان فعال قرآنی اشاره کرد؛ در این مراسم 14 نفر از بانوان فعال قرآنی در 12 عرصه «ایثار و فداکاری»، «پژوهشهای قرآنی»، «آموزشهای قرآنی»، «تبلیغ و ترویج»، «مدیریت قرآنی»، «حفظ قرآن»، «داوری قرآن»، «فعالیتهای قرآنی هنری»، «نرمافزارها و سایتهای قرآنی»، «خانواده قرآنی»، «افتخارآفرینان قرآنی» و «واقفان قرآنی» تجلیل شدند.
به گفته معصومه فرزانه، مشاور امور بانوان سازمان اوقاف و دبیر پنجمین همایش بانوان فعال قرآنی، انقلاب اسلامی که به دست توانمند امام خمینی(ره) پایهگذاری شد و حاکمیت یافت، منجر به استقرار حکومت اسلامی شد و در طول جنگ تحمیلی نیز دلاورمردان و شیرزنانی به روح بلند امام راحل(ره) اقتدا کردند و فرزندان پاک و بالندهای را به جامعه اسلامی تقدیم کردند.
وی با اشاره به پنجمین همایش بانوان فعال قرآنی گفت: این همایش در جامعه قرآنی ما دستاوردهایی داشته که یکی از این دستاوردها، عینیت بخشیدن به مطالبات قرآنی مقام معظم رهبری در حوزه قرآنی بوده است؛ در تلاش هستیم رهنمودهای مقام معظم رهبری در حوزه فعالیتهای قرآنی بانوان را در جامعه عملیاتی کنیم.
وجود رقابت نزدیک در بخش حُسن حفظ قرآن
در حاشیه این دوره از مسابقات با تلاش خبرنگاران ایکنا، گفتوگویی با داوران و اساتید حاضر در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی بهعمل آمد که میتوان در ابتدا به نقطه نظرات سیدعلی سرابی، ناظر هیئت داوران سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن اوقاف مبنی بر کیفی بودن سطح حفظ قرآن متسابقان اشاره کرد.
بنابراظهارات وی اضافه کرد: رقابت نزدیکی در بخش حُسن حفظ قرآن دیده میشود، امّا همچنان به جمعبندی قطعی در بخش قرائت قرآن، دست نیافتهایم، به این دلیل که قاریان دارای تلاوت بسیاری خوبی هستند.
سرابی با تأکید بر ضرورت ارزیابی سطح فنی قاریان و حافظان قرآن اظهار کرد: پیشبینی میشود، نسبت به تعداد متسابقان کشورهای جهان، سطح تلاوت و حفظ قاریان و حافظان بالا باشد به همین دلیل لازم است به صورت گسترده و کارشناسی شده، داوری انجام شود.
برنامهریزی افتتاحیه و اختتامیه مسابقات قرآن نیازمند تغییر است
از دیگر صاحبنظران این دوره از مسابقات میتوان به رحیم خاکی، قاری بینالمللی قرآن اشاره کرد؛ نکتهای که به نظر وی میرسد، این است که در برنامهریزیهای مراسم افتتاحیه یا اختتامیه این مسابقات یک تغییراتی صورت گیرد و نیازی نیست که همانند مراسم افتتاحیه، سخنرانیهای طولانی در ابتدای مراسم باشد، زیرا این سخنرانیهای طولانی در اول مراسم قدری خستهکننده است.
به گفته وی تمامی شرکتکنندگانی که از سایر کشورها به سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن آمدهاند، از نحوه برگزاری مسابقات جمهوری اسلامی ایران اطلاع دارند؛ حتی آییننامه مسابقات نیز از قبل به آنها اطلاعرسانی شده و در اختیار آنها قرار گرفته است تا بدون هیچ مشکلی در مسابقات حضور پیدا کنند.
همردیف بودن تلاوتهای برخی قاریان با نماینده ایران
در بخشی دیگر از این مسابقات، علیاکبر حشمتی، داور سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران به همردیف بودن تلاوتهای برخی قاریان با نماینده ایران اشاره داشت. وی اضافه کرد: به هر حال نام مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران، بینالمللی است و باید دقت بیشتری در ورودیها صورت گیرد، امّا از جهت دیگر نیز به این دلیل که این مسابقات یک اتفاق بزرگ برای جهان اسلام است، اشکالی ندارد که حتی مبتدیان که به هر حال نماینده کشور خود هستند نیز در این مسابقات حضور داشته باشند.
حشمتی افزود: با تأکید بر لزوم تشکیل کمیته قرآن در سازمان کنفرانس اسلامی، عنوان کرد: این کمیته در صورتی که در سازمان کنفرانس اسلامی تشکیل شود، میتواند نخبگان قرآنی جهان اسلام را شناسایی کند و بهترینها را برای شرکت در مسابقات قرآن ایران و سایر کشورها انتخاب کند.
وی در ادامه یادآور شد: امّا با این حال سطح مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران نسبت به مسابقات مالزی، لیبی، سودان، سوریه و ... بسیار بالاتر است که البته مسابقات مالزی از نظر تشریفات بسیار قوی است.
خدا توفیق داد که خوب خواندم
یکی دیگر از بخشهای حساس این دوره از مسابقات حضور بهزاد هژبری، نماینده ایران در رشته حفظ سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران بود؛ وی پس از تلاوت خود در این دوره از مسابقات گفت: قبل از اینکه به جایگاه برای تلاوت بروم، خیلی استرس داشتم؛ امّا خدا توفیق داد که خوب خواندم. دعای مردم نیز باعث شد خوب بخوانم.
هژبری با اشاره به سطح شرکتکنندگان در رشته حفظ قرآن مطرح کرد: سطح شرکت کنندگان در رشته حفظ این دوره از رقابتها خوب است؛ چند نفر بدون غلط خواندند. شرکتکنندگان از کشورهای مصر، افغانستان و اندونزی خیلی خوب بودند.
وجود اختلاف سطوح قاریان در تمامی مسابقات بینالمللی قرآن کشورهای مختلف
مهدی دغاغله، راهنمای متسابقین سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران است که به عقیده وی در مسابقات بینالمللی قرآن نباید انتظار داشته باشیم تمامی شرکتکنندگان که از سایر کشورها میآیند در سطح بالایی باشند.
وی به وجود اختلاف سطوح قاریان در تمامی مسابقات بینالمللی قرآن کشورهای مختلف اشاره دارد و میگوید: به هر حال برخی از این شرکتکنندگان امکانات آموزشی کمتری در کشور خود دارند و استاد قرآنی هم ندارند و به همین دلیل است که خیلی ضعیف هستند.
سطح بالای مسابقات قرآن ایران باید به سایر کشورها منتقل شود
امّا در بخشی دیگر از نقطه نظرات داوران مسابقات بینالمللی قرآن باید به هاشم روغنی، داور سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران اشاره کنیم؛ به گفته وی برنامههایی پیشبینی شده است تا با کمک رایزنهای فرهنگی ایران در سایر کشورها و یا وزارت اوقاف دیگر کشورها، از سالهای آینده قاریانی به مسابقات قرآن جمهوری اسلامی دعوت شوند که قویتر باشند.
وی افزود: همچنین باید بتوانیم به سایر کشورها این نکته را منتقل کنیم که سطح مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران بسیار بالا است و باید قاریان خوبی را به این مسابقات بفرستند.
روغنی اظهار کرد: سطح شرکتکنندگانی که مبتدی هستند، با چند جلسه آموزشی بالا نمیرود و با چند جلسه نمیتوانیم برای آنها معجزه کنیم، آنها نیازمند ممارست و تمرین هستند که باید از طریق لوحهای آموزشی که پس از مسابقات در اختیار آنها قرار میگیرد، این کار انجام شود.
برتری نمایندگان ایران در مسابقات بینالمللی قرآن محتمل است
در حاشیه این دوره از مسابقات، میتوان به گفتههای احمد ابوالقاسمی، قاری بینالمللی قرآن اشاره کرد؛ وی با اعلام رضایت از تلاوتهای جعفر فردی و بهزاد هژبری نمایندگان ایران در رشتههای حفظ و قرائت مسابقات بینالمللی قرآن اظهار کرد: میتوان روی اول شدن نمایندگان ایران در این مسابقات حساب کرد.
ابوالقاسمی با اشاره به حضور شرکتکنندگان ضعیف در این دوره از مسابقات گفت: ما فیلتر قوی برای حضور قاریان ضعیف در مسابقات قرآن نداریم زیرا همان کشورهایی که امسال ضعیف ظاهر شدهاند برخی سالها قوی ظاهر میشوند و نمیشود خیلی سخت گرفت.
سطح اطلاعرسانی مسابقات بینالمللی قرآن هوشمندانه است
ولی یاراحمدی، دبیر ستاد سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن از جمله صاحبنظران این دوره از مسابقات، معتقد است که تمامی نمایندگانی که در مسابقات بینالمللی قرآن حضور دارند، از سوی مراکز معتبر قرآن معرفی شدهاند که پس از برگزاری مسابقات جایگاه نمایندگان معرفی شده، از سوی مراکز مختلف قرآنی سایر کشورها را به آنها اعلام میکنیم تا برای سالهای بعد بتوانند نمایندگان بهتری را برای شرکت در مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران اعزام کنند.
وی میگوید: سطح اطلاعرسانی این دوره از مسابقات نیز به صورت هوشمندانه و با رویکرد بینالمللی بوده است؛ در افتتاحیه این دوره از مسابقات از 14 کشور نماینده رسانهای داشتهایم که همین امر موجب انعکاس مطلوب و ترویج فرهنگ قرآنی شد.
یاراحمدی در ادامه ضمن تشکر از حضور موفق رسانهها در این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن، گفت: اگر بنا باشد مسابقات قرآن ارتقاء پیدا کند، نیازمند همکاری و مشارکت همه دستگاهها و یک عزم ملی است، زیرا برای ساخت یک سالن مخصوص برای مسابقات بینالمللی قرآن و چه سایر فعالیتها که برای برپایی این رویداد بزرگ قرآنی انجام میشود.
برخی کشورها در رشته حفظ مسابقات قرآن فراتر از حد انتظار ظاهر شدهاند
در بخشی دیگر از این دوره از مسابقات به گفتوگو با محمدرضا پورمعین، کارشناس قرآنی کشور پرداخته شد که به عقیده وی این مسابقات از دو سال قبل به یک مسابقات تمام عیار بینالمللی تبدیل شده است و از هر زاویهای که به این مسابقات نگاه کنیم، معیارهای بینالمللی مسابقات به بهترین شکل ممکن رعایت میشود.
پورمعین با بیان اینکه امسال در مسابقات بینالمللی قرآن رقابتها بسیار فشرده است و برخی کشورها فراتر از انتظار ظاهر شدهاند، گفت: رتبه نمایندگان کشورمان با کوچکترین اشتباه تنزل بسیاری خواهد یافت.
این کارشناس قرآنی اظهار کرد: نکتهای که باید به آن توجه شود، بحث فعالیتهای جنبی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. سالن برگزاری مسابقات بیش از دو هزار نفر ظرفیت دارد و این یعنی دو هزار فرصت برای برگزارکنندگان مسابقات و البته باید به این تعداد مخاطبان رسانهها را نیز اضافه کرد.
اعتراض نماینده تاجیکستان مربوط به نبردن نام سوره بود
در حاشیه این دوره از مسابقات اعتراضی از سوی نماینده تاجیکستان صورت گرفت که حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا شهیدیپور، یکی از داوران سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم در بخش وقف و ابتدا معتقد است، این اعتراض مربوط به یک آیه مشابه بوده که با اختلاف یک حرف در دو سوره «روم» و «اسراء» قرار داشت و داوران نام سوره را برای این شرکت کننده اعلام نکرده بودند.
وی افزود: بعد از اینکه تصمیم گرفته شد، نام سورهها برده شود، نماینده کشور تاجیکستان به نتیجه اعلام شده، اعتراض کرد که اعتراض کاملاً به جایی بود، زیرا نام سوره برای وی برده نشده بود، بنابر این سؤال وی تکرار شد. بردن نام سورهها بیشتر برای این است که افراد حاضر در سالن راحتتر بتوانند سورهها را پیدا کنند، اما اصل بر این است که نام سوره و شماره صفحه اعلام نشود.
برتری قاریان ایرانی به دلیل قرائتی مبتنی بر آئیننامه است
در حاشیه این دوره از مسابقات به قیاس میان قاریان ایرانی و قاریان اعزامی از سایر کشورها پرداخته شد که محمد عباسی، داور سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران میگوید: با توجه به اینکه مسابقات قرآن در ایران بهصورت کلاسیک اجرا میشود و تلاوتها نیز بهصورت کلاسیک خوانده میشود، قاریان ایرانی با آییننامه مسابقات آشنایی کامل دارند و در بخش تجوید، صوت و لحن و وقف و ابتدا، کلاسیکتر میخوانند.
داور سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: همچنین حضور نمایندگان کشورهای مختلف در مسابقات بینالمللی قرآن از این جهت نیز خوب است که با فعالیتهای قرآنی و مسئولان قرآنی جمهوری اسلامی ایران، همچنین با مردم و طبیعت زیبای ایران آشنا میشوند. ما نیز وظیفه داریم از این جهت که میهمان ما هستند آنها را تکریم کنیم.
رقابت قرآنی فشرده میان ۶ کشور اسلامی در مسابقات بینالمللی قرآن
حجتالاسلام والمسلمین سیدمسعود میریان، مسئول کمیته فنی سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه سطح رقابت متسابقان در مرحله نیمه نهایی سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن با سال گذشته قابل مقایسه نیست.
میریان با اشاره به طراحی بیشاز 30 اثر ماندگار در سی و یکمین مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه در حاشیه برگزاری این دوره از مسابقات توانسته تابلوهای ماندگار با مضامین قرآنی طراحی کند؛ باید یادآور شد که هر کدام از آثار طراحی شده در این مسابقات، میلیونها تومان ارزش مالی دارد.
وی در پایان یادآور شد: هنر تذهیب از ظریفترین هنرهای مسلمانان است که بر مبنای ارتباط معنوی با خداوند به کارگرفته میشود، براین اساس نوید سازمان اوقاف و امور خیریه به عموم مردم این است که این آثار ارزشمند پس از طراحی کامل، تذهیب و به نمایش گذاشته شوند.
امیدوارم نتیجه مسابقات بینالمللی قرآن برای مردم دلنشین باشد
عباس سلیمی، پیشکسوت قرآنی با بیان اینکه سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران از سطح کیفی خوبی برخوردار است، گفت: با توجه به رقابتهای نزدیکی که در مرحله نیمه نهایی وجود داشت، کار داوران برای انتخاب فینالیستها در این بخش بسیار مشکل بود.
با داوری دقیقی که از سوی هیئت داوران سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران انجام میشود یقین داریم که بهترین قاری و بهترین حافظ در مرحله فینال انتخاب خواهد شد و واقعاً فرقی نمیکند که بهترین قاری و حافظ ایرانی یا از دیگر کشورها باشد.
داوران مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران بر مبنای عدالت حرکت میکنند؛ امیدواریم نتیجه این دوره از رقابتها علاوه بر اینکه رضایت خداوند را در پی دارد برای مردم نیز دلنشین باشد.
یادآور میشود، اولین بار است که میان اعلام نتایج و مراسم اختتامیه مسابقات، یک روز فاصله است و دلیل این کار نیز فرصت کافی برای اعتراض به نتایج و بازبینی فیلم تلاوت توسط داوران عنوان شده است و بالطبع این کار باعث میشود که جای هیچ شک و شبههای در ریز نمرات داوری باقی نماند.
بخشی از سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن به برپایی نمایشگاه قرآن اختصاص داده شد که میتواند به مثابه ترازنامهای عمل کند که توانمندی و دستاوردهای قرآنی کشور را گزارش دهد.
این نگاه تازه میتواند در سطوح فردی و اجتماعی دنبال شود. در نمایشگاه قرآن زمینهای فراهم شد تا محصولات قرآنی کشورمان برای نمایندگان کشورهای خارجی معرفی شود.
تشکیل بیش از 60 غرفه در نمایشگاه قرآن سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن
در نمایشگاه قرآن مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران، بیشاز 60 غرفه قرار داده شده که مؤسسات و نهادهای مردمی به ارائه دستاوردهای قرآنی سالانه خود پرداختند؛ به طورقطع با اشاعه این فرهنگ میتوان قاریان و حافظان کشورهای خارجی را از تولیدات قرآنی کشورمان آگاه سازیم تا به نوعی در کشور خود به الگوسازی این دست از برنامهها بپردازند.
در غرفههای این نمایشگاه به فروش محصولات قرآنی، ارائه خدمات مشاوره قرآنی، توزیع بروشورهای معرفی فعالیت مؤسسات قرآنی، برگزاری مسابقات قرآن، تشریح برنامههای قرآنی فرهنگسرای قرآن و طراحی تابلو با مضامین قرآنی پرداخته شد.
کارگاههای آموزش قرآن از دیگر برنامههای حاشیهای این دوره از مسابقات قرآن بهشمار میرود که با حضور اساتیدی همچون احمدرضا محسنی، علیاصغر شعاعی، مجید محمودیان و مهدی نادی بهصورت روزانه طی ساعات مجزا برگزار شد؛ در برگزاری این دوره از کارگاههای آموزشی برخی از دستگاههای قرآنی همکاری داشتند که اغلب شرکتکنندگان از ارائه برنامهها و کیفیت سیستمهای صوتی و تصویری راضی بودند.
مراسم اختتامیه
در این مراسم که دوازدهم خردادماه برگزار شد، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، حجج اسلام ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف حضور داشتند که پس از طنین سرود ملی کشورمان، جعفر فردی، نفر اول این دوره از مسابقات در رشته قرائت به تلاوت آیاتی از قرآن پرداخت و در ادامه آن نیز بهزاد هژبری، نفر اول رشته حفظ قرآن سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن ایران آیاتی از قرآن را تلاوت کرد.
مسابقات بینالمللی قرآن؛ رویدادی حول محور وحدت و برخلاف میل دشمنان
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در بخشی از مراسم اختتامیه به حضور 110 شرکتکننده از 71 کشور جهان و با مدیریت 10 داور خارجی، پنج داور خارجی و سه نفر ناظر اشاره کرد و گفت: در این دوره از مسابقات شاهد رقابت جدی در رشتههای قرائت و حفظ کل قرآن کریم بودیم که با رعایت تمام ضوابط و مقررات برگزار شد. خدا را شاکریم که توفیق داد تا بار دیگر ایران میزبان این مسابقات باشد. در این مسابقات نزدیک به یک هفته نمایندگان 110 کشور جهان برخلاف میل دشمنان حول محور قرآن کریم و این کتاب مشترک همه مسلمانان گرد هم جمع شدند.
وی اظهار کرد: این مسابقات برخلاف میل دشمنان اسلام و خصوصاً آمریکا و اسرائیل که نمیخواهند در دنیای اسلام و در جمهوری اسلامی ایران قرآن مطرح شود، برگزار شد. یکی از نمونههای برخلاف میل آمریکا حرکت کردن برگزاری همین مسابقات قرآن است.
حجتالاسلام محمدی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه خداوند متعال به همه مسلمانان توفیق آشنایی هر چه بیشتر با قرآن کریم را عطا کند، به بیان برخی برنامههای جانبی این دوره از مسابقات پرداخت و اظهار کرد: برگزاری پنجمین همایش تجلیل از بانوان فعال قرآنی، برپایی نمایشگاه قرآن در حاشیه مسابقات، برپایی خیمههای معرفت برای پاسخگویی به سؤالات مراجعهکنندگان و همچنین برگزاری هشتمین همایش پژوهشهای قرآنی از جمله برنامههای جنبی این دوره از مسابقات بوده است.
رعایت آداب تلاوت منجر به مراتبی برای قاری میشود
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم اختتامیه سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر تأمل در آیات قرآن کریم، اظهار کرد: در روایات متعدد بر ممارست در آیات قرآن تأکید شده است که هر روز 50 آیه از قرآن خوانده شود.
لاریجانی افزود: عاملی که موجب بیداری و جلوگیری از غفلت برای انسان میشود، ذکر است و ذکر باعث میشود تا انسان از ظلمات به سوی نور حرکت کند. اگر آداب تلاوت بر مسلمانان حاصل شود و قرآن به این شکل از سوی آنها قرائت شود، آن قاری در پیشگاه خداوند مراتبی پیدا می کند.
رتبه اول سیویکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن به نمایندگان ایران رسید
«جعفر فردی» قاری بینالمللی قرآن و نفر دوم مسابقات قرآن مالزی، پس از 12 سال حضور در مسابقات سراسری قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران، مقام نخست این دوره از رقابتها را کسب کرد. همچنین، «بهزاد هژبری» نماینده جمهوری اسلامی ایران در رشته حفظ کل قرآن نیز مقام اول مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران را از آن خود کرد.
در ادامه می توان به نفرات رشتههای قرائت، حفظ کل و پژوهشهای قرآنی این دوره از مسابقات اشاره کرد که به شرح ذیل آمده است:
نفرات برتر رشته قرائت
جعفر فردی از ایران، محمد عسگر از فیلیپین، محمود محمد یوسف ابراهیم از مصر، سید ثمرالدین صمداف از تاجیکستان، محمد رمضان عیدی بینده از تانزانیا به ترتیب به عنوان نفرات اول تا پنجم شناخته شدند.
نفرات برتر رشته حفظ کل قرآن
بهزاد هژبری از ایران، عبدالقادر عبدالعزیز احمد عبدالعزیز از مصر، مطیعالله مطمئن از افغانستان، محمد لطفی سلیمان از اندونزی، هارون مامادو حسن از نیجر به عنوان نفرات برتر در رشته حفظ کل شناخته شدند.
نفرات برتر پژوهشهای قرآنی
علی غضنفری از ایران، سوسن عبدالله الفضلی از یمن، محمد فاکر میبدی از ایران، محمد حسین علی السویطی، علی خوبر مطرود الحجانی از عراق و رحیم حاصلی از ایران در بخش پژوهش های قرآنی تجلیل شدند.
یادآور میشود، این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن طی پنجم تا دوازدهم خردادماه در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی تهران برگزار شد. بهطورقطع نتیجه مطلوب این رویداد به تمامی خستگیها و فعالیتهای شبانهروزی متولیان و مسئولان برگزاری این مسابقات پایان داد.
گزارش از مهسا صبوری