آیتالله سیدمحمد موسوی بجنوردی، عضو هیئت علمی پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، درخصوص شخصیت مرحوم آیتالله محمدی گیلانی، رئیس سابق دیوان عالی کشور و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهار کرد: ایشان از شاگردان حضرت امام خمینی(ره) و از افراد بسیار باارزش بود.
وی ادامه داد: ایشان مدت زیادی کاتب امام بود؛ یعنی وقتی حضرت امام میخواستند مطلبی را مانند اجازه اجتهاد، امور حزبیه، وکالتنامهها و ... را بنویسند، به آیتالله محمدی گیلانی میدادند و بعد از کتابت وی، امام آن را امضا میکردند و بسیار مورد اطمینان معظم له بود.
تدریس برای قضات جوان
این عضو پژوهشکده امام خمینی(ه) و انقلاب اسلامی تصریح کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، بعد از فرمان امام مبنی بر اینکه قوه قضاییه باید اسلامی شود؛ ایشان جزء اولین افرادی بود که ندای امام خمینی(ره) را استجابت کرد و در دادگاه انقلاب تهران خدمات شایانی کردند. ایشان در عین حال برای قضات جوانتر طلبه تدریس هم میکردند.
وی گفت: این عالم گرانقدر از اعضای بسیار مفیدی بود که در قوه قضائیه منشا اثرات بسیار شدند. به یاد دارم که در آن زمان من برای شورای عالی قضایی انتخاب شدم و قرار شد که حضرت امام(ره) یک شورای عفو تشکیل دهد تا زندانیانی که میتوانند مورد عفو قرار گیرند، مشخص شوند.
منشا خدمات عفو برای زندانیان
آیتالله موسوی بجنوردی عنوان کرد: هیئت عفو حضرت امام خمینی(ره) از آیتالله محمدی گیلانی، آیتالله ابطحی کاشانی، آیتالله قاضی خرمآبادی و من تشکیل میشد و قاضیها را به شهرستانها و زندانیهای گروهکهای سیاسی میفرستادیم تا بعد از مصاحبه و گفتوگو با آنها طبق صلاحدید آنها توابین از منافقان مشخص میشدند و ما امضا میکردیم و مورد تایید حضرت امام قرار میگرفت.
وی توضیح داد: این کار گستردهای بود و خدمت بزرگی به زندانیان شد. بعد از فوت حضرت امام، مقام معظم رهبری نیز از هیئت عفو خواستند که این کار را ادامه دهند و مدتها این کار ادامه یافت تا اینکه آیتالله محمد یزدی رئیس قوه قضاییه شد و از ما خواست که این کار را شخصا پیگیری کند و ما نیز قبول کردیم. یک بعد زندگی آیتالله محمدی گیلانی در زمینه خدمات قضایی بود.
عضو هیئت علمی پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی یادآور شد: ایشان در نهضت اسلامی عضو فعالی بودند وهمیشه یار و همراه امام بود و شخصی بود که تمام وجودش را در خدمت انقلاب گذاشت. ایشان همچنین صاحب تالیفات زیادی بود که منشاء خدمات و برکات نیز شد.
آشنایی کامل با نظرات امام خمینی(ره)
وی اظهار کرد: آیتالله محمدی گیلانی در فقه و اصول چیرهدست بودند و به خصوص مبانی حضرت امام را در این علوم به خوبی میدانستند. در اخلاقیات و اخلاق اسلامی، در فلسفه و علوم معقول، کلام و ... کاملا مسلط بودند و این موضوع باعث شد که ایشان یک روحانی جامعالاطراف در نظر و عمل شوند.
آیتالله موسوی بجنوردی خاطرنشان کرد: ایشان از اول نهضت حضرت امام در سال 1342 تا فوت معظم له، در رکاب امام بودند و تمام زندگی او برای علاقهمندان به امام و انقلاب درس است و مصداقی از آیه 42 سوره اعراف بودند که میفرماید «وَالَّذِینَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ لاَ نُکَلِّفُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا أُوْلَئِکَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ: و کسانى که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند هیچ کسى را جز به قدر توانش تکلیف نمىکنیم آنان همدم بهشتند [که] در آن جاودانند».
ارادت به بیت امام راحل
وی تصریح کرد: مرحوم آیتالله محمدی گیلانی در مسیر انقلاب هیچ وقت به خود تزلزل راه نداد و همیشه در خط انقلاب و خط امام بود و به همراه حاج احمد آقا و حاج حسن آقا خمینی مکرر به دیدار ایشان میرفتیم و بیت امام به آن مرحوم بسیار علاقهمند بودند.