علی شادکام، نویسنده و کارگردان تئاتر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: تئاتر دفاع مقدس مخاطب خاص خود را دارد که این مخاطب از مخاطب حرفهای و حتی مخاطب عام تئاتر فاصله زیادی دارد و در نتیجه تولید و به روی صحنه بردن این نوع نمایش همواره در مکان و زمان خاصی مورد نظر است.
وی گفت: برای عمومیتبخشی تئاتر دفاع مقدس و اینکه مردم با تغییر ذائقه به سمت دیدن این نوع تئاتر نیز گرایش نشان دهند نیاز به کار کارشناسی و مجموعه اقدامات زیربنایی است که این جریان نیز خود مستلزم مقدماتی است که در رأس آنها تأمین بودجه و مسائل مالی و اقتصاد تئاتر مطرح است که حداقل در نشست اخیر مدیرکل هنرهای نمایشی متوجه این امر شدیم که به شدت از نظر مالی در مضیقه هستیم و این هدف فعلاً محقق نخواهد شد.
نگاه عام به تئاتر دفاع مقدس، تولید هنری سفارشی است
کارگردان نمایش دفاع مقدسی «آشنای غریب» تصریح کرد: مشکل زیربنایی دیگری که به غیر از مسائل مالی وجود دارد اینکه همچنان نگاه به اینگونه تولیدات سفارشی است با این پیشفرض که چون فلان نهاد و ارگان فرهنگی تولید تئاتر را سفارش داده است لذا اغراض و منافع شخصی در میان بوده که باید جامه عمل پوشانده شود.
شادکام ادامه داد: این روند حتماً وجود دارد که این چنین نگاه و تلقی در مخاطب و جامعه ایجاد کرده است و اصلاً به همین دلیل است که تئاتر دفاع مقدس شکل کلیشهای و شعاری پیدا کرده است و باید در زمینه برونرفت از این طرز تلقی اقدامی از سوی مسئولان صورت گیرد.
میان نگاه هنرمند به جنگ با نگاه مسئولان تفاوت زیادی وجود دارد
این کارگردان تئاتر تأکید کرد: چون نگاه هنرمندان نسبت به جنگ و دفاع مقدس چیزی است که فارغ از نگاه مسئولان نهادهای فرهنگی و ارزشی است لذا اعتماد و اعتباری برای تولید آثار نمایشی دفاع مقدس به وجود نمیآید؛ هر ساله با حجمی هر چند کم از آثار نمایشی مواجه هستیم که یا خود اثر تکراری هستند و یا عوامل آن که منظر و نگاه متفاوتی ندارند.
وی در پایان گفت: ما علاوه بر حمایت و تأمین اعتبارات ریالی تولید آثار نمایشی دفاع مقدس نیاز به تغییر نگاه مدیریتی و اعتمادبخشی آنها به هنرمندان هم داریم ضمن آن که باید کمی هم هنرمندان خود را راغب نشان دهند و برای فعالیت در این عرصه بیش از پیش خود را کوشا نشان دهند.