کد خبر: 1418540
تاریخ انتشار : ۲۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۳
کارشناس ستاد اقامه نماز استان قم:

خانواده به منزله یک کشور کوچک و والدین هیئت حاکمه آن کشور است

کانون خبرنگاران نبأ: حجت‌الاسلام لطفیان با بیان اینکه کودکان سربازان آینده کشور هستند و وظیفه تربیت آنها به عهده والدین است، گفت: خانواده به منزله یک کشور کوچک و والدین هیئت حاکمه آن کشور است.

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ، حجت‌الاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس ستاد اقامه نماز استان قم در گفتمان دینی «گام‌های موفقیت در زندگی مشترک از منظر صحیفه سجادیه و رساله حقوق» با اشاره به حق خردسالان از دیدگاه رساله سجادیه، گفت: یکی از خواهش‌های طبیعی نوجوانان این است که توقع دارند با آنها به چشم یک فرد کامل برخورد شود، کودکانی که سربازان آینده این کشور هستند.

وی ادامه داد: از دیدگاه رساله حقوق اگر با نوجوانان رفتار کودکانه شود و مانند یک طفل نابالغ مورد نوازش و محبت قرار گیرد، سخت آزرده خاطر می‌شود. او به هیچ قیمتی حاضر نیست بزرگی خود را از دست بدهد و به شخصیت و عزت نفسش آسیبی برسد.

لطفیان یادآور شد: تمنای احترام و تکریم یک عادت اجتماعی و یا خواهش ساختگی نیست، بلکه این تمایل یکی از پدیده‌های طبیعی است. این تمایل به محیط زندگی جوانان توسعه می‌بخشد و در چشم‌انداز آنان مناظر تازه‌ای را به‌وجود می‌آورد.

مدیر کانون نویسندگان نماز قم ادامه داد: اگر این تمایل طبیعی با اندازه‌گیری صحیح ارضا شود و بدون افراط و تفریط در مسیر خود به حرکت درآید نوجوانان می‌توانند به آسانی خود را با جامعه تطبیق دهند.

وی بیان کرد: کودک در هفت سال اول زندگی به علت ناتوانی جسم و نارسایی فکر مورد عطوفت و ترحم است. در این سن پدر و مادر مراقب هستند که او کار خطرناک و زشت انجام ندهد. آموزش نیز در این سن همراه با بازی و احساس خوشایند است.

حجت‌الاسلام لطفیان به بیان سخنی از رسول خدا(ص) پرداخت و گفت: از ایشان در کتاب مکارم‌الاخلاق نقل شده که طفل در هفت سالگی اول سیادت و آقایی دارد، در هفت سال دوم زندگی که به مقدار قابل ملاحظه‌ای نیرومند شده است مانند گذشته مورد ترحم و عطوفت نیست؛ نظر به اینکه تا اندازه‌ای خوب و بد را درک می‌کند.

وی ادامه داد: پدر و مادر در این مرحله وظایف کودک را به‌صورت حکم قطعی و امر غیرقابل تخلف به او گوشزد می‌کنند به همین جهت رسول اکرم(ص) فرموده است، کودک در هفت سال دوم زندگی بنده مطیع پدر و مادر است. هفت سال سوم زندگی که تقریباً دوران بلوغ و جوانی است در این دوران تحولات سریعی در جسم و جان نوجوانان پدید می‌آید.

کارشناس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی بیان کرد: پیامبر اسلام(ص) ارزش معنوی و شخصیت جدید نوجوان را در این دوره با کلمه «وزیر» بیان کرده است. وزیر آن کسی است که بار سنگین بر دوش گرفته و مسئولیت مهمی را عهده‌دار شده است.

وی با بیان اینکه طفل قبل از بلوغ مانند میهمان برای پدر و مادر است، گفت: در محیط خانواده مسئولیت چندانی ندارد اما وقتی به دوران بلوغ و جوانی رسید زیر بار مسئولیت می‌رود و در برابر اعمالش پاسخگوست. نوجوان باید در محیط خانواده معاون پدر و مادر باشد و با مشاوره و تبادل نظر والدین خود را یاری کند.

حجت‌الاسلام لطفیان عنوان کرد: خانواده به منزله یک کشور کوچک است و پدر و مادر هیئت حاکمه آن کشور هستند. کودکان تا وقتی به رشد عقلی نرسیده‌اند نمی‌توانند در تصمیم‌های اساسی خانواده اظهارنظر کنند. تنها وظیفه آنها به کار بستن دستورهای والدین است. ولی موقعی که بالغ می‌شوند باید یک قسمت از مسئولیت اداره این کشور را به عهده بگیرند.

وی ادامه داد: باید مانند یک وزیر در شورای عالی خانواده شرکت کرد و به نوبه خود اظهار نظر کنند و افکارشان مورد نقد و بررسی هیئت حاکمه یعنی والدین قرار گیرد.

کارشناس ستاد اقامه نماز استان قم با شرح فرازی از صحیفه سجادیه، افزود: کودکان خردسال غنچه‌های نشکفته امروز و گل‌های زیبای فردایند، همه افراد جامعه در برابر آنها مسئول و موظف هستند. هرگونه مسامحه و غفلت در امر سرنوشت آنان منشأ خسارت جبران‌ناپذیری بر آینده جامعه قرآنی و مهدوی است.

وی بیان کرد: پرورش و آموزش کودکان از مسائل مهم و حیاتی جامعه است، مگر نه اینکه دانشمندان، مدیران، مغزهای سیاسی، کارگران و سربازان آینده کشور، همین کودکان امروز هستند پس هرکس و در هر موقعیت و مقام برای رشد و شکوفایی این استعدادها و حفظ و نگهبانی این اندوخته‌ها باید کوشش پیگیر و تلاشی مخلصانه داشته باشد.

حجت‌الاسلام لطفیان عنوان کرد: امام چهارم زین‌العابدین(ع) حق کوچک‌ترها را گوشزد کرده و فرموده است «در آموزش آنها دلسوز بوده از خطاهایشان درگذرید. عیوبشان را پوشانده و با آنها مدارا کرده و در زندگی یار و یاورشان باشید».

وی گفت: برای انجام هر عملی دلیلی منطقی و شرعی داشته باشیم تا بتوانیم به نسل جدید احساس غرور را عرضه کنیم. گرچه در ظاهر اجرای این اصول از فرایند پیچیده‌ای برخوردار است و به سطح بالایی از هدفمندی در هر مرحله از کار نیازمند است اما آگاهی از مأموریت، قابلیت، تبدیل ایده به واقعیت، با هدف کار کردن، تمرکز مداوم روی انجام اقدامات صحیح و استمرار برای ادامه و تکمیل این اقدامات کمک خوبی برای اعضای خانواده است.

این کارشناس مذهبی عنوان کرد: برخی که هدفی ارزشمند و مقدس ندارند هزاران دلیل می‌آورند که چرا نمی‌توانند کاری انجام دهند. زمانی که ما چرای زندگی خود را یافتیم فهمیدن چه و چه زمانی خیلی آسان‌تر است.

حجت‌الاسلام لطفیان یادآور شد: خود را به فرایند دستیابی به موفقیت در درازمدت متعهد کنید. آیا در مسیر زندگی به جای شناگر بودن شناورید و به هر جا کشیده می‌شوید؟ برای تقویت حس هدفمندی خود که دیگران بتوانند در موقعیت مناسب یا بحرانی روی شما حساب باز کنند با کمک اطرافیان به بررسی نقاط ضعف و قوت و قابلیت‌های خود بپردازید.

وی در پایان بیان کرد: در قابلیت‌های خود ضمن شناخت فرصت‌ها و تهدیدها، آسیب‌ها و موانع، مهارت و تخصص پیدا کنید. هرقدر هدفمندانه برای دوره زمانی طولانی‌تری برنامه‌ریزی کنید کارهای مفید بیشتری می‌توانید انجام دهید.

یادآور می‌شود، گفتمان دینی «گام‌های موفقیت در زندگی مشترک از منظر صحیفه سجادیه و رساله حقوق» با همکاری دارالقرآن اداره‌کل تبلیغات اسلامی و مشاور امور روحانیت استاندار قم با حضور جمعی از اعضای دانشجویان عضو طرح یاوران نماز در خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی قم برگزار شد.

captcha