کد خبر: 1431048
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۲

ربا اساس اقتصاد جامعه را از بین می‌برد/ پرداخت خمس و زکات؛ راه‎کار حلال کردن رزق و روزی

گروه اندیشه: امام جمعه سلطانیه با بیان این‌که ربا، اساس اقتصاد جامعه را از بین می‌برد، تأکید کرد: این امر به این دلیل اتفاق می‌افتد که ثروت در مسیر تولید قرار نمی‎گیرد و افراد کم‌بضاعت هر روز فقیرتر می‌شوند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد نوری، امام جمعه سلطانیه در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از زنجان، گفت: نزول که در تعابیر فقهی از آن به‌عنوان «ربا» نام برده شده است، به هزینه و دریافت اضافی بابت پولی اطلاق می‌شود که به صورت قرض واگذار می‌شود.

وی افزود: ربا صرفاً به دریافت پول اضافی بر مبلغ اصلی اطلاق نمی‌شود و حتی می‌تواند شرط دیگری از جمله کارکردن فرد قرض‌گیرنده برای صاحب پول نیز داشته باشد.

حجت‎الاسلام نوری با اشاره به این‌که در قرآن کریم آیاتی در مزمت این امر توسط خداوند متعال نازل شده است، گفت: در آیات 39 سوره مبارکه روم و آیات 275،276،178 و 279 سوره مبارکه بقره و همچنین در آیه 130 سوره آل‌عمران خداوند به طور مستقیم به این مسئله پرداخته و حتی مرتکبان به ربا را یاران جهنم معرفی کرده است.

امام جمعه سلطانیه با اشاره به حدیثی از رسول اکرم(ص) درباره ربا، عنوان کرد: نبی مکرم اسلام(ص) فرمود «خداوند رباخوار، ربا دهنده و نویسنده و شاهد آن را لعنت کرده است» و همچنین در حدیثی از امام باقر(ع) نیز آمده است «خداوند ربا را حرام فرمود تا احسان کردن از بین نرود».

از بین رفتن مروّت و جوانمردی در جریان دادوستد ربا
وی با بیان این‌که ربا، اساس اقتصاد جامعه را از بین می‌برد، تأکید کرد: این امر به این دلیل اتفاق می‌افتد که ثروت در مسیر تولید قرار نمی‎گیرد و افراد کم‌بضاعت هر روز فقیرتر می‌شوند و در دادوستد ربا می‌توان به خوبی شاهد از بین رفتن مروّت و جوانمردی بود.

این کارشناس مسائل مذهبی افزود: البته طبق تعالیم اسلام، مستحب است چنانچه فردی پولی را به‌عنوان قرض گرفت، در هنگام بازپس دادن مبلغی را برای تشکر از صاحب مال در نظر بگیرد و بر صاحب مال نیز مستحب است که هزینه اضافی را قبول نکند.

حجت‎الاسلام نوری با تأکید بر لزوم حضور خیّران در زمانی که شاهد گره‎ای در کار نیازمندان هستند، افزود: وظیفه شرعی برای توانمندان است که درحد توان خود به نیازمندی که به دلیل تنگدستی آبرویش درخطر است، کمک کنند و حتی از باب امر به معروف و نهی از منکر باید اسباب ازدواج جوانی که به سن ازدواج رسیده را فراهم کند تا این‌گونه افراد با ربا به ورطه نابودی گرفتار نشوند زیرا این امر در درازمدت دامن جامعه را نیز آلوده می‎کند.

امام جمعه سلطانیه ادامه داد: ضروری است تا هر فردی با تکیه بر توان خود برای کسب معاش تلاش کند و به روزی خود از طریق کسب حلال قانع باشد تا خداوند متعال برکت دنیا و آخرت را به او ارزانی کند.

وی یادآور شد: توجه به پرداخت خمس و زکات در کنار تلاش و فعالیت برای کسب روزی، از جمله راه‎های حلال کردن رزق و روزی است.

captcha