به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، همزمان با فرا رسیدن عید سعید فطر، بخشی از اخبار حوزه نشر به فعالیتهای مرتبط با این موضوع اختصاص داشت و در کنار این رویکرد، ادامه حاشیهها و اظهار نظرات کارشناسان شاخص کشورمان درباره کتاب «دوازدهم» و برپایی محافل مختلف مرتبط با غزه از دیگر اخبار مهم نشر در هفته جاری بودهاند که مروری بر آنها داریم.
نگارش جلد دوم «نسیم سبز خاطرهها» و «مثل خمینی(ره)»
حجتالاسلام شیرازی از نگارش جلد دوم «نسیم سبز خاطرهها» و «مثل خمینی(ره)» خبر داد که اولی درباره تقریظهای رهبر معظم انقلاب درباره کتب دفاع مقدس و دومی به زندگی معظمله اختصاص دارد.
مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه قدس اظهار کرد: کتابی به نام «نسیم سبز خاطرهها» را طی چند سال پیش نوشتم که به مجموعه تقریظها و نگاههای رهبر معظم انقلاب درباره کتابهای دفاع مقدس مربوط میشد.
وی با بیان اینکه در همین راستا جلد دوم این کتاب را در دست تنظیم دارم که امیدوارم طی سال جاری منتشر شود، گفت: همچنین در سال 80 کتاب «پرتوی از خورشید» را با موضوع زندگی مقام معظم رهبری نوشتم که توسط بوستان کتاب قم به چاپ رسید.
حجتالاسلام شیرازی در ادامه افزود: در تکمیل این اثر و طی سالهای اخیر، کتابی را در ادامه «پرتوی از خورشید» که «مثل خمینی(ره)» نام دارد، نوشتهام و در واقع جلد دوم اثر نخست است.
«قبله و قرآن» علامه حکیمی بهزودی منتشر میشود
مدیر انتشارات الحیات از انتشار کتاب «قبله و قرآن» علامه محمدرضا حکیمی طی ۱۰ روز آینده خبر داد.
مرتضی کیا درباره کتابهای در دست نشر علامه محمدرضا حکیمی گفت: یکی از کتابهایی که در دست چاپ است، کتاب «قرآن و قبله» است که در رابطه با تحولات جهان اسلام و منطقه بوده و در قالب چهار مقاله به نگارش درآمده است.
وی افزود: این کتاب مشتمل بر 4 مقاله و یک مقدمه است که به قلم علامه حکیمی نوشته شده است و عناوین آن شامل «پیام به انقلابیون جهان»، «اتحادیه جماهیر اسلامی»، «عاشورا و غزه» و «استعمارشناسی» است.
ارائه ۳۰۰ عنوان کتاب در نمایشگاه فرانکفورت/ اولویتبندی موضوعی آثار
نائب رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با بیان اینکه امکان ارائه ۳۰۰ عنوان کتاب در نمایشگاه فرانکفورت فراهم است، گفت: اولویت با آثاری در موضوعات اسلام، ایرانشناسی، تاریخ معاصر، داستان و دفاع مقدس خواهد بود.
سیدرفیع احمد جواهری با اشاره به تشکیل کارگروهی در زمینه حضور غیرمستقیم ناشران ایرانی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت گفت: در راستای این کارگروه، کمیته داوری در هر زمینه تشکیل میشود و آنها کتابها را بررسی میکنند که چه آثاری در این نمایشگاه عرضه شود.
وی افزود: فراخوانی برای ناشرانی که نمیخواهند به طور مستقل در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حضور یابند، منتشر شده و از آنها خواسته شده تا کتابهای مورد نظر خود را به همراه چکیده کتاب خود بین 350 تا 400 کلمه برای اتحادیه ارسال کنند و پس از این کتابها طبقهبندی موضوعی شده و توسط داوران مورد ارزیابی قرار میگیرند.
تلاش برای عرفیسازی مقدسات در «دوازدهم»/ وزارت ارشاد کوتاهی کرده است
عضو انجمن قلم ایران که پیش از این نیز انتقاداتی را به رمان «دوازدهم» وارد کرده بود، اظهار کرد: وزارت ارشاد درباره اعطای مجوز به این کتاب مرتکب اشتباه شده است چراکه نویسنده در این داستان نگاه عرفی به مقدسات داشته است.
رضا رسولی، عضو انجمن قلم ایران و از مسئولان سازمان بسیج هنرمندان درباره موضوع عرفیسازی که در کتاب «دوازدهم» نوشته علی مؤذنی مطرح کرده است، گفت: در این کتاب با توجه به اینکه موضوع داستان کاملاً قدسی است، اما دیالوگها و توصیف و صحنهپردازی به گونهای است که گویی با یک داستان و فیلمنامه و سریال تلویزیونی خودمانی طرف هستیم و یک دعوای خانوادگی مطرح شده است.
وی ادامه داد: بیان و توصیف این رمان به گونهای است که در قسمتهایی از آن، مباحث به صورت مراودات اجتماعی خانوادگی و آنچه در جامعه میگذرد، مطرح شده است؛ انگار نه انگار که موضوع داستان درباره امام زمان(عج) و منسوبان ایشان است.
این عضو انجمن قلم اظهار کرد: نویسنده اطلاعاتی درباره موضوع داستان نداشته و هیچ منبعی را نیز در پایان کتاب ارائه نکرده است. وی بر اساس اسناد معتبر صحبت نکرده است و داستان وی دون شأن شخصیت امام زمان(عج) است.
وی درباره نگاه موذنی و اعتراضش گفت: ابتدائا نگاه وی به این موضوع نازل و سخیف است. دوم اینکه چرا وزارت ارشاد که باید بر چاپ و انتشار همه کتابها نظارت کند، از این نظارت غفلت کرده است و بدون توجه ویژه به این اثر آن را چاپ کرده. مؤید حرف من هم بیانیه بنیاد ادبیات به وزارت ارشاد است که رسماً عذرخواهی کرده و گفته است که این کتاب مشکل فنی داشته و با نسخه اصلی متفاوت است.
دبیر چند دوره جایزه قلم زرین اظهار کرد: همچنین مدیرکل امور کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد هم این موضوع را تایید کرده است که نسخه تایید شده برای چاپ با نسخه چاپ شده متفاوت است. بر این اساس اقتضا میکند که مراجع قضایی به لحاظ قانونی نویسنده را احضار کنند و برخورد قانونی با وی و بنیاد ادبیات داستانی داشته باشند که چرا ارشاد متن «الف» را تایید کرده است و بنیاد با یک رفتار متقلبانه، متن «ب» را منتشر کرده است.
بنیاد شعر و ادبیات داستانی؛ مجری جایزه «جلال» و «پروین»/ مراسم کتاب فصل حذف شد
دبیر کارگروه بازنگری جوایز فرهنگی کتاب از یکی شدن دبیرخانه جوایز گام اول، کتاب سال و فصل خبر داد و گفت: بنیاد شعر و ادبیات داستانی مجری جایزه ادبی جلال آلاحمد و پروین اعتصامی خواهد بود. محمدرضا وصفی، دبیر کارگروه بازنگری جوایز فرهنگی کتاب پیش از ظهر امروز، 4 مردادماه، در سرای اهل قلم در جمع خبرنگاران به مصوبات جلسه نهایی کارگروه بازنگری جوایز کتاب اشاره کرد و گفت: در 12 جلسه فشرده و جدی که در رابطه با اهداف، رویکردها، عملیات علمی و اجرایی جوایز، سیاستگذاریها و شاخصهای آن بحث شد، در نهایت اعضای کارگروه در تاریخ دوشنبه 22 تیرماه در هفت بند و به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد ارائه کردند.
وی درباره جایزه کتاب خلیج فارس افزود: برابر آئیننامه جاری در دبیرخانه جشنواره فرهنگی خلیج فارس و همزمان با آن و با حضور پررنگ ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و استانهای مجاور خلیج فارس، همچنان با قوت لازم برگزار شود، برگزاری جایزه کتاب به دبیرخانه جشنواره واگذار شد.
وصفی با اشاره به برگزاری این جشنواره و جایزه در مقیاس بینالمللی بیان کرد: کشورهای فارسیزبان نیز اصرار بر این دارند که عنوان خلیج فارس ذکر شود و در این راستا در حوزه کشورهای عربیزبان با چالش جدی مواجهیم. از سوی دیگر در این راستا به دنبال آثاری در رابطه با خلیج فارس هستیم، اما هنوز کار شاخصی در این زمینه وجود ندارد، به طور مثال هنوز بر روی نامهای فارسی جنوب خلیج فارس کاری انجام نشده است، در حالی که بیش از 70 درصد از محلههای آنها دارای نام ایرانی و فارسی است.
نگارش داستان درباره معصومین(ع) سهل و ممتنع است/ لزوم جمعآوری نسخههای «دوازدهم»
محسن پرویز، عضو انجمن قلم ایران با تأکید بر اینکه نسخه چاپ شده رمان «دوازدهم» باید جمعآوری شود، گفت: نگارش داستان تاریخی درباره زندگی معصومین(ع) حساسیت ویژه دارد و کاری سهل و ممتنع است.
به گفته این کارشناس ادبی، اگر قرار باشد که ناشران منسوب به دولت هم مرتکب چنین خطاهایی شوند که نسخهای را به ارشاد ارائه کنند و سهواً آن طور که گفته شده است، نسخه دیگری چاپ شود، اتفاق ناخوشایند و بسیار هشداردهندهای است.
پرویز با اشاره به اینکه ارشاد در وضعیت و شرایطی است که علاقهمند است بخشیهایی از کار را با مسئولیت خود به ناشران واگذار کند، ادامه داد: بیدقتیهای صورت گرفته نشان میدهد که برخی از ناشران چندان هم مورد اعتماد نیستند و نمیتوان کار را به راحتی به آنها واگذار کرد.
پس از ماه مبارک رمضان؛ فعالیتهای انجمن تخصصی شعر آئینی از سر گرفته میشود
نشستهای تخصصی انجمن شعر آئینی که برگزاری آن در ایام ماه مبارک رمضان متوقف شده بود، از هفته آینده در حوزه هنری دایر میشود. این نشستها با حضور یوسفعلی میرشکاک، شاعر آئینی و پژوهشگر ادبی، علی انسانی، مداح و شاعر آئینی و جمعی از شاعران جوان و پیشکسوت کشور از روز یکشنبه، 12 مرداد آغاز میشود.
برگزاری شب شعر «غزه، مظلومیت، مقاومت شجاعانه»
فرهنگسرای بزرگ الغدیر همزمان با روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی، شب شعری با عنوان «غزه، مظلومیت، مقاومت شجاعانه» برگزار میکند.
این فرهنگسرا در نظر دارد به مناسبت روز 14 مردادماه که مصادف است با روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی، شب شعری را با عنوان «غزه، مظلومیت، مقاومت شجاعانه» برگزار کند.
این شب شعر از ساعت 19 ـ 21 روز 14 تیرماه در محل فرهنگسرای بزرگ الغدیر واقع در میدان ستارخان، بلوار ستارخان، خیابان شهید قرهباغی برگزار میشود.
نویسنده داستان دینی باید مطلع و معتقد باشد/ تعریف محدوده مجاز تخیل
رئیس انجمن قلم با بیان اینکه نویسنده داستانهای دینی باید درباره موضوع دارای اطلاعات دقیق و اعتقاد قلبی باشد، تأکید کرد: تخیل نویسنده در محدودهای مجاز است که تعارضی با مسلمات تاریخی و حساسیتهای موضوع نداشته باشد.
محمدرضا سرشار با تأکید بر اینکه نویسنده آثار دینی باید یک قدم فراتر از مباحث یاد شده، به مبانی اعتقادی پایبند باشد، اظهار کرد: در غیر این صورت اگر نوشتههایش به تحریف بینجامد، مستوجب مجازات اسلامی میشود و حتماً اثرش هم طبق حکم شرع مشمول جمعآوری و امحاء میشود. این نویسنده پیشکسوت کشورمان درباره اینکه مؤذنی پیش از این عنوان کرده بود که از منابعی برای نگارش اثرش بهره نگرفته و تنها از دانستههای خود بهره گرفته است، گفت: مسلماً هیچ نویسندهای اجازه ندارد که از ذهنیات خود در نگارش کتابهایی که چنین حساسیتهایی دارند، استفاده کند.
وی در توضیح بیشتر افزود: البته در محدودههای خاصی تخیل نویسنده میتواند فعالیت کند و آن هم محدوده کمی نیست اما در چارچوب مسلمات تاریخی نمیتواند باشد. هیچ نویسندهای نمیتواند در محدوده مسائل مذهبی، با چارچوب مسلمات تاریخی، فقهی و حدود شرعی آشنا نباشد، آنها را نادیده بگیرد و در این حدوده از تخیل استفاده کند. در این محدوده مطلقاً نمیتوان از تخیل استفاده کرد.
برگزیدگان نهایی جشنواره رضوی در تهران تقدیر میشوند
دبیر کارگروه کودک و نوجوان جشنواره امام رضا(ع) گفت: برگزیدگان نهایی جشنواره رضوی طی ویژهبرنامهای در تهران تقدیر میشوند.
محسن فضلی گفت: برنامههای جشنواره کودک و نوجوان رضوی امسال با 8 موضوع و به صورت متمرکز برگزار میشود و با تغییرات صورت گرفته در شیوه برگزاری این رویداد فرهنگی مذهبی تمامی مراکز کانون سراسر کشور میتوانند در آن شرکت کنند.
جلد ۱۹ دانشنامه جهان اسلام در مراحل نهایی آمادهسازی است
معاون علمی پژوهشکده دانشنامهنگاری با اشاره به اینکه جلد ۱۹ دانشنامه جهان اسلام در مراحل نهایی آمادهسازی است، گفت: به احتمال قوی، این اثر پائیز امسال منتشر میشود.
حجتالاسلام و المسلمین حسن طارمی درباره دانشنامه جهان اسلام اظهار کرد: هماکنون جلد 19 این دانشنامه در دست آمادهسازی است. وی با بیان اینکه این دانشنامه به احتمال قوی در فصل پائیز منتشر میشود، گفت: این اثر همچون کتاب و مقالات نیست که بتوان گفت چه میزان از آن آمادهسازی شده است، ولی دستکم چهار، پنج ماه زمان برای انتشار آن لازم است.
برپایی نمایشگاه کتاب موضوعی عید فطر در حسینیه ارشاد
کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد به مناسبت حلول ماه شوال و عید سعید فطر، از روز دوشنبه 6 مرداد تا پنجشنبه 9 مرداد نمایشگاهی از منابع موضوعی موجود مرتبط با عید فطر برگزار میکند که در آن بالغ بر 40 عنوان کتاب و سایر منابع مرتبط در ساعات اداری کتابخانه برای عموم به نمایش گذاشته خواهد شد.