فرحناز ترکستانی، رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به بیان توصیههای برای مادران باردار و شیرده روزهدار پرداخت و گفت: کسانی که میخواهند در این ماه مبارک روزه بگیرند حتما در مدت زمان سحر تا افطار با بروز علائمی از قبیل ضعف بسیار شدید، عرق سرد، بی حالی و سردردهای خیلی شدید که ممکن است سلامت مادر و فرزند را به خطر بیندازد روزه خود را باز کنند و به روزهداری خود ادامه ندهند.
ترکستانی افزود: اما اگر فرد مشکلی پیدا نکرد، مناسب است برای اینکه توان روزهداریش مطلوبتر باشد از فعالیتهای اضافی خودداری کند، استراحت نسبی داشته و به تغذیه خود توجه بیشتری داشته باشد همچنین افراد سعی کنند افطار خود را با مقدار کمی غذا آغاز کرده، غذای خیلی چرب استفاده نکنند و دفعات غذا خوردن به گونهای نباشد که بلافاصله مادر بخواهد بعد از افطار غذای سنگین مصرف کند چون فرد دچار مشکلات گوارشی میشود.
این متخصص بیماریهای زنان و زایمان تصریح کرد: ماداران باردار برای روزهداری در فواصلی همچون زمستان که طول روز کوتاه است کمتر دچار مشکل میشوند ولی در تابستان به دلیل طولانی بودن مدت زمان روزهداری این موضوع متفاوت است و ممکن است آب بدن فرد کم شود.
رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: برای اطمینان هر چه بیشتر از سلامت جنین بهتر است بعد از یک هفته سونوگرافی از نظر رشد جنین انجام شود تا فرد مطمئن شود جنین دچار کاهش رشد نشده باشد.
وی خاطرنشان کرد: ولی از سوی دیگر زمانی که مادر مدت طولانی اقلامی را مصرف نمیکند ممکن است موادی در بدن او ترشح شود که بر جنین تاثیرگذار باشد که یکی از مواد «کتونها» است، به همین دلیل به افراد توصیه میکنیم دو ساعت مانده به افطار کتون ادرار خود را کنترل کنند که اگر مثبت بود بهتر است به روزه خود ادامه ندهند اما اگر منفی بود به روزهداری خود ادامه دهند.
ترکستانی در پاسخ به این سوال که برای اطلاع از میزان کافی بودن شیر ارائه شده مادر روزهدار به کودک چه اقداماتی باید در دستور کار قرار بگیرد، بیان کرد: به طور معمول اگر نوزاد بین 6 تا 9 بار ادرار کند مشخص است که شیری که به کودک رسیده به میزان کافی بوده است.
رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان خاطر نشان کرد: افراد سعی کنند از افطار تا سحر تغذیه خوبی داشت باشند تا مادر دچار کاهش وزن نشود چرا که اگر مادر از افطار تا سحر خود را به خوبی تامین کند مشکلی پیش نخواهد آمد.