به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، اختتامیه دوازدهمین جایزه قلم زرین شامگاه شنبه 14 تیرماه با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد، غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، محسن مؤمنیشریف، رئیس حوزه هنری و جمعی از اهالی قلم و فرهنگ در محل تماشاخانه حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم علیاکبر والایی، عضو انجمن قلم ایران و دبیر جایزه قلم زرین بیانیه این جشنواره ادبی را قرائت کرد. مشروح بیانیه به این شرح است:
ادبیات هر کشوری از جمله نخستین نشانههای تمدن، فرهنگ و اندیشه آن جامعه است. بسی مایه مباهات است که ایران عزیز ما با پیشینه غنی ادبیات و فرهنگ، طلایهدار تمدنی باشکوه در جهان امروز به شمار میآید.
اما امروز پاسداشت چنین منزلتی عظیم، با رشد و بارور شدن گونههای ادبی شعر، نقد و پژوهش و به طور ویژه با ادبیات داستانی محقق شده است. خوشبختانه در سالهای اخیر، با وجود تمامی موانع و مشکلات نشر، شاهد نگارش آثار فاخر و عمیق در حوزه شعر و ادبیات داستانی بودهایم. نویسندگان متعهد کشورمان، با آفرینش آثاری نو و تامل برانگیز ثابت کردند در عین توانمندی با اقتدار تمام، شایسته قدم گذاردن در چنین عرصهای هستند.
از سوی دیگر در طی این سالها، برخی متولیان و مسئولین فرهنگی که انتظار همراهی از ایشان میرفت، با عملکرد غیرقابل قبول خود، نشان دادهاند از همراهی و همسویی با این حرکت پر افتخار ناتواناند. بدیهی است همین مقدار تحولی که در عرصه ادبی ایران رخ داده، مرهون تلاشهای ارزنده و حرکتهای فردی بوده؛ و این مهم بیش از همه به واسطه غیرت و حمیّت نویسندگان ماست که وجودشان در سختیها و مصایب روزگار صیقل خورده، به واسطه ایمان به خداوند، هدفشان اعتلا یافته و خود در مسیر ناهموار و دشوار آفرینشهای ادبی پیش رفتهاند.
اما قدر مسلم، امروز بقای چنین حرکتی، توانمندسازی و استمرار آن، بینیاز از همراهی و حمایت بیشائبه مسئولین نیست. امید است مسئولین فرهنگی کشور در سالهای پیش رو، چراغ دغدغه خاطر همراهی با قافله هنر و ادب را در قلب خود روشن کرده، در مسیر این حرکت شکوهمند ادبی قدم گذارده، برای چنین هدف بزرگ و پر افتخاری، همراه و یاوری بایسته و شایسته شوند.
در آغاز به کار جشنواره قلم زرین، دبیر جشنواره از نویسندگان و منتقدین برجسته کشور که در ذیل نامشان خواهد آمد، دعوت به همکاری به عمل آورد. داوران در مرحله نخست، به بررسی اولیه آثار منتشره در سال ۱۳۹۲ پرداختند. نکته درخور اعتنا آن که در همان ابتدای بررسی آثار منتشره، جوانههای امید در دل داوران زنده شد و آنها را به وجود آثار قابل اعتنا و درخشان در این دوره از جشنواره قلم زرین امیدوار کرد.
هیئت داوران دوازدهمین جشنواره قلم زرین با درک چنین حقیقت امیدبخشی، پس از مطالعه و دقت نظر وافر، در سه بخش داستان، شعر، نقد و پژوهش، در مجموع 15 عنوان اثر را شایسته راهیابی به مرحله نهایی جشنواره دانستند. هیئت داوران، بنابر اصل عدالتجویی و قدردانی از آثار شایسته، هر 15 اثر راه یافته به دور نهایی را شایسته تقدیر اعلام کردند.
هیئت داوری دوازدهمین دوره جشنواره کتاب سال قلم زرین متشکل از سه بخش داستان؛ راضیه تجار، کامران پارسینژاد و ابراهیم حسنبیگی؛ به سرداوری راضیه تجار، بخش شعر عباسعلی براتیپور، رضا اسماعیلی، جواد محقق، به سرداوری عباس براتیپور و بخش نقد و پژوهش محمدرضا سرشار، محسن پرویز، احمد شاکری، به سرداوری محمدرضا سرشار بود که در طی چند مرحله بررسی و مطالعه مستمر به داوری آثار این دوره از جشنواره قلم زرین نشستند.
هیئت داوران جشنواره قلم زرین، پس از بررسی مجموعاً ۶۵۵۶ اثر تألیفی در سه بخش داستان، شعر، نقد و پژوهش از میان ۲۶۵ اثر مورد اعتنا، با قطعیت و آرای بالا، ۱۵ اثر را شایسته راهیابی به مرحله نهایی جشنواره دانستند.
در بخش داستان«آه باشین» به قلم محمدکاظم مزینانی، در بخش شعر کتاب «ضد» اثر فاضل نظری و در بخش نقد و پژوهش ادبی «بررسی تطبیقی عناصر روایی قصه حضرت یوسف در قرآن و سیاوش در شاهنامه» اثر زهرا محمودیان راوینژاد، «آیه تطهیر در آئینه شعر عرب» به قلم زهره اخوانمقدم اثر منتخب معرفی شده است و آثار راهیافته دیگر در هر بخش به مرحله نهایی شایسته تقدیر و دریافت لوح تمجید قلم زرین معرفی شدند.
دبیر این جایزه ادبی با توجه به بضاعت مالی اندک انجمن قلم ایران، نسبت به 15 اثری که به مرحله تقدیر جشنواره راه یافتهاند، خود را در تقدیر شایستهتر و در خور شأن نویسندگان این آثار ناتوان میبیند. از این روی، دست یاری به سوی مسئولین گشوده، معتقد است چنین منظرهای زیبنده نظام جمهوری اسلامی نیست که نویسندگان متعهد کشور با عرقریزان روح و همت و تلاش، در حالی که با تحمل ناملایمات و دشواریهای امروز نشر مواجه هستند، موفق به آفرینش آثار ارزنده میشوند؛ اما پس از راهیابی به جشنوارههای کتاب، از دریافت حتی اندک بهای مادی جایزه محروم میمانند.
دبیر دوازدهمین جشنواره قلم زرین، به نمایندگی از اهالی قلم اعلام میکند، در نظام جمهوری اسلامی مسئولین فرهنگی باید به دنبال بهانهای باشند که به نویسندگانی که در کشور آثار فاخر و ماندگار تألیف میکنند، در خور شأن و مقام شایسته آنها، پاداش و اجر مادی دهند و اکنون چه بهانهای بهتر از جشنوارههای معتبر کتاب.
وی همچنین تاکید میکند از هم اکنون، با حمایت و همدلی مسئولین فرهنگی، شاهد افزایش میزان جوایز در جشنواره کتاب قلم زرین باشیم تا از این پس، در ظرفیت جدید تعریف شده، همه کاندیداهای جایزههای کتاب، علاوه بر لوح جشنواره، به دریافت جوایز ارزشمند مادی نیز نایل شوند. قدر مسلم چنین حمایتی، ضمن حراست از دستاوردهای ادبی امروز، حرکت رو به رشد ادبیات کشور را شتاب بیشتری خواهد بخشید.