به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) امیرحسین قاضیزاده هاشمی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی شامگاه گذشته در برنامه نبض شبکه خبر که بررسی مسائل جمعیتی در کشور پرداخته بود طی سخنانی موضوع جمعیت را یکی از مسائل اساسی کشور دانست و گفت: تمام برنامه ریزیهای مجلس و دولت برای توسعه صنعت، کشاورزی، امنیت و... برای حفظ و حراست از مردم است بنابراین کشور برای اینکه قدرتمند باشد برخی از ظرفیتهای جمعیتی میتواند تهدید و برخی نیز فرصتی برای آن باشد.
قاضیزاده هاشمی افزود: طبیعتا یکی از عناوین مورد توجه سیاستگذاران وضعیت جمعیت در آینده است که برای اصلاح معایب آن برنامهریزی میکنند، جمعیت ما نیز در حال حاضر دچار برخی آسیبها همچون نرخ باروری کمتر از حد جانشینی، تراکم جمعیت، خالی شدن بخش اعظمی از سرزمین از جمعیت، مشکلات زیستی برای محیط زیست و... شده که ممکن است در آینده مشکل ساز شود.
وی با تاکید بر اینکه ادامه روند فعلی باعث جدیتر شدن مشکلات موجود میشود، اظهار کرد: مسلما ادامه چنین روندی مشکلات جدی را در توسعه منابع فیزیکی، قدرت امنیتی، چالشهای سیاسی و... به وجود خواهد آورد که بدین منظور سیاستگذاران عالی کشور با توجه به این موضوع مباحثی را مطرح و مقام معظم رهبری نیز در این حوزه به صورت جدی ورود پیدا کردهاند.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت توسط مقام معظم رهبری، خاطرنشان کرد: به زودی نیز در مجلس شاهد اصلاح برخی قوانین و تدوین و تصویب قوانین در راستای اجرای سیاستهای یاد شده خواهیم بود.
حذف سیاستهای کنترل جمعیت امکان پذیر نیست
قاضیزاده هاشمی با تاکید بر اینکه حذف سیاستهای کنترل جمعیت امکان پذیر نیست، گفت: فرزند آوری یک امر خصوصی است و جامعه پزشکی وظیفه دارد به خواست مردم احترام بگذارد و یک بارداری ایمن را برای فرد فراهم کند.
نگران تاخیر در اجرای سیاستهای جمعیتی هستیم
وی با تاکید بر اینکه نگران تاخیر در اجرای سیاستهای جمعیتی هستیم، گفت: هم اکنون میانگین هرم سنی ما به حدود 30 سال نزدیک میشود. جامعه پزشکی معتقد است نرخ باروری سالم حداقل باید بین 18 تا 35 سال باشد و کمتر و بیشتر از آن باروری پرخطر است.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: همان گونه که پنجره جمعیتی فرصت مناسبی برای حوزههای مختلف ایجاد کرده مسلما یک فرصت مناسب برای باروری نیز خواهد بود و اگر این پنجره بسته شود، پدر و مادر حتی اگر هم بخواهند فرزند بیاورند نمیتوانند.
هنوز سند جامع جمعیتی که مورد توافق جامعه شناسان و اقتصاددانان باشد را ندیدهایم
عباسی در ابتدای این برنامه با تاکید بر اینکه به دلیل نبود سند جامع جمعیتی بعضا آمارهای ارائه شده در جامعه اقرارآمیز است، گفت: هنوز سند جامع جمعیتی که مورد توافق جامعه شناسان و اقتصاددانان باشد را ندیدهایم، ما در شرایطی به سر میبریم که بخش اعظمی از جمعیت کشور را قشر جوان تشکیل داده ولی بیشتر تاکیدمان بر روی سالخوردگی است و دغدغه سه دهه آینده را داریم.
وی هفت درصد جمعیت را سالخورده دانست و افزود: ملاک سالخوردگی براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی بالای 70 سال است ولی چون امید به زندگی افزایش پیدا کرده است به همین دلیل در مورد سالخوردگی نیز اقرار شده است. در مقطعی امید به زندگی 40 تا 45 سال بود و با احتساب 20 سالی که معمولا فرد میتواند پس از آن زنده باشد بنابراین سالخوردگی را 60 سال در نظر میگرفتند ولی با افزایش سن امید به زندگی ما نیز نباید 60 سالگی را ملاک سالخوردگی قرار بدهیم.
عباسی ادامه داد: 70 درصد جمعیت فعلی کشور ما را جمعیت 15 تا 65 سال تشکیل میدهد. امروزه در کشور با جمعیت جوانی مواجه هستیم که در طول تاریخ تحولات جمعیتی بینظیر است بنابراین فرصت طلایی ایجاد شده است تا ما از نیروی جوان خود به شکل مطلوب استفاده کنیم و شرایطی را فراهم کنیم که این افراد نه تنها تولید کننده بلکه ذخیرههای برای سن سالخوردگی نیز داشته باشند، پس انتظار میرود با این اوصاف قدری دقیقتر به موضوعات جمعیتی بپردازیم.
نگران تعجیل در اجرای برخی سیاستهای جمعیتی هستیم
این عضو هیئت علمی گروه جمعیت شناسی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی نگران تعجیل در اجرای برخی سیاستهای جمعیتی هستیم، ادامه داد: ما تمامی این فرصتهای طلایی را فراموش کردهایم و بیشتر به قشر سالخورده جامعه میپردازیم.
وی بر لزوم توجه جدی به وضعیت فعلی تاکید کرد و افزود: در حال حاضر برخی از افراد تولید کننده نگران به آینده هستند که چه اتفاقی خواهد افتاد و درصد قابل توجهی نیز بیکار هستند، طبق بررسیهای صورت گرفته 25 درصد از جمعیت جون باسواد ما بیکار است، در چنین وضعیتی از این افراد استفاده نمیکنیم و به فکر دوران سالخوردگی آنها هستیم.
اجتناب از اجرای طرحهای شتاب زده
عباسی خواستار اجتناب از اجرای طرحهای شتاب زده شد و افزود: با طرح موضوع سقوط بارداری برخی افراد مباحثی را در خصوص افزایش میزان بارداری مطرح کردند ولی باید بدانیم زیربنای فردی افراد برای تشکیل خانواده امنیت اقتصادی است و طرح سیاستهای شتاب زده همچون اختصاص یک میلیون به هر خانواده، وام ازدواج، افزایش بیمهها یا رایگان کردن زایمان جزو طرحهای زودبازده است که اثری ندارد و باید فکر جامعتری بکنیم.
این عضو هیئت علمی گروه جمعیت شناسی دانشگاه تهران در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: خوشبختانه سیاستهای ابلاغی جمعیت به صورت جامع به تمامی این مسائل از قبیل مهاجرت، سالخوردگی، تعالی خانواده و رشد باروری توجه کرده است که امیدواریم با اعتقاد کامل به آنها توجه کنیم.