به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست «وداع با همنشین خوب» با رویکرد شرح دعای 45 صحیفه سجادیه امام سجاد(ع) همراه با سخنرانی حجتالاسلام احمد لطفیان سرگزی، امامجمعه و استاد دانشگاه آزاد اسلامی و پیام نور نیکشهردر این شهرستان برگزار شد.
حجتالاسلام لطفیان در این نشست اظهار کرد: رمضان، ماه رهایی از زندگی ماشینی و بنبستها بود، سبب جلب رحمت الهی و برخورداری از برکات زمینی و آسمان و برخورداری از رزق غیر منتظره بود و به ما آموخت اگر تقوای به دست آمده در این ماه را حفظ کنیم، خداوند ما را راهنمایی میکند و قدرت تشخیص میدهد و آبرو و حیثیت اجتماعی ما را هم بالا میبرد.
وی با اشاره به شرح دعای 45 صحیفه سجادیه درباره وداع و درود با ماه مبارک با عنوان همنشین خوب افزود: حضرت امام سجاد(ع) در این دعا ماه رمضان را به مانند همنشین خوب که مدتی با ما بوده و در این مدت سود زیادی به ما رسانده و زمانی که وقت رفتنش رسید از ما جدا شد نام میبرد. آمدن همنشینی که به انسان سود برساند، موجب شادی و رفتنش موجب غم میشود و اگر همنشینی که سود میرساند، به طور موقت نزد انسان باشد، آدمی از تمام لحظات حضورش نهایت استفاده را میکند.
لطفیان اظهار کرد:همنشین شدن نیاز به درخواست دوجانبه دارد. گاهی همنشین خوب و سود رسان میخواهد همنشینی کند، اما انسان غافل است. همنشین خوب مورد استقبال، پذیرایی و بدرقه قرار میگیرد. ماه مبارک رمضان مانند دیگر ماهها و زمانها مورد پذیرایی و بدرقه قرار میگیرد. ماه مبارک رمضان مانند دیگر ماهها است اما قطعهای پویا و فعال همچون همدمی مؤثر بر انسان و برخی زمانها دارای اجر و قرب خاص هستند و نباید از برکت زمانهای ویژه غافل شد. معیار ارزشمندی رمضان، میزان سودمندی آن برای روح و روان آدمی است و ماه مبارک رمضان مثل آب پاککننده آلودگیها از روح خسته بشری است.
وی در ادامه افزود: اگر آلودگی مدتی در بدن بماند، موجب بیماری و حتّی مرگ میشود. ما باید مواظب باشیم بعضی گناهان تبدیل به عادت نشوند. احسانهای خداوند مثل سنگهای قیمتیاند که برای کسب آنها باید تلاش و زحمت زیادی کشید. اصل هر احسان و نیکویی به خدا برمیگردد چرا که معدن آنها در دست خداوند متعال است معدنی که محدودیت ندارد و همیشه قابل بهرهبرداری است.
امامجمعه نیکشهر با اشاره به دعای 46 امام سجاد(ع) با موضوع روز فطر و اول ماه شوال ادامه داد: امام سجاد(ع) در آغاز دعا به مدح و ثنای الهی پرداخته و در قالب دعا نکاتی را درباره خداشناسی به ما آموزش میدهد از جمله خداوند دست رد به سینه کسی که به محبت و دوستی او اعتماد دارد، نمیزند.عمل اندک را هم میپذیرد و پاداش نیکو میدهد، به کسی که به او نزدیک شود نزدیک میشود و هر بزرگی و بلندی در برابر خداوند کوچک و هر ارجمند و بزرگواری در برابر او خوار است و در رحمت خدا به روی آنان که خواهانند باز است.
وی با تفسیر آیات 113 و 114 سوره مبارکه مائده و جمله «تکونُ لَنا عیدا» بیان کرد: یکی از نیازهای روحی انسان، شادی و نشاط است که در پرتو آن، قوای روحی تقویت و مشکلات زندگی ما آسان میشود و انسان با روحیهای بهتر به زندگی ادامه میدهد. لذا همه انسانها از راههای گوناگون دنبال این مهم بوده سعی میکنند این نیاز زندگی را همانند غذا و پوشاک فراهم کنند.
لطفیان تصریح کرد: ادیان الهی نیز به این مسئله اهمیت ویژهای داده و در طول سال روزهایی را به عنوان روز جشن و شادی برگزیدهاند. اسلام که کاملترین دین الهی است، نسبت به این نیاز ضروری بشر بیاعتنا نبوده، به طرق گوناگون به این مطلب پرداخته است. «عید» در لغت قرآن یعنی روز شادی، سالگرد امری مطلوب(از ماده عود) است. این آیه پاسخ حضرت عیسی(ع) به خواسته حواریان است که در دو آیه قبل مطرح شده، البته در سؤال، ادب لازم رعایت نشده بود. حضرت عیسی(ع) با این پاسخ نکات تربیتی را به آنان گوشزد میکند که برای همه ما مفید و قابل استفاده است.
وی اظهار کرد: به روزهایی که از قوم و جمعیتی مشکلات برطرف میشود و به پیروزیها و راحتیهای نخستین بازگشت میکند «عید» گفته میشود. در اسلام روز فطر و قربان به این مناسبت که در پرتو اطاعت یک ماه مبارک رمضان یا انجام فریضه بزرگ حج، صفا و پاکی فطری نخستین، به روح و جان باز میگردد و آلودگیهایی مخالف فطرت، از میان میرود عید گفته شده است و از آنجا که روز نزول مائده روز بازگشت به پیروزی و پاکی و ایمان به خدا بوده است، حضرت مسیح(ع) آن را عید نامیده است.
استاد دانشگاه آزاد نیکشهر گفت: در کلمات قصار 428 در نهجالبلاغه از امام علی(ع) نقل شده «کل یوم لا یعصی الله فیه فهویوم عید»، هر روز که در آن معصیت خدا نشود عید است. این روایت نیز اشاره به همین موضوع است زیرا روز ترک گناه روز پیروزی و پاکی و بازگشت به فطرت نخستین است. «خیرالرزاقین» خداوند روزیدهنده خوبی است به طوری که وقتی روزی میدهد، منت نمیگذارد و عوض نمیخواهد، بدون درخواست روزی میدهد و منت نمیگذارد. به اندازه میدهد و هر چه بخواهید اگر مصلحت شما باشد میدهد، ولی دیگران، اولاً رازق نیستند بلکه واسطهاند و بعضی از آنها چه منتها که نمیگذارند و چه توقعاتی که از انسان ندارند.
وی افزود: از جمله پیامهای آیه 114 سوره مبارکه مائده این است که بزرگان هر قوم والدین و مدیران هر نهاد و سازمان نباید برابر خواستههای نامعقول و موهن زیردستان با خشنونت و تندی رفتار کنند و آنها را سرزنش نکنند بلکه باید نحوه صحیح درخواست آنچه را که به نفع آنهاست به آنان بیاموزند (هل یستطیع ربک... برنا انزل علینا مائدة...) عید و جشن مذهبی از نظر قرآن کار صحیح است. لذا آن را برای همه مردم و نسلها لازم میداند.
لطفیان اظهار کرد: عید سعید فطر در زبانها و در عقلها و در فکرها نمیگنجد. مراقب باشید برکات بسیاری که از ماه مبارک رمضان در طول سال نصیب شده بهویژه تلاوت قرآن و ادعیه و تلاش برای اخلاق خوب و پسندیده، کنترل خشم و شکم، اراده نیرومند، عزت نفس، فروتنی، دوری از گناهان و صعود به قلّه تقوا، دوری از پرتگاههای خود بزرگبینی غرور و تکبر، حفظ شود.
امامجمعه نیکشهر بیان کرد: ما از همنشین خوبی چون رمضان یاد گرفتیم که نباید بنده شکم بود، باید عزت و شکوه خود را نگه داشت و از تنگناهای مالی با تحمل گرسنگی و سختیها پیروز و سر بلند بیرون آمد. ما آموختیم که برای رسیدن به سعادت تحمل ناگواریها همراه با همتی عالی و ارادهای پولادین لازم است. قلب صاف و زلال لازم است. دوری از دوستان ناباب، دوری از حقهبازی و فریب دیگران لازم است. صرفنظر از شیرینی و لذت زودگذر گناه لازم است و در حقیقت لازم است که همه ما آنچه را در یک ماه روزهداری بهدست آوردیم، نباید به راحتی از دست داد.