مرتضی توکلی، پژوهشگر قرآنی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآنی، با اشاره به ترویج معارف قرآنی در فضای مجازی اظهار کرد: جهان شیعه در حوزه ترویج معارف قرآنی در فضای مجازی، کم کاری بسیاری کرده است و حتی ما در این حوزه نسبت به جوامع اهل سنت عقب هستیم.
وی افزود: نرمافزاهای بسیاری در حوزه معارف دینی و قرآنی تولید شده است و نمیتوانیم زحمات برخی از مؤسسات همچون مرکز نور را نفی کنیم و بسیاری از فعالیتهایشان قابل تقدیر است اما این اندازه فعالیت کفایت نمیکند و ما در فضای مجازی در حوزه ترویج معارف دینی و قرآنی عقب هستیم.
این پژوهشگر قرآنی تصریح کرد: کتابخانههای ارزشمندی میتوانیم از میراث گرانقدر شیعه در فضای مجازی ایجاد کنیم تا در حوزه ترویج معارف دینی و قرآنی موفق باشیم. بسیاری از کتابخانههای فضای مجازی دارای محتوای عمومی است و چندان قابل استفاده برای پژوهشگران قرآنی نیست.
وی بیان کرد: گاهی اوقات ممکن است به عنوان یک پژوهشگر به کتابی نیاز داشته باشم که در کتابخانههای ایران موجود نباشد یا اگر هم باشد به سختی قابل دسترسی است درحالی که همین کتاب را به راحتی میتوانم از کتابخانه تورنتو دانلود کنم. کتابی که درس تخصصی رشتهام است.
دسترسی به منابع خارجی آسانتر از منابع داخلی است
توکلی اظهار کرد: کتابخانه آستان قدس به سختی محتوایش را در اختیار پژوهشگر قرار میدهد در حالی که این کتابخانه باید محتوایش را مشروط بر عضویت یا به اشکال مختلف در دسترس پژوهشگران قرار دهد.
وی افزود: در حوزه ترویج معارف دینی و قرآنی در فضای مجازی کمکاری کردهایم و از قافله علمی عقب هستیم.
این پژوهشگر قرآنی تصریح کرد: سایتهای قرآنی بسیاری در حوزه فضای مجازی فعالیت میکند اما تنها در حد تبلیغات است و محتوای علمی چندانی را مشاهده نمیکنیم.
وی بیان کرد: اگر کتابخانه آستان قدس و کتابخانه ملی، کتابهای عمومی و تخصصیاش را بارگذاری کنند به شکل عضویت و به اشکال دیگر قابل دسترسی باشد، میتوان به توسعه وترویج معارف دینی و قرآنی پرداخت تا بستر مناسبی برای ترویج معارف شیعه باشد.
توکلی اظهار کرد: نهادها و مؤسساتی که دسترسی به منابع تخصصی دارند باید آن را به فایلهای الکترونیک تبدیل کنند و در سایتشان در دسترس پژوهشگران قرار دهد. برای مثال آستان قدس کتابخانهای دارد که دارای نسخههای خطی بینظیری در جهان اسلام است و میتواند این نسخهها را به شکل نسخههای مجازی در فضای مجازی با شرط عضویت و پرداخت هزینه در دسترس دیگران قرار دهد تا مورد سوءاستفاده هم نشود.
وی بیان کرد: مرکز طبع و نشر کارهای تخصصی انجام داده است که همه اینها را در قالب کتابخانه مجازی روی سایت مرکز طبع و نشر قرار داده است.
تهیه نرمافزارهای تخصصی؛ گام دوم برای ترویج معارف قرآنی
این پژوهشگر قرآنی تصریح کرد: تهیه نرمافزارهای تخصصی قرآنی هم از دیگر مواردی است که میتوان به ترویج مفاهم قرآنی در فضای مجازی پرداخت. نرمافزارهایی که به دور از کپیبرداری و با محتوای علمی باشد.