شهرام اسلامی، روانشناس، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به ماهیت سایتهای همسریابی اظهار کرد: نمیتوان مانع راهاندازی سایتهای همسریابی شد چرا که این سایتها را گروهی راهاندازی نکردهاند که فساد اخلاقی را زیاد کنند بلکه این سایتها با هدف کاهش آمار طلاق راهاندازی شده است اما در این بخش سؤالی مطرح میشود که آیا این عملکرد سایتها موفق بوده است؟
وی ادامه داد: روال کارسایتهای همسریابی به این صورت است که دو نفر با سلایق، علائق و مشخصات یکسان را به یکدیگر معرفی میکنند و در صورت توافق با یکدیگر ازدواج میکنند اما آیا دختر و پسری که فلسفه خوانده باشند و علائقشان یکسان باشد، هیچگاه از هم طلاق نخواهند گرفت. چه تضمینی برای ثبات زندگیشان وجود دارد و آیا این سایتها میتوانند تضمینکننده زندگی آنها باشد.
سایتهای همسریابی تأییدکننده زندگی پایدار نیستند
این روانشناس تصریح کرد: قطعا هیچ سایتی نمیتواند تضمینکننده و تأییدکننده زندگی پایدار باشد. بزرگترین کاری که باید در این زمینه انجام دهیم، اطلاعرسانی مناسب به خانوادههاست به این معنی افراد پیش از ازدواج آموزشهای لازم را بگذرانند.
وی بیان کرد: نحوه آشنایی افراد مهم نیست به این معنی یا در مسجد آشنا شوند و یا در اینترنت؛ مهم آن است که پس از آشنایی چگونه با یکدیگر صحبت کنند و احساساتشان را بیان کنند که متأسفانه بسیاری از افراد توان چنین مهارتی را ندارند؛ بنابراین باید مراکزی راهاندازی شود تا آموزشهای لازم را به زوجین ارائه کند که در این صورت میتوانیم طلاق را کاهش دهیم.
اسلامی اظهار کرد: باید دیدگاهمان را نسبت به نحوه آشناییها تغییر دهیم یعنی به این صورت نباشد که اگر افراد در مسجد باهم آشنا شوند پس دیگر طلاقی در کار نیست. آیا در میان مؤمنان آمار طلاق پایین است؟ هیچ یک نمیتوانند تضمین کننده زندگی باشد اگرچه مقید به ارزشهای اخلاقی میتواند تضمینکننده زندگی باشد.
مقید به ارزشهای اخلاقی، عامل اصلی کاهش طلاق است
وی بیان کرد: یقینا افرادی که به ارزشهای دینی و اسلامی اعتقاد بیشتری دارند، طلاق در میان آنها کمتر است اما نحوه آشنایی و مکان آن همچون مسجد هیچ تأثیری در کاهش طلاق ندارد.
این روانشناس تصریح کرد: باید با خود بیندیشیم که آیا پیش از سایتهای همسریابی، وضعیت طلاق در ایران کاهش داشت قطعا اینطور نیست. ما سالهاست با آمار افزایش طلاق در کشور روبرو هستیم. با فیلترکردن سایتها و کوبیدن آنها کاری را از پیش نخواهیم برد.
وی بیان کرد: باید آگاهیهای مردم را افزایش دهیم و کلاسهای پیش از ازدواج را برگزار کنیم. 15 سال پیش پیشنهاد دورههای پیش از ازدواج را ارائه کردیم تا زوجین روشهای یادگیری صحبتکردن با یکدیگر را آموزش دهند. اگر زوجین بتوانند با یکدیگر صحبت کنند و احساساتشان را بیان کنند، قطعا آمار طلاق کاهش خواهد یافت.
این روانشناس تصریح کرد: مراکز آموزشی و دورههای پیش از ازدواج باید جایگزین سایتهای همسریابی شود تا محضرداران برای ثبت ازدواج در کنار آزمایش تالاسمی، گواهی دورههای پیش از ازدواج را دریافت کنند.
وی بیان کرد: پس از برگزاری دورههای آموزشی پیش از ازدواج باید بدانیم که چه آموزشهایی را ارائه میکنیم و این آموزشها مربوط به بیست سال پیش نباشد چرا که نسل جدید با نسل 20 سال پیش متفاوت از هم هستند. باید اطلاعات روز را ایرانیزه کنیم و سپس به زوجین آموزش دهیم.
اسلامی اظهار کرد: روزنامهها، مجلات و صداوسیما قطعا در ارائه آموزشهای درست به زوجین تعیینکننده است. برای قرص اکس دیر اقدام شد درغیراین صورت میتوانیم این قرصها را در کشور ریشهکن کنیم. در آن زمان که آمار طلاق افزایش مییافت باید چارهای میاندیشیم اما امروز هم میتوانیم کارهای اساسیتری برای نسل آینده انجام دهیم.
ضرورت آموزشهای پیش از ازدواج در دانشگاهها
وی بیان کرد: اگر بتوانیم در مراکز علمی همچون دانشگاهها، دورههای آموزشی پیش از ازدواج را مطرح کنیم حتی در بخشی از دروس دبیرستان، چنین تدریسی انجام شود، قطعا میتوانیم برای نسل آینده برنامهریزی دقیقی انجام دهیم.
اسلامی اظهار کرد: شهرکرد؛ اولین شهری است که گواهی روابط انسانی را محقق کردهایم و هماکنون چنین امری را در شیراز انجام میدهیم.