کامران باقرلنکرانی، وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) روبه رویی کشور با بحران سالمندی را واقعیت تلخی برشمرد و گفت: انکار این موضوع هیچ گرهای را باز نمیکند و باید برای جلوگیری از این مقوله تمامی ارگانهای کشور برنامه ریزی مناسبی را در دستور کار خود قرار بدهند.
لنکرانی افزود: ما در شرایط فعلی یک فرصت کوتاهی را از نظر جمعیتی در اختیار داریم که اگر در این فرصت کوتاه اقدامات مناسب و شایسته انجام نشود مسلما جبران آن در آینده امکان پذیر نخواهد بود به همین دلیل اقداماتی که ما در دو دهه آینده در عرصه جمعیتی خواهید داشت از اهمیت راهبردی ویژهای برخوردار است.
وی در واکنش به تصویب کلیات طرح افزایش نرخ باروری که در آن برای اقدامات جراحی پیشگیری از بارداری (وازکتومی و توبکتومی) مجازات حبس پیشبینی شده بود، گفت: با در نظر گرفتن مباحث یاد شده ورود قوه مقننه به این موضوع جای تقدیر و سپاس دارد اما برای اینکه به راه حل درست و صحیح برسد باید قدری با جامعه شناسی و درک نحوه شکل گیری رفتارها این تصمیمات غنی سازی شود.
راهحلهای افزایش جمعیت باید مبتنی بر تشویق باشد تا تنبیه
رئیس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت تصریح کرد: جای دارد خود دولت نیز با توجه به بدنه کارشناسی قویتری که در اختیار دارد برای تکمیل این پیش نویسی که در مجلس تهیه شده به آنها کمک کند ولی راه حلهای که ارائه میشود نباید مبتنی بر تنبیه بلکه باید بیشتر مبتنی بر تشویق باشد.
فراهم آوردن محیط حامی فرزندآوری در سراسر کشور
لنکرانی افزود: البته این تشویق هم نه فقط از جنبه مالی بلکه باید به صورت فراهم آوردن محیط حامی فرزندآوری در سراسر کشور باشد. منظورمان از محیط این است که شرایط در تمامی اجزای که یک خانواده با آن سروکار دارد به نحوی طراحی شود که فرزندآوری را تشویق کند نه اینکه مانع از فرزندآوری شود به خصوص در مباحثی همچون مرخصی زایمان خانمها و حمایت از خانوادهها تا افراد فرصت کافی برای تربیت فرزند خود داشته باشند.
وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: حمایت از خانوادهها در زمینه سلامت فرزندان میتواند اجزایی باشد که بسته تشویقی فرزندآوری را غنی سازی کند.
منابع مالی بخش خصوصی نیز در مسیر سیاستهای جمعیتی به کار گرفته شود
وی عنوان کرد: اگر قوه مجریه در تدوین هرچه بهتر پیشنویس یاد شده به مجلس آید مسلما ضعفهای این طرح کمتر و اجراییتر خواهد شد و دولت هم در هزینههای که پیش بینی میکند باید به این موضوع علیرغم محدودیتهای که در بودجه دارد توجهی ویژهای کند و شرایطی را فراهم آورد که سایر منابع مالی که در کشور وجود دارد از جمله منابع مالی که در اختیار بخش خصوصی است در این مسیر به کار گرفته شود.
رئیس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت اظهار کرد: اجرای این برنامه میتواند از طریق سیاستهای تشویقی به نتیجه برسد حتما لازم نیست تمامی کارها را خود دولت سرمایه گذاری کند اما اگر تشویق کند و امتیازاتی را حتی برای بخش خصوصی در فراهم آوردن محیط فرزندآوری قائل شود میتواند مثمرثمر باشد.
لنکرانی در پایان گفت: ما بسیار متاسفیم که حتی قانونی را که مصوب مجلس است همچون قانون افزایش مرخصی زایمان برای گروه مهمی از کشور که بیمه شدگان تامین هستند اجرا نمیشود و مطمئنا اگر از همین ظرفیتهای موجود به خوبی استفاده کنیم در راستای فرزندآوری موثر و مفید خواهد بود.