کد خبر: 1416474
تاریخ انتشار : ۲۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۴
مروری بر چند پروژه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی؛

«مأخذشناسی قواعد فقه» و «معجم اصولیان شیعه» منتشر می‌شود

گروه اندیشه: کتاب «مأخذشناسی قواعد فقه» که عمدتاً به مأخذشناسی فقه شیعه پرداخته است و جلد دوم «معجم اصولیان شیعه» که در جهت پر کردن خلاء موجود در عرصه علم اصول تدوین شده است، از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و پژوهشکده فقه و حقوق به عنوان یکی از پژوهشکده‌های علمی تابع آن، پروژه‌هایی پژوهشی را در دست اجرا دارند که در ادامه به معرفی برخی از آن‌ها اشاره می‌شود.

کتاب مأخذشناسی قواعد فقه منتشر می‌شود
بنا بر این گزارش، کتاب «مأخذشناسی قواعد فقه» از جمله آثاری است که در این پژوهشکده تولید شده و در آینده نزدیک منتشر خواهد شد.
این کتاب پیش از این چاپ شده، اما به خاطر وجود نواقصی هم در مقدمه و هم در محتوا، حجت‌الاسلام و المسلمین علیرضا فرحناک از اعضای هیئت علمی گروه دانش‌های وابسته به فقه، تکمیل این پروژه را به عهده گرفته است.
این کتاب که عمدتاً به مأخذشناسی فقه شیعه پرداخته است، پس از تکمیل، برای انتشار در اختیار نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قرار گرفته است.
یادآور می‌شود، موضوع این پروژه که از سال 86  شروع شده، معرفی منابع قواعد فقه، نویسنده، کتاب‌ها، پایان‌نامه‌ها و مقالات مربوط به قواعد فقه است.

ارسال جلد دوم «معجم اصولیان شیعه» به نشر
جلد دوم «معجم اصولیان شیعه» پژوهش دیگری است که توسط حجت‌الاسلام محمدرضا ضمیری انجام شده و به پایان رسیده و جهت نشر به انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ارسال شده است.
جلد اول این معجم پیش از این تألیف شده بود و جلد دوم نیز از سال 84 در دست تألیف بوده است که هم اکنون به مرحله نهایی رسیده است.
تلاش محقق در این پروژه در این جهت بوده است که علمای اصولی شیعه را شناسایی کرده و اجمالی از زندگی‌نامه و روش علمی آنها را بیان کند.
از ویژگی‌های مهم این اثر تحلیل نظریات اصولیان شیعه و معرفی نوآوری‌ها و آثار تحقیقی آنهاست. پیش از این چنین تحقیقی انجام نشده است و معجم اصولیان شیعه از این جهت کار مورد توجهی است و می‌تواند خلاء موجود در عرصه علم اصول را در این زمینه پر کند.

پروژه پیامدهای «تشتت آرای فقهی» در مرحله نهایی قرار دارد

یکی دیگر از پروژه‌های این مجموعه «پروژه پیامدهای تشتت آرای فقهی (با تأکید بر حج، رویت هلال، نماز و روزه مسافر ..)» است که در مرحله نظارت نهایی ناظر پروژه قرار دارد.

تشتت آراء فقهی در مسائل مختلف بعضا دچار ناهمگونی، ناهماهنگی و آشفتگی می‌شود و لذا از نگاه جامعه شناختی می‌توان با ارائه نوعی آسیب‌شناسی، زمینه را برای بررسی راهکارها و مکانیزم‌های جلوگیری از تشتت و کاهش تاثیرات سوء اجتماعی آن، فراهم کرد.

رویکرد این پروژه که از سال 88 شروع شده است، مصاحبه با 9 نفر از اساتید فقه حوزه و دانشگاه بوده است.

بررسی «فلسفه فقه»

از دیگر پروژه‌های پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پروژه «فلسفه فقه» است که توسط حجت‌الاسلام و المسلمین ضیایی‌فر، عضو هیئت علمی این پژوهشکده در حال انجام است.

این پروژه در قالب مجموعه نشست‌هایی انجام شده و مجموعاً چهار نشست را در بر گرفته است. این پروژه اکنون در حال ویرایش علمی است و به زودی نهایی خواهد شد.


پروژه «جایگاه مبانی کرامت انسان در استنباط»

پروژه «جایگاه مبانی کرامت انسان در استنباط» نیز یکی دیگر از پژوهش‌های در حال انجام در این پژوهشگاه است که در گروه فلسفه فقه و توسط جناب دانیالی از محققان این گروه انجام شده است.
این پروژه از سال 1390 شروع شده و قرار است به صورت مجموعه مقالات و نشست های تخصصی با صاحب‌نظران به سامان رسد.

captcha