کد خبر: 1419938
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۲
مختارپور:

بسیاری از تقریظ‌های رهبر معظم انقلاب هنوز منتشر نشده‌اند

گروه ادب: معاون نشر مؤسسه فرهنگی انقلاب اسلامی در رونمایی از تقریظ رهبر معظم انقلاب بر کتاب «من زنده‌ام» عنوان کرد: بسیاری از تقریظ‌های رهبر معظم انقلاب هنوز منتشر نشده‌اند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم رونمایی از تقریظ کتاب «من زنده‌ام» روز گذشته، 27 خرداد با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدی‌گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، حجت‌الاسلام ابوترابی فرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، علیرضا مختارپور، معاون نشر مؤسسه فرهنگی انقلاب اسلامی، امیر خوراکیان، قائم مقام دفتر نشر حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای، سردار کارگر، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سردار علی فضلی، جانشین سازمان بسیج مستضعفین، حجت‌الاسلام فخرزاده، مرتضی سرهنگی، مرتضی طلایی، نادر قدیانی، رئیس اتحادیه ناشران، گلعلی بابایی و دیگر نویسندگانی که رهبر معظم انقلاب بر آثار آنان تقریظ نگاشته‌اند، در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
علیرضا مختارپور، معاون نشر مؤسسه فرهنگی انقلاب اسلامی، در این مراسم به نگارش مقاله‌ای تحلیلی درباره 74 تقریظی که رهبر معظم انقلاب بر کتاب‌ها نگاشته‌اند اشاره کرد و افزود: امروز از 43 یادداشت در مراسم تجلیل به عمل می‌آید.
وی با بیان اینکه تمام یادداشت‌ها و تقریظ‌های رهبر معظم انقلاب تاکنون منتشر نشده‌اند، اظهار کرد: معظم‌له حواشی و یادداشت‌های بسیاری بر کتب فقهی، ادبی، سیاسی و تاریخی دارند که امیدوارم در آینده نزدیک منتشر شوند.
مختارپور با تأکید بر اینکه بر هشت نکته در رابطه با تحلیل‌هایی که نگاشته است تأکید دارد، افزود: گاه تقریظ‌ها در تاریخ‌هایی نوشته شده است که جای شگفتی است. برای مثال تاریخ‌ مطالعه برخی از کتاب‌ها در شب‌های منتهی به شب‌های قدر و ماه رمضان است که باید مطالعات جدی‌تر و عمیق‌تری در این روزها انجام شود و مطالعه این آثار نشان از اهمیت آنها از دیدگاه معظم‌له دارد.
وی تأکید کرد: رهبر معظم انقلاب حال خود را در مطالعه این آثار به سیر و سلوک و معراج یاد می‌کنند و درباره کتاب «من زنده‌ام» فرموده‌اند که این کتاب احساسی دوگانه در من ایجاد کرد، احساس اندوه و افتخار و گاه از پشت پرده اشک، این کتاب را خواندم.
مختارپور با اشاره به مقاله‌ای که در این باره نوشته است با عنوان «تأملاتی درباره یادداشت‌های آیت‌الله خامنه‌ای بر کتاب‌های دفاع مقدس» یاد کرد که شرح آن را در زیر می‌خوانیم؛
مقدمه
حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای خود اشاره کرده‌اند که از سال‌ها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در بسیاری از مواقع درباره کتبی که مطالعه می‌کرده‌اند یادداشت یا حاشیه و حداقل تاریخ مطالعه و بعضاً نکاتی درباره آن کتاب را در حاشیه، صفحات آغازین یا پایانی کتاب‌ها می‌نوشته‌اند. این عادت حسنه و سنت کتابخوانی ایشان بنابر شواهد بسیار تاکنون ادامه یافته است که برخی از آن نوشته‌ها که صرفاً مربوط به آثار مکتوب دفاع مقدس است در مراسم امروز قابل ملاحظه است.
یادآوری این نکته ضروری است که این 43 نظر معظم‌له، هم از نظر شکل و نحوه بیان و هم از نظر محتوا دارای انواع مختلفی است. از نظر نحوه بیان و قالب، گاه به صورت سخنی در دیدار با نویسنده، راوی یا ناشر کتاب و گاه در یک سخنرانی در جمع نویسندگان و اهل فرهنگ و ادب تا رزمندگان، بسیجیان، ایثارگران و خانواده معظم شهدا بیان شده و گاه به‌ صورت نکته‌ای مکتوب در حاشیه یا صفحاتی از کتاب و گاه به‌ صورت تقریظ و یادداشتی درباره کتاب که نمونه‌هایی از این نوع در سال‌های اخیر منتشر شد و امروز نیز آخرین نمونه این تقریظات در این مراسم در معرض دید اهل فرهنگ و ادب قرار می‌گیرد.
از نظر محتوا نیز نکات بسیار متنوع و قابل توجهی در این ۴۳ نظر معظم‌له درباره آثار مکتوب دفاع مقدس وجود دارد که موضوع این مقاله است.

۱. اهمیت حفظ و نشر آثار و ارزش‌های دفاع مقدس
رهبر معظم انقلاب اسلامی، نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی(ره) و حماسه هشت سال دفاع مقدس را گنجینه بسیار غنی و ذخیره‌ای بسیار عظیم در تاریخ ایران، تاریخ جهان و تاریخ اسلام می‌دانند و انتشار آثار ادبی، اعم از خاطرات، داستان، اشعار و ... درباره انقلاب اسلامی و مخصوصاً دفاع مقدس را از نظر ارائه مهمترین نشانه و حتی زمینه این  وقایع یعنی انقلاب درونی و تحول شگرف در دل و جان و فکر جوانان ایران امری ضروری و واجب برمی‌شمرند. ایشان عمل مجاهدانه جوانان پاک و مخلص این مرز و بوم در دفاع از دین و سرزمین اسلامی ایران را ناشی از نفس مسیحایی امام خمینی(ره) می‌دانند که فتح‌المبین حقیقی را تحول در روح و اندیشه جوانان این کشور می‌دانست، لذا ابعاد بی‌نهایت این معجزه الهی یعنی تحول درونی جوانان را دارای قابلیت فراوان بررسی، تحقیق و تولید آثار فراوان به‌ حساب می‌آورند.
ثبت، روایت و نشر خاطرات رزمندگان، آزادگان و دیگر گروه‌های حاضر در حماسه دفاع مقدس از نظر ایشان همانند رگه‌ای از مواد ذی‌قیمتی است که در معدنی یافت می‌شود و با دنبال کردن آن می‌توان به گنجینه عظیمی از آثار ادبی و روایی دفاع مقدس دست یافت؛ گنجینه‌ای که به تعبیر ایشان تاریخ را پربار و درس‌ها و آموختنی‌ها را پرشمار می‌کند. البته معظم‌له گاه برخی از آثار منتشر شده در حوزه دفاع مقدس به ویژه خاطرات رزمندگان را به صورت مستقل منبعی بسیار غنی و ارزشمند که می‌توان از آن ده‌ها کتاب و فیلمنامه و زندگینامه استخراج کرد دانسته‌اند.
۲. تحلیل شخصیت رزمندگان اسلام در دفاع مقدس
از مهمترین نکات درباره یادداشت‌ها و تقریظات معظم‌له بر کتب دفاع مقدس نوع نگاه ایشان به اهمیت، عظمت و تأثیر دفاع مقدس بر رزمندگان، ایثارگران و دیگر گروه‌های مؤثر در هشت سال دفاع مقدس است.
از منظر ایشان رزمندگان اسلام از فرصت استثنایی ـ الهی دفاع مقدس بیشترین بهره را بردند و به مدد اراده و ایمان به مدارج عالی انسانی رسیدند. ایشان صفات متعددی برای رزمندگان و ایثارگران و خدمتگزاران در دفاع مقدس برشمرده‌اند، از جمله شجاعت، پاک‌دلی، روح دینی، شوخ‌طبعی، صفا، صداقت، معنویت، مظلومیت، اخلاص، روشندلی، همت، صبر، پایداری، جهاد، ایثار، ابتکار، زهد، گذشت، صدق و...
اما از نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی معرفی صفات و دستاوردهای رزمندگان به همین‌جا خاتمه نمی‌یابد. ایشان برای رزمندگان اسلام تعبیر «از معراج برگشتگان» را به‌ کار برده و آنان را کسانی می‌دانند که از سیر من الحق الی الخلق ـ که یکی از اسفار اربعه عرفانی است و در آن سالک پس از سیری که از خلق به ‌سوی حق داشته با اندوخته‌ای از آن سفر معنوی به میان مردم باز‌ می‌گردد تا دستگیر و یاور آنان در سیر و سلوک معنوی باشد ـ بازگشته‌اند. البته معظم‌له پس از این تعبیرات بلافاصله این پرسش را که هشداری است به این سالکان و عارفان که راه صد ساله را یک‌شبه طی کرده‌اند مطرح می‌کند که آیا اینان می‌توانند آن حال و هوا و معراج جهاد و فداکاری را حفظ کنند. هشداری که وظیفه رزمندگان و ایثارگران را در حفظ معنویت حاصل از مجاهدت در راه خدا یادآور می‌شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بسیاری از بیانات و یادداشت‌ها و تقریظات خود درباره آثار مکتوب دفاع مقدس به عطر صفا، اخلاق و معنویت که در خاطرات و روایت‌های منتشر شده از دفاع مقدس موج می‌زند اشاره کرده‌اند و گاه خود را سیر کننده در معراج شور و حالی که سطور و کلمات این آثار بر خواننده عطا می‌کند دانسته، احساس عروج معنوی خود از مطالعه این کتب را بیان کرده و افسوس خود را نسبت به کسانی که محروم از آن لطف بی‌حساب معنویات حاصل از دفاع مقدس مانده‌اند ابراز داشته‌اند.
۳. زمان، شرایط و آثار مطالعه کتب دفاع مقدس
در برخی از یادداشت‌ها و تقریظات معظم‌له به تاریخ و شرایط مطالعه کتاب اشاره شده که دقت در این اطلاعات نشان‌دهنده نکات بسیار مهمی است از جمله؛
الف ـ برخی از این کتب در ماه‌های مبارک رجب، شعبان، و رمضان و در حوالی شب‌های قدر خوانده شده، مانند تاریخ‌های ثبت شده در حاشیه کتاب‌ها نظیر سوم رمضان ۱۴۱۲ / ۱۲ رمضان / شعبان ۱۴۱۲، رجب ۱۴۱۲، ۲۱ رمضان المبارک ۱۴۱۲، سوم رمضان ۱۴۱۳، ۷ شعبان ۱۴۱۲.
در برخی از کتاب‌ها معظم‌له درباره زمان یا حالات و آثار مطالعه نیز توضحیاتی یادداشت کرده‌اند. ازجمله اینکه:
*  آن را در شب و روزهای منتهی به بیستم رمضان ۱۴۱۲ خواندم.
*تصادف جالبی بود توفیق مطالعه این کتاب در ایام ۱۵ شعبان و مابعد آن که به زیارت قم رفته بودم دست داد.
*این کتاب در ۱۳ رجب ۱۴۱۱ با چشمی لبریز اشک شوق و حسرت، زیارت شد.
*چند ساعتی از شب و روزهای ایام مبارک شهرالله به خواندن این خاطرات گذشت ۲۳/۱۲/۷۰
ب ـ در برخی از یادداشت‌ها معظم‌له از احساسات‌شان و تأثیر کتاب بر خود نیز یاد کرده‌اند. از جمله اینکه:
* این کتاب از بس من را جذب کرد تا آخرش خواندم بعد دیدم این کافی نیست، به خانه بردم و گفتم همه بنشینید این کتاب را بخوانید. در جمع خانواده جاهایی از این کتاب را خود من باز کردم و خواندم. گفتم این کتاب اصلاً باید در فضای خانه‌ها باشد و همه باید آن را همیشه داشته باشند. ۱۶/دی/۱۳۷۰
* ساعات خوش و باصفایی را در مقاطع پیش از خواب با این کتاب گذراندم و الحمدلله. ۲۰/۱۰/۱۳۹۱
* در روز و شب‌هایی از آبان و آذر ۸۶ صفحه به صفحه و سطر به سطر مطالعه و نیوشیده شد.
* این کتاب را یک‌نفسه در روز جمعه ۷/۱/۷۱ خواندم.
* حتی بخش اولش را هم نتوانستم تمام کنم، تا ماجرای کمیل و قصه غم سنگین آن دل کوچک را خواندم دیگر تحملم تمام شد. چه بسیار دقایقی که در برابر آن تصویرهای خونین، چهره به اشک آغشته شده است.
* این گزارش‌ها را در ۱۸ اسفند ۷۰ تمام کردم و نه چندان خوشحال.
* در شب شنبه چهارم اسفند ۶۹ در لحظاتی از بدخوابی عصبی مطالعه آن به پایان برده شد.
* احساس خواننده از یک‌سو شگفتی و تحسین و احساس عزت است و از سوی دیگر غم و خشم و نفرت. ۲/۶/۹۱
* در بدخوابی شب سه‌شنبه ۱۹/۹/۷۰ مطالعه شد.
* روز و شبی چند در لحظه‌های پیش از خواب در فضایی عطرآگین و مصفا و در معراج شور و حالی که سطور و کلمات نورانی این کتاب بر خواننده خود عطا می‌کند سیر کردم و خدا را سپاس گفتم...
* کتاب را با احساس دوگانه اندوه و افتخار و گاه از پشت پرده اشک خواندم. ۵/۷/۹۲ (کتاب «من زنده‌ام»)
۴. ویژگی‌ها و نقاط قوت آثار منتشر شده دفاع مقدس
مقام معظم رهبری در مطالعه کتب دفاع مقدس به نقاط قوت آثار توجه خاص داشته و در تقریظات خود آنها را مورد تأکید و تقدیر قرار داده‌اند. برخی از ویژگی‌های مورد اشاره و تحسین ایشان عبارتند از:
* قلم شیوا و منعکس کننده صفای رزمندگان
* شیرینی و سادگی کتاب
* توجه به جزئیات به ‌ظاهر کم‌اهمیت، ولی مهم
* تواضع نویسنده
* زبان خوب، تصویر و پردازش مناسب، معطر، و معنوی و مؤثر بودن متن
* خوب بودن ترجمه
* شیوایی متن
* روح طنز و مزاح موجود در کتاب و شیرینی و جاذبه آن که باعث گیرایی بیشتر شده
* گزارش حرفه‌ای و هنرمندانه
* ابتکاری و نمونه بودن
* توصیف‌های بسیار زیبا از طبیعت، حوادث جنگی، و وضعیت‌های طبیعی
* نثر استوار
* نوشته هنرمندانه
* زلالی اندیشه و ذوق قلم
* سطور و کلمات نورانی
* روایت همراه با اخلاص
* نازک‌اندیشی نویسنده
* نوشته‌ گویای پرسوز، دردمندانه و هنرمندانه
* اشتمال بر مطالب مفید
*هنرمندی و مجسم کردن زیبائی‌ها و زشتی‌ها و رنج‌ها و شادی‌ها.
۵. ارزیابی و اشاره به برخی نقاط ضعف محتوایی یا جنبه‌های ادبی و فنی
توجه معظم‌له به آثار مکتوب دفاع مقدس و اهمیتی که ایشان برای گسترش تولید و انتشار این نوع کتب و باور به تأثیر فوق‌العاده این آثار در انتقال فرهنگ و ارزش‌های اسلامی و انقلابی و حساسیت‌شان در تولید کتاب با بالاترین کیفیت و قوت از نظر بیان، محتوا، و دیگر جنبه‌های فنی و شکلی در اشارات ایشان به برخی نقطه‌ ضعف‌ها در آثار دفاع مقدس به خوبی قابل تشخیص است. برای نمونه:
الف: از نظر محتوا
* افسوس از انتخاب دیدگاه ضعیف‌تر در میان دو دیدگاه
* تفکر نادرست غریب بودن راه خدا و غربت رهروان راه جهاد
* یکسونگری در قضاوت و گاهی تنگ‌نظری
* غفلت از نقش فداکارانه همسر
* غفلت از نقش دیگران
* مبالغه در بیان
* کم‌جاذبه بودن برخی خاطرات
* عدم رعایت تسلسل طبیعی و منطقی در برخی مطالب
ب ـ از نظر زبان و جنبه‌های هنری و فنی
* ضعف در بازسازی صحنه‌ها و ترسیم حالات و خصوصیات
* زبان روزنامه‌ای و سبک گزارش‌های مطبوعات غربی و تقلید از آنها
* گسیختگی در ذهن و نارسایی در زبان
البته این نوع نظرات انتقادی تنها نسبت به معدودی از آثار دفاع مقدس که سهم بسیار اندکی از این آثار را تشکیل می‌دهند ابراز شده است و اغلب کتاب‌ها از نظر محتوا و زبان مورد تحسین و تقدیر معظم‌له قرار گرفته‌اند.
۶. منبع عظیم و گنجینه ارزشمند دفاع مقدس و آثار مکتوب مربوط به آن
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بسیاری از بیانات و پیام‌ها و از جمله در یادداشت‌ها و تقریظات مربوط به آثار دفاع مقدس، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را منبع عظیم و گنجینه ارزشمندی برای تاریخ دانسته‌اند و هنرمندان، نویسندگان و اصحاب فرهنگ و ادب و هنر را به کاوش در این معدن و دنبال کردن رگه‌های گرانبهای مفاهیم و معنویات و ارزش‌های اسلامی و انقلابی دعوت کرده‌اند.
برخی از تعابیر ایشان در این موضوع عبارتند از:
* مرجع بودن، منبع بودن و سند بودن برخی از کتب دفاع مقدس
* ظرفیت ۸ سال دفاع مقدس برای تولید هزاران کتاب برای انتقال فرهنگ و ارزش‌های اسلامی و انقلابی
* خاطرات دفاع مقدس به‌ مثابه رگه ارزشمندی در معدن که باید آن را یافت و ادامه داد
* یادداشت‌ها و خاطرات و زندگی رزمندگان و شهدا و ایثارگران و آزادگان به‌عنوان غنی‌ترین میراث معنوی برای تاریخ که از آن هزاران محصول فرهنگی هنری قابل استخراج است.
* مکنون بودن هزاران لحظه پُربار در هر روز و شب حماسه هشت ساله ملت ایران
* اهمیت تدوین و انتشار خاطرات آزادگان در شکل‌ بخشیدن به تاریخ ما و تأثیر آن در آینده
* گنجینه یادها و خاطرات مجاهدان و آزادگان ذخیره عظیم و ارزشمندی است که تاریخ را پُربار و درس‌ها و آموختنی‌ها را پرشمار می‌کند
* ظرفیت هشت سال دفاع  برای تولید هزاران کتاب برای انتقال فرهنگ و ارزش‌های اسلامی و انقلابی به جامعه و جهان.
* خاطرات دفاع مقدس رگه‌ای ارزشمند است که در معدن پیدا شده این را راه را ادامه دهید.
* این آثار به ‌صورت ماده خام و سند تاریخی برای تولید فیلم و قصه و شعر و نمایش قابل استفاده است.
* سندی ارزشمند از اوضاع جبهه و خوی و خصلت بسیج
* این نیز از جمله سندهای دقیق دوران دفاع مقدس است.
*این سند مکمل سندهایی است که از نوک قلم بسیجیان روشندل و باصفا و مظلوم و شجاع ما به‌ یادگار مانده است.
۷. تحسین نویسندگان و راویان و تشکر و تقدیر از آنان
ارج نهادن به تلاش نویسندگان و راویان آثار دفاع مقدس و برجسته کردن نقش آنان در حفظ و نشر این آثار و نشان‌دادن ویژگی‌های ارزشمند کار آنان و تشویق‌شان به ادامه کار از دیگر بخش‌های تصریح شده در یادداشت‌ها و تقریظات معظم‌له است. که نمونه‌هایی از این تحسین‌ها عبارتند از:
* این خاطرات را از ذهن‌ها و حافظه‌ها بیرون کشیدن و به قلم هنر و نمایش سپردن خدمت بزرگی است.
* آفرین بر هنرمندی در مجسم کردن زیبایی‌ها و زشتی‌ها و رنج‌ها و شادی‌ها
* از زیباترین نقاشی‌های صفحه پرکار و اعجازگونه هشت سال دفاع مقدس، سنگ تمام راوی و نویسنده در هنرمندی
* تاریخ ما بعدها... این دل‌ها وجدان‌های بیدار و حق‌جو و حق‌گو را نیز ستایش خواهد کرد که نگذاشتند قصه جهادی به آن عظمت در لابه‌لای یاوه‌گویی‌ها و هرزه‌درایی‌های زمانه گم شود. درود بر نویسندگان این آثار.
* خدا را سپاس... بر قطره عشقی که در جان نویسنده افکنده و چنین زلال اندیشه و ذوقی را بر قلم او جاری ساخته. هرکه با نگاهی هنرمندانه آنها را ببیند و با قلمی هنرمندانه آن را ثبت و ماندگار کند و بیش از اینها با توفیقی الهی به این همه دست یافته باشد مشعل رهروان معراج انسانی را جان‌مایه و فروغ بخشیده....
۸. چند نکته خواندنی از تقریظ‌ها
در لابه‌لای متونی که مقام معظم رهبری درباره کتب دفاع مقدس نگاشته‌اند نکات و عبارات بسیار نغز و قابل‌توجهی به چشم‌ می‌خورد که چند نمونه از این نوع جملات بدین قرار است
درباره طلاب و روحانیون حاضر در جبهه‌ها
این نوع طلبه‌ها (که درس دین و معرفت را در خطرناکترین جاها تعلیم می‌دهند و در آزمایش‌های دشوار با مردم شریک می‌شوند) اگر مدارج تحصیلی را طی کنند رهبران برجسته باب انقلاب و جمهوری اسلامی خواهند شد و روحانیون پرچمدار دین زندگی‌ساز.
بسیار لازم بوده و هست که جبهه‌گیان رسته‌های غیر رزمی مانند جهادگران، امدادگران، رانندگان، آشپزها و تدارکاتی‌ها که هرکدام عالم مخصوص به خود داشته‌اند و بعضاً فداکاری‌شان از رزمندگان خطوط مقدم کم‌خطرتر نبود، بلکه حتی پرخطرتر بوده (مثل سنگرسازان و خاکریز زنان) نیز شرح‌حال خود را بنویسند و یا بگویند و کسی بنویسد.
* شباهت همراه بودن غم در ماجرای شهادت مانند غم در ماجرای عشق که احساس خسران در آن نیست، هرچه هست شیرینی و سرخوشی است... با مرگ و فنا و نیستی هیچ نسبتی ندارد. تبارک الله.
* محصول همه این خاطرات یک چیز است: همه از عظمت حادثه هشت ساله دفاع مقدس و تحول شگرفی که در دل و جان و فکر و عمل جوانان این کشور پدید آورده بود خبر می‌دهند و ابعاد بی‌نهایت این معجزه الهی تاریخ را ـ به تقریب ـ نشان می‌دهند... دریغ از آن روزهای فراموش نشدنی، دریغ از آن ماجرای معجزنشان، دریغ از آن تجربه درس‌آموز و جان‌های پاکی که آن را شکل دادند... و دریغ از آن جویبار رحمت و فضل خدا که کسانی چه زیرکانه و هوشمندانه از آن نوشیدند.
دو سخن پایانی
اول: طرح یک پرسش:
حضرت آیت‌آلله خامنه‌ای در یادداشتی بر یکی از آثار دفاع مقدس پس از بیان اهمیت و ارزش حماسه دفاع مقدس چنین می‌نویسند: «و ما... آیا نباید با هوشمندی و زیرکی جویبار رحمت را که هرگز منقطع نیست و هرگاه به‌گونه‌ای و در مجرایی، بشناسیم و با گذشت و مجاهدت، توفیق الهی را جلب و خود را از آن سیراب سازیم؟»
دوم:
مقام معظم رهبری در یادداشت دیگری ـ آنطور که خود در در دیدار با گروهی از نویسندگان و هنر مقاومت در تاریخ ۲۵ تیر ۱۳۷۰ فرمودند: «آن کتاب را که خواندم بی‌اختیار پشتش بخشی از زیارت‌نامه را نوشتم: السلام علیکم یا اولیاءالله و احبائه. واقعاً دیدم که در مقابل این عظمت‌ها انسان احساس حقارت می‌کند. من وقتی این شکوه را در این کتاب دیدم، در نفس خودم حقیقتاً احساس حقارت کردم.»
اما متن این زیارتنامه:
السلام علیکم یا اولیاءالله و احبائه، السلام علیکم یا اصفیاء الله و خیرته، السلام علیکم یا انصار دین الله و اعوان ولیه... ای آیت‌های خدا، ای معجزه‌های ایمان، ای نشانه‌های تعالی جاودانه انسان... . ای گلهای محمدی که فساد و آلودگی جهان امروز نتوانست از شکوفایی بازداردتان، برقی شُدید و دنیای تاریک را روشن کردید، حجتی شُدید بر آن کوته‌نظران که بالندگی انسان الهی را در عصر تسلط مادیت ناممکن میدانستند. خاطره‌ مسلمانان صدر اسلام را زنده کردید و صدق و اراده و فناء فی الله را حتی بیش از آنان به نمایش گذاشتید. آنان به نَفَس پیامبر و نزول پیاپی آیات قرآن دل را گرم و جان را تازه می‌کردند اما شما چه!؟ حقاً خلوص و تقوا را مجسم کردید و برای آن امام بحق که مظهر خلوص و تقوا بود سربازانی شایسته شُدید. سلام الله علیه و علیکم و هنیئاً لکم رحمهًْ ربکم ... کتبه بیمناه الوازرهًْ امانیه و ذلیل نفسه علی الحسینی غفرالله له و رحمه و حشره مع اولیائه و الحقه بهذه الزمرهًْ الطیبهًْ. آمین. این کتاب در ۱۳ رجب ۱۴۱۱ با چشمی لبریز اشک شوق و حسرت زیارت شد. و من الله التوفیق
معصومه آباد: رهبری فرمودند این خاطرات متعلق به آزادگان نیست، بگویید تا مردم درس عبرت بگیرند
در ادامه این مراسم، معصومه آباد، نویسنده کتاب و عضو شورای شهر تهران اظهار کرد: من نویسنده نیستم و می‌دانم که نویسندگی قاعده و آداب دارد. این کتاب فقط برداشت‌های من از روزهای سخت اسارت بود.
وی بیان کرد: خاطرات این کتاب، امانتی بود که در هشت سال دفاع مقدس در مشت‌های گره کرده خود نگاه داشته بودم. در دستی پلاک را داشتم و در دستی دیگر پیام.
آباد از دیدار با مرتضی سرهنگی یاد کرد و افزود: سرداری که خاطرات را ننویسد، مثل این است که از جنگ فرار کرده است، ولی من از جنگ فرار نکرده بودم. وی به من گفت که بنویسم، ولی باز هم ننوشتم تا اینکه به دیدار رهبر معظم انقلاب در سال 91 مشرف شدیم.
وی ادامه داد: معظم‌له فرمودند که دوران اسارت، قرن‌های کوتاه شده‌ای است که انسان‌ها را به الماس‌های درخشان تبدیل کرده است و خاطرات بیرون آمده از دل و سینه آزادگان کافی نیست و تعابیری را مطرح کردند که از ننوشتن خاطراتم احساس قصور کردم.
آباد در بخش دیگری از سخنانش به درخواست رهبر طی آن جلسه اشاره کرد که فرمودند این خاطرات متعلق به شما نیست و اینکه ببیان این خطارات فقط ارزش ذکر خاطره ندارند، بلکه درس عبرتی در فضای معرفتی است.
وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در آن دیدار گفت: معظم‌له فرمودند که وعده خدا حق است و خداوند خلف وعده نمی‌کند. شما باور نمی‌کردید که امروز اینجا باشید، ولی حضور دارید. پس مردم باید بدانند که وعده خداوند حق است و شما باید این خاطرات را بگویید تا مردم درس عبرت بگیرند.
خالق «من زنده‌ام» عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب تأکید داشتند که بیان این خاطرات شاید سال‌ها بعد به فراموشی سپرده شود، ولی شما برای جر و ثواب اخروی آن به نگارش خاطرات دوران اسارت بپردازید.
وی اظهار کرد: ایشان فرمودند که تا زمانی که این تاریخ ملبس به ادبیات و هنر نشود، ماندگار نمی‌شود و من به خودم گفتم که مشتت را باز کن؛ چرا که این خاطرات متعلق به تو نیست و مدال افتخاری است که باید به گردن همه بیفتد.
آباد همچنین از اینکه هر بار که از سرهنگی می‌خواست تا نوشته‌هایش را اصلاح کند، و سرهنگی نمی‌پذیرفت یاد کرد و گفت: سرهنگی معتقد بود که عدم اصلاح نگاشته‌ها سبب می‌شود که صدای نگارنده در کتاب شنیده شود.
وی از سفر به خانه خدا یاد کرد و افزود: این سفر در زمانی اتفاق افتاد که دیگر نمی‌توانستم کتاب را بنویسم. در آنجا از خداوند خواستم که آنچه را او می‌خواهد من بنگارم و دو سوم کتاب را در سفر حج و پس از طواف خانه خدا نوشتم. آنجا بود که معجزه پیامبر که کتاب بود را درک کردم.
آباد با بیان اینکه هر آنچه می‌نوشتم در پس پرده اشک بود، ادامه داد: پس از نگارش کتاب، اثرم به دست رهبر معظم انقلاب رسید تا اینکه به حضور ایشان رسیدم و با شرمساری از معظم‌له اذن رونمایی گرفتم. این در حالی بودکه ایشان درگیر اصلی‌ترین مسائل کشور در حوزه‌های سیاسی، انرژی هسته‌ای و ... بود و کار من در برابر این رخدادها بسیار کوچک بود. از این رو شرم داشتم از گرفتن اذن رونمایی.
وی با  اشاره به اینکه معظم‌له فرمودند که در حال مطالعه کتاب من هستند، اظهار کرد: من از این سخن ایشان تعجب کردم. از رهبری فقیه، فرزانه، فرهیخته و عالم صحبت می‌کنم که با وجود مسائل مختلف کشوری، با من که زمانی اسیر بودم صحبت کردند.
آباد در بخش دیگری از سخنانش گفت: در جلسه بعد که رهبر معظم انقلاب را زیارت کردم، ایشان فرمودند که آیا تقریظی را که بر «من زنده‌ام» نوشته‌اند دیده‌ام؟ و من اظهار بی‌اطلاعی کردم. پس از این همچون کودکان بهانه می‌گرفتم و از دفتر ایشان می‌خواستم تقریظ را به من بدهند.
وی با اشاره به نخستین جمله تقریظ رهبر معظم انقلاب که «از پشت پرده اشک کتاب را خواندم» افزود: احساس بی‌قراری کردم. پس از این موضوع، در روز آزادی من که مصادف با ورود امام به میهن اسلامی بود، از دفتر ایشان با من تماس گرفتند که می‌توانم به همراه هر که دوست دارم به خدمت ایشان برسم.
آباد عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب طی سه ساعت دیدار با ما، در برابر سخنانی که مادرم از رنج دوری من متحمل شده بود، فرمودند که رنج نه خواندنی است و نه نوشتنی، بلکه کشیدنی است و متن صادقانه این کتاب باعث می‌شود که مخاطبان رنجی را که نگارنده کشیده است درک کنند.
متن تقریظ بر «من زنده‌ام»


متن تقریظ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بر کتاب «من زنده‌ام» به این شرح است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
کتاب را با احساس دوگانه اندوه و افتخار و گاه از پشت پرده اشک خواندم و بر آن صبر و همت و پاکی و صفا و بر این هنرمندی در مجسم کردن زیبائی‌ها و رنج‌‎ها و شادی‌ها آفرین گفتم. گنجینه یادها و خاطره‌های مجاهدان و آزادگان، ذخیره عظیم و ارزشمندی است که تاریخ را پربار و درس‌ها و آموختنی‌ها را پرشمار می‌کند. خدمت بزرگی است آنها را از ذهن‌ها و حافظه‌ها بیرون کشیدن و به قلم و هنر و نمایش سپردن.
این نیز از نوشته‌هایی است که ترجمه‌اش لازم است. به چهار بانوی قهرمان این کتاب و بویژه نویسنده و راوی هنرمند آن سلام می‌فرستم.
92/7/5»
رونمایی از تقریظ رهبری
در پایان این مراسم از تقریظ رهبر معظم انقلاب با حضور معصومه آباد و آیت‌الله محمدی‌گلپایگانی رونمایی شد و سپس متن تقریظ‌ رهبر معظم انقلاب به نویسندگانی که معظم‌له بر کتاب آنان تقریظ نگاشته بودند اهدا شد.
تقریظ‌ها با حضور آیت‌الله محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، حجت‌الاسلام ابوترابی فرد، نائب رئیس مجلس، مهدی چمران، عضو شورای شهر تهران، امیر خوراکیان، قائم مقام مؤسسه فرهنگی انقلاب اسلامی و معصومه آباد به نویسندگان اهدا شد.
این نویسندگان شامل مرتضی سرهنگی، هدایت‌الله بهبودی، محمدحسین قدمی، گلعلی بابایی، حسین بهزاد، اصغر آب‌خضر به نمایندگی از خانواده شهید سمندریان و لشگری، داوود امیریان، احمد خاوری کارگردان فیلم «نفوذی»، سیدحسن شکری، محمدحسین زوارکعبه، حمید داوودآبادی، حجت ایروانی، محمدرضا بایرامی، عباس پاسیار، غلامرضا نباتی، سیده زهرا حسینی، اصغر کاظمی، سیدحسین بیضایی، سعید عاکف، محمد بکایی، عباس باقری، محسن مطلق، سیدمحمدعلی دیباجی، محمد طیب، بهروز مرادی، سیدنظام مولاهویزه، مرتضی بشیری، سیدمهدی فهیمی و معصومه آباد بودند.

captcha