کد خبر: 1419871
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۶

راهکارهای ارتقای سلامت جامعه به روایت وزیر اسبق بهداشت

گروه سلامت: ما اگر بخواهیم در هر جامعه‌ای توفیقی داشته باشیم باید علاوه بر سواد عمومی جامعه سواد راجع به مسائل پیشگیری، ارتقای سلامت و توانمندکردن مردم را به عنوان هدف نخست در نظر بگیریم که مطمئنا این امر باعث ارتقای سلامت مردم و جامعه خواهد شد.

علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به بیان خاطراتی از دوران حضور خود در وزارت بهداشت پرداخت و گفت: در آن مقطع طرحی را به منظور بررسی عوامل اصلی ایجاد مرگ و میر کودکان در سراسر کشور آغاز کرده بودیم که پس از بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد عدم تغذیه با شیرمادر، استفاده از شیرخشک و بیماری‌های اسهالی به عنوان دلایل اصلی مرگ و میر در این زمینه شناخته می‌شود، به طوری که سالیانه 136 هزار کودک زیر پنج سال به دلیل بیماری‌های اسهالی جان خود را از دست می‌دادند.
وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: به همین دلیل هرساله وزرای قبلی بهداشت مجبور بودند یک هواپیمای 747 را به منظور واردات سرم به کشور چین بفرستند و علاوه بر بخش‌های کودکان بیمارستان‌ها، بسیاری از تخت‌های بخش‌های داخلی و جراحی بیمارستان‌ها نیز با آغاز فصل بیماری‌های اسهالی مملو از حضور چنین بیمارانی می‌شد.


وی به آغاز طرح بسیج سلامت کودکان اشاره کرد و افزود: در این طرح به ترویج و آموزش استفاده هرچه بیشتر از تغذیه با شیر مادر، انجام واکسیناسیون، ارتقای نکات بهداشتی و... پرداختیم که در پی آن شاهد ایجاد و توسعه منحنی رشد در مراکز بهداشتی، مقابله با عفونت‌های تنفسی و... بودیم. به طوری که در آن مقطع سالیانه 70 میلیون قوطی شیرخشک وارد کشور می‌شد که یک سال پس از اجرای طرح این رقم به هشت میلیون کاهش پیدا کرد.
مرندی یادآور شد: مقام معظم رهبری در آن مقطع به عنوان رئیس جمهور کشور اولین روز برنامه بسیج سلامت کودکان را افتتاح کردند.

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متاسفانه مسئولان درک درستی نداشتند و به جای اینکه از فعالیت‌های که باعث بهبود شاخص‌های بهداشتی می‌شود حمایت کنند در بسیاری از مقاطع بازدارنده بودند که این کمی سواد سلامت را در جامعه نشان می‌دهد.
لزوم ارتقای سواد سلامت در جامعه
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی اضافه کرد: ما اگر بخواهیم در هر جامعه‌ای توفیقی داشته باشیم باید علاوه بر سواد عمومی جامعه سواد راجع به مسائل پیشگیری، ارتقای سلامت و توانمندکردن مردم را به عنوان هدف نخست در نظر بگیریم که مطمئنا این امر باعث ارتقای سلامت مردم و جامعه خواهد شد.
توجه به مسائل پیشگیری راز موفقیت کشور ماست
وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواستار توجه هر چه بیشتر به امراض غیر واگیر ناشی از تغذیه نامناسب، عدم فعالیت بدنی مناسب و سیگار شد و گفت: ما اگر بر روی همین سه مقوله به درستی تمرکز کنیم، آمار بسیاری از مرگ و میرها کم و بار بسیاری از بیماری‌ها کاهش خواهد یافت. مطمئنا توجه به مسائل پیشگیری راز موفقیت کشور ماست.


روایت جالب مرندی از ویزیت همسر مقام معظم رهبری
براساس گزارش ایکنا، مرندی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: در بین سال‌های 59 تا 61 در مطب خود واقع در بیمارستان شهید مصطفی خمینی به مدت دو ساعت در طول روز مشغول امور مربوط به طبابت بودم، روزی خانمی پس از حضور در مطب و معاینه فرزندش عنوان کرد وقت گرفتن از شما بسیار مشکل است و پس از مدت زمان طولانی برای گرفتن نوبت تلفنی عنوان می‌شد که وقت شما پر است.
وی ادامه داد: به فرد مراجعه کننده عرض کردم به دلیل بیماری و سکته قلبی، پزشکان توصیه کرده‌اند که روزی تنها دو ساعت به فعالیت بپردازم منتها در همین بحث عینک شخص مراجعه کننده در ذهنم باقی ماند، به هر حال زمانی که از درب خارج شدند و بیمار بعدی که اتفاقا یکی از مسئولان کشوری بود و فرزند خود را آورده بود به من گفت: همسر رئیس جمهور هم فرزندان خود را به نزد شما می‌آوردند. تعجب کردم و گفتم: نه ولی فرد در پاسخ گفت: همین خانمی که هم اکنون خارج شدند همسر آیت الله خامنه‌ای هستند.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی افزود: حدود یک ماه بعد که مجدد همان خانم به مطب مراجعه کرده بودند در حین معاینه فرزندشان از وی پرسیدم شما همسر آقای خامنه‌ای هستید. تعجب کردند و گفتند: بله. گفتم: در نوبت قبلی خود را معرفی نکردید بنده شما را نشناختم ولی پس از این تاکید می‌کنم تا هر زمانی که می‌خواهید به شما وقت بدهند. ولی ایشان تاکید کردند بنده هیچگاه خارج از روال نوبت نمی‌خواهم و علاقه‌مندم مانند سایر مردم وقت بگیریم.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی خاطرنشان کرد: بنده در زندگی این خانواده در طی این 35 سال این مردمی بودن را دیده‌ام به دلیل اینکه فرزندان ایشان را معاینه می‌کردم در زندگی داخلی آن‌ها تردد داشتم و در حال حاضر نیز تمامی نوه‌های ایشان برای معاینه مراجعه می‌کنند، به طور کلی در طی این سال‌ها زندگی آن‌ها را واقعا زندگی یک خانواده متوسط مایل به پایین دیده‌ام.

captcha