به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تبریز، این کتاب در 140 صفحه در سال 1391 از سوی انتشارات اختر در تبریز به زیور طبع آراسته شد. این اثر تحقیقی میکوشد با تأسی از عنوان خود، نگاه به نقش و جایگاه زن ایرانی در عصر باستان داشته باشد.
نویسنده این اثر در بخشهای گوناگون به بررسی جایگاه زن ایرانی در نظام اجتماعی ایران میپردازد و با مرور در سه سلسله هخامنشی، اشکانی، ساسانی و نیز یک دوره مقابل تأسیس سلسلسه هخامنشی جایگاه زن ایرانی را مورد بررسی قرار میدهد.
الهگان مادر عنوان بخشی است که در آن میکوشد به نقش الهههای مادر در تاریخ ایران باستان بپردازد. در این بررسی همچنین، مفاهیمی چون پادشاه زن، چاکر زن، ایوک زن و ستر زن مورد بازشناسی قرار گرفته است.
این اثر همچنین، به نقش زن در دوره پیشدادی یکی از کهنترین اعصار اساطیری ایران نیز نگاهی داشته است و به معرفی شماری از شخصیتهای موجود شاهنامه که در ذیل دو سلسله پیشدادی و کیانی در پهنه ادب فارسی شناخته شدهاند، پرداخته است. از این میان میتوان نامهایی چون سودابه، تهمینه، گردآفرید، منیژه و فرنگیس را در این فهرست مشاهده کرد.
مناسک مربوط به ازدواج و وصلت و آئین بعد از آن که شماری از آنها نیز تا کنون اجرا میشوند نیز از نظر نویسنده این کتاب گذشته است.
یونس وحدتی هلان، نویسنده این اثر برای غنیتر کردن کتاب خود از منابعی چون پژوهشی در اساطیر ایران، حیات اجتماعی زن در تاریخ ایران و آثار اسطورهپژوهانی چون مهرداد بهار، ژاله آموزگار، ناصر تکمیل همایون، احمد آرام، غلامرضا انصافپور، جلال ستاری، احمد تفضلی و حسن پیرنیا بهره برده است.