قاسم جعفری، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره علل رد کلیات طرح آموزش همگانی قرآن در خانه در جلسه روز گذشته کمیسیون گفت: این طرح با اصل 75 قانون اساسی مغایرت داشت و بار مالی داشت.
وی افزود: این طرح بیان کرده بود 3000 میلیارد ریال از طریق دارالقران کریم با همکاری مهدهای قرآن پرداخت شود و از طرفی این طرح یک سری مشکلات و ابهامات دیگر هم داشت.
جعفری اظهار کرد: از سوی دیگر کارهای مشابه این طرح نیز وجود داشت که دوستان کمیسیون برداشتشان این بود که از این نوع کارها به اسم قرآن و فعالیتهای فرهنگی زیاد انجان میشود که عملا بودجهها در جای خود استفاده نمیشود. ضمن اینکه از طراحان اصلی طرح، کسی برای دفاع از طرح در جلسه کمیسیون حضور نیافته بودند.
سخنگوی کمیسیون اموزش و تحقیقات مجلس عنوان کرد: البته من شخصا در موافقت با این طرح صحبت کردم. ما الان به لحاظ روخوانی در سطح عموم ضعیف هستیم و حتی در بین فرهنگیان و اساتید دانشگاه نیز روخوانی و روانخوانی در خور شأن یک بچه مسلمان نیست. دلیل آن هم این است که از کودکی برروی این مسئله کار نشده است.
وی ادامه داد: لذا پیشنهاد من این بود که کلیات این طرح تصویب شود و سپس ابهامات طرح با اصلاح جزئیات آن برطرف شود. اما در مجموع بحث بار مالی، ابهامات فراوان و اینکه احساس میشد این کارها در مسیر درست قرار نمیگیرد سبب شد که در کمیسیون مورد موافقت قرار نگیرد.
جعفری یادآور شد: البته مشکل دیگر این طرح، عدم هماهنگی آن با شورای توسعه فرهنگ قرآنی بود؛ چرا که باید جزئیات این طرح با این نهاد مورد بحث قرار میگرفت.
وی در پایان اظهار کرد: شاید رد کلی این طرح صحیح نبود، اما اعضای کمیسیون احساس کردند این طرح از آن گونه کارهایی است که نه متولی مشخصی دارد و هم مشخص نیست آیا درست هزینه میشود یا خیر و نهایتا سبب شد رأی نیاورد.
یادآور میشود نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دویست و هفتمین جلسه علنی خود که در روز یکشنبه،21 اردیبهشت برگزار شد با یک فوریت طرح آموزش همگانی قرآن کریم با 91 رأی موافق، 31 رأی مخالف و 15 رأی ممتنع از مجموع 198 نماینده حاضر مخالفت کردند.
براساس ماده واحده این طرح به دولت اجازه داده میشود مبلغ دو هزار میلیارد ریال در اختیار سازمان دارالقرآن کریم قرار دهد تا براساس آیین نامهای که به پیشنهاد هیئت امنای سازمان مذکور و تصویب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میرسد صرف حمایت و توسعه آموزش قرآن کریم در سراسر کشور نماید.
همچنین در تبصره یک طرح آمده بود دولت موظف است علاوه بر مبلغ مزبور تا پنج سال هر ساله هزار میلیارد ریال برای اجرای کامل این طرح تخصیص داده و آن را در بودجه عمومی سالیانه منظور نماید.