به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور و دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر امروز، 30 خرداد پیش از خطبه های نماز جمعه تهران به مناسبت روز مبارزه با مواد مخدر به ایراد سخن پرداخت.
وی با اشاره به اهمیت مبارزه با مواد مخدر گفت: این مسئله امر بسیار مهم و خطیری است، برای همین سازمان ملل معاونتی در مورد مبارزه با مواد مخدر تشکیل داده است؛ در تمام کشورها نیز موضوع مبارزه با مواد مخدر در سطح بالای حاکمیت تعریف شده است.
وزیر کشور افزود: رهبر معظم انقلاب نیز در سال 85 سیاست های کلی مبارزه با مواد مخدر را ابلاغ کردند که اهمیت مبارزه با مواد مخدر را می رساند؛ این ابلاغیه 11 بند دارد که ستاد مبارزه با مواد مخدر و روسای سه قوه تلاش می کنند این بندها را اجرایی کنند.
رحمانی فضلی ادامه داد: نگرانی ایشان در مورد مواد مخدر به گونه ای بود که این امر را بلای خانمان سوز عنوان کردند ومبارزه با آن را در حد جهاد مطرح کردند.
وی به ارقام و آمارهای مرتبط با مواد و مخدر و مبارزه با آن اشاره کرد و گفت: ایران در کنار کشوری قرار گرفته که بیش از 82 درصد مواد مخدر دنیا را تأمین می کند؛ در سال 2012 این کشور حدود 154 هزار هکتار زمین زیر کشت مواد مخدر داشت که حدود 3700 تن تریاک تولید می کرد.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: این رقم در سال گذشته 210 هزار هکتا ر زمین رسید که حدود 5500 تن مواد تولید می کرد؛ این مسئله نشان می دهد تولید مواد مخدر 49 درصد افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه یک میلیون و سیصد هزار نفر از مردم ایران معتاد به مواد مخدر هستند، گفت: این میزان به نسبت رقم جهانی آمار خوبی است اما با توجه به اینکه ایران کشوری با اعتقادات دینی است، قابل پذیرش نیست.
رحمانی فضلی خاطرنشان کرد: اگر این تعداد را با خانواده های درگیر با معتادان مواد مخدر حساب کنیم، حدود 6 میلیون نفر به صورت مستقیم با مواد مخدر مرتبط هستند و اگر دوستان، آشنایان و اقوام آنها را نیز بشماریم، عدد بسیار بالایی خواهد شد.
وی با بیان اینکه 90 درصد جامعه معتادان را آقایان تشکیل می دهند، گفت: جامعه زنان معتاد نسبت به چهار سال گذشته 2 برابر شده است که به دلیل محور بودن زنان در خانواده، افزایش معتادان زن مسئله نگران کننده ای است.
وزیر کشور افزود: 52/7 درصد معتادان شاغل هستند که وقتی از مدار اقتصاد خارج شوند از سویی برای جامعه زیان و خسران است و از سوی دیگر بزهکاری و اعمال ناهنجار از آنها رخ خواهد داد.
وی با بیان اینکه حدود 63 درصد معتادان متأهل هستند، گفت: حدود 55 درصد طلاق ها به دلیل اعتیاد همسر صورت می گیرد؛ همچنین حدود 65 درصد همسرآزاری ها و 30 درصد کودک آزاری ها و 25 درصد قتل های عمد و 23 درصد نزاع ها و خشونت ها و 40 درصد سرقت ها به دلیل اعتیاد صورت می گیرد.
رحمانی فضلی اظهار کرد:بیش از 65 درصد زندانیان به صورت مستیم و یا غیر مستقیم مربوط به مواد مخدر هستند.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه در حوزه مبارزه با مواد مخدر تاکنون 3750 شهید و 12 هزار نقر جانباز تقدیم کرده ایم، گفت: روزی 8 نفر به خاطر استعمال مواد مخدر غیر استاندارد جان خود را از دست می دهند؛ یعنی در سال 3 هزار نفر می میرند که می توان گفت بعد از تصادفات، استفاده از مواد مخدر دومین عامل مرگ و میر در کشور است.
وی به مراحل چهارگانه مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و افزود: اولین مرحله مبارزه با مواد مخدر پیشگیری است؛ هر چقدر معتادان به مواد مخدر را درمان کنیم، در خوش بینانه ترین حالت تنها 20 درصد آنها پاک می مانند؛ بنابراین بهترین راه مبارزه پیشگیری است.
رحمانی فضلی ادامه داد: دولت در موضوع پیشگیری، اجتماعی کردن آن را در نظر گرفته است؛ به این معنا که در پیشگیری تکیه بر خود مردم باشد؛ چرا که مردم باید خود وارد صحنه شوند و مانع ورود مواد مخدر به جامعه شوند.
وی با اشاره به تشکیل جلسات با اقشار تأثیرگذار جامعه گفت: همه گروه های موثر را توجیه کردیم و در حال افزایش سازمان های مردم نهاد و خیریه هستیم تا بتوانیم به وسیله مردم با مواد مخدر مبارزه کنیم.
رحمانی فضلی با تأکید بر اینکه رسانه ها به عنوان نهادهای تأثیرگذار باید تلاش کنند سطح آگاهی های عمومی مردم را در مبارزه با مواد مخدر افزایش دهند، گفت: مردم اطلاع درستی از آثار مواد مخدر ندارند.
وی در مورد حوزه درمان نیز گفت: در سال 1392، 764هزار نفر معتاد را در 6400 مرکز درمانی پذیرش کردیم و تلاش کردیم که همه امکانات و خدمات مناسب را در این مراکز ارائه دهیم، اما متأسفانه حداکثر 20 درصد این افراد پاک می مانند.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: حدود 20 هزار و 500 نفر معتاد از کف خیابان ها جمع می شوند که در 18 مرکز نگهداری درمان می شوند.
وی اظهار کرد: در سال 92 نیز 1734 عملیات برای مبارزه با باندها و گروها ی تولید و توزیع مواد مخدر انجام شد که حدود 573 تن مواد مخدر کشف شد که به همین میزان در داخل کشور مصرف می شود.
رحمانی فضلی با بیان اینکه امروز درصد زیادی از مواد مخدر از مرزهای آزاد به داخل کشور وارد می شود، اظهار کرد: تاکنون 395 کارگاه واحد تولیدی مواد مخدر صنعتی از بین رفته و در حدود 276 هزار نفر بازداشت شده اند.
وزیر کشور خاطرنشان کرد: با همکاری مردم و دستگاه های مربوطه انجام گرفته، موفقیت های زیادی داشتیم به طوری که در سازمان های بین المللی همواره به عنوان کشوری که بیشترین فعالیت را در زمینه مبارزه با مواد مخدر داشته می شناسند.
وی با بیان اینکه ایران اگر در عرصه مواد مخدر مبارزه نکند بسیاری از کشورها دچار مشکل می شوند، گفت: یکی از چالش ها در این عرصه این است که در مقابله با مواد مخدر بسیاری از کشورها کمک نمی کنند و تأثیرگذار نیستند که در سازمان ملل این مسئله پیگیری خواهد شد.
رحمانی فضلی به حوزه صیانت از خانواده های معتادان اشاره کرد و افزود: در این حوزه نیز تلاش شده اعضای خانواده معتادان در شرایطی زندگی کنند که محل تولید ناهنجاری و نسل جدیدی از بزهکاری ها نباشد؛ در این عرصه دو نوع فعالیت صورت گرفته که ابتدا تلاش می شود معتادان بعد از ترک به جامعه برگردند؛ همچنین معتادان را تحت درمان پزشکی و روانشناسی قرار می دهیم و به خانواده ها سر می زنیم. آموزش مهارت های فنی به خانواده ها از دیگر اقداماتی است که در این عرصه انجام می گیرد.
وی به برگزاری جلسات دولت با ستاد مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و گفت: در جلسات خاصی که برگزار می شود، رئیس جمهور تأکید داشتند که همه دستگاه های اجرایی تمام امکانات را در حوزه پیشگیری و درمان در اختیار این ستاد قرار دهند؛ گزارش های ستاد نیز نشان می دهد که اقدامات این ستاد سرعت خوبی به خود گرفته است.