حسین کنعانی مقدم، دبیرکل حزب سبز و از فعالان سیاسی اصولگرا، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تعبیر شهید آیتالله بهشتی از حزب به «معبد» و تفاوت این دیدگاه با دیدگاهی که حزب را صرفا مجموعهای برای کسب قدرت میداند، گفت: برای فهم این تعبیر شهید بهشتی که «حزب معبد من است»، باید اندیشه ایشان را شناخت. این سخن را شخصیتی میگوید که فقیه و معتقد به کار تشکیلاتی بود و شاید بیشترین زحمت را در تدوین قانون اساسی برای ساختارسازی تشکیلات کشور کشید.
نگاه قرآنی شهید بهشتی به حزب
وی ادامه داد: این سخن از طرف شخصیتی بیان شد که برآمده از اندیشه اسلامی بود و در پرتو اندیشههای حضرت امام(ره) قرار داشت. براساس این اندیشه و تفکر، نگاه شهید بهشتی به حزب یک نگاه قرآنی بود و همانگونه که در قرآن «حزب الله» و «حزب الشیطان» داریم، نگاه ایشان به حزب به عنوان تشکیلات امت اسلامی بود و حزب را در این چارچوب می دید و نه براساس حزب در تعریف و دیدگاه غربی.
کنعانی مقدم اظهار کرد: قرآن آسیب تعریف حزب با نگاه کسب قدرت و شرکت در بازی قدرت را دسته دسته شدن جامعه بیان کرده است؛«مِنَ الَّذِینَ فَرَّقُوا دِینَهُمْ وَکَانُوا شِیَعًا کُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَیْهِمْ فَرِحُونَ» ( از کسانى که دین خود را قطعه قطعه کردند و فرقه فرقه شدند هر حزبى بدانچه پیش آنهاست دلخوش شدند).
حزب در نگاه شهید بهشتی عامل انشقاق جامعه نیست
دبیرکل حزب سبز عنوان کرد: زیرا در آن نگاه هر حزبی خودش را برتر می داند و این سبب انشقاق و شکاف در جامعه می شود. در واقع حزبی که شهید بهشتی از آن صحبت می کرد یک تشکیلات سازماندهی شده در راستای «حزب الله»، با اندیشه و ایدئولوژی اسلامی و نگاه فقاهتی به موضوع بود.
کنعانی مقدم تأکید کرد: براین اساس به نظر میرسد الگوی حزب در اندیشه شهید بهشتی با الگوهای حزبی مطرح در عرصه سیاسی متفاوت بود. از تفکرات و صحبتهای ایشان در جلسات خبرگان قانون اساسی برمی آید که ایشان معتقد بود نظام حاکمیتی باید یک نظام منسجم، دارای تشکیلات، ،ایدئولوژی، هدف و سازماندهی باشد و براین مبنا حزب را معبد خودش میدانست.
شهید بهشتی؛ آرمانگرای عدالتطلب
کنعانی مقدم درباره دیدگاه شهید بهشتی نسبت به قوه قضائیه مطلوب و نقاط قوت و ضعف امروز دستگاه قضا گفت: شهید بهشتی یک فرد آرمانگرا و عدالتطلب بود. به خاطر دارم در ایام دفاع مقدس من مسئول عملیاتی در جنوب کشور بودم و درگیریها و اختلافاتی با بنی صدر داشتیم و آن روزها نیز بحث فرماندهی کل قوای بنی صدر مطرح بود.
وی ادامه داد: شهید بهشتی که آن زمان رئیس قوه قضائیه بودند به اهواز آمدند و من برای دیدنشان به دانشگاه شهید چمران رفتم وگزارشی از وضعیت جنگ و مسائل مختلف دادم و بعد گفتم که ما با بنی صدر اختلاف داریم و این مطالب را نیز به امام(ره) گفتهایم و امام(ره) هم فرمودهاند که بنی صدر فرمانده کل قواست و باید تبعیت کنید.
این فعال سیاسی اصولگرا افزود: سپس شهید بهشتی نیز شروع به انتقاد از صحبتها و عملکرد بنی صدر کرد و من به ایشان گفتم شما هم که باید تابع ولایت فقیه باشید پس چرا اینگونه صحبت می کنید، شهید بهشتی در پاسخ گفتند که امام(ره) به شما تکلیفی کرده است که باید براساس آن تکلیف عمل کنید و از طرفی امام به من هم تکلیفی کرده است که من هم براساس آن تکلیف باید عمل کنم.
وی اظهار کرد: ایشان گفتند من از باب اجرای عدالت حرف میزنم نه اینکه بخواهم در قدرت بمانم و در واقع با هدف کسب قدرت این صحبتها را بیان نمیکردند که این برخاسته ازنگاه عدالتخواهانه ایشان بود.
ساختارسازی و کادرسازی؛ مهمترین ثمره حضور شهید بهشتی در قوه قضائیه
دبیرکل حزب سبز تصریح کرد: یکی از ثمرات حضور ایشان در دوران کوتاه پس از انقلاب اسلامی این بود که قوه قضائیه را از نظر ساختاری، تشکیلات، کادرسازی، ایجاد نظم و انضباط به سامان رساند که تا به امروز در قوه قضائیه حفظ شده است.
وی یادآور شد: ضعفهایی که امروز در قوه قضائیه وجود دارد به دلیل گسترده شدن مسائل و مشکلات مبتلابه جامعه است که موجب اطاله دادرسی و ضعف در نظارتها شده است و من به خاطر دارم شهید بهشتی حتی در همان زمان ساختارهای برخی از این مسائل را ایجاد کرده بود.
کنعانی مقدم در پایان اظهار کرد: با این وجود امروز هم قوه قضائیه با وجود کمبود منابع مالی و انسانی تلاشهای خوبی انجام میدهد و مهمترین نقطه قوت دستگاه قضایی ما استقلالش از جریانات حزبی و سیاسی و عدم گرایش به جناح وحزب خاصی است.