به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، آذربایجان غربی از جمله استانهایی که است که در سالهای اخیر به دلایل متعدد از برپایی نمایشگاه های تخصصی در حوزه کلام وحی محروم مانده است که بدون شک عدم اهتمام در اجرایی کردن این امر میتواند آثار و پیامدهای خاص خود را در پی داشته باشد.
به گواه استنادهای موجود در سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی سال 88 آخرین سالی بود که قرآنپژوهان و فعالان علاقهمند به حضور در عرصههای قرآنی از برکات برپایی نمایشگاه تخصصی قرآن با حضور ناشران کشوری در ارومیه بهرهمند شدند.
گرچه بسیاری از مسئولان عدم تخصیص بودجههای کافی به عرصه فعالیتهای قرآنی را دلیل اصلی عدم برگزاری نمایشگاههای تخصصی قرآن در استان ذکر کردند اما مسلماً عدم اهتمام و نبود حمایتهای جدی از سوی مسئولان در برگزاری مستمر این نوع نمایشگاهها و جشنوارهها در استان میتواند در شرایط کنونی که عرصه تقابل فرهنگها و اعتقادات است ضربه جبرانناپذیری بر حوزه دین و فرهنگ استان وارد کند که از بین بردن آثار آن بدون شک صرف هزینههای هنگفت را میطلبد.
لزوم توجه بیشتر به اختصاص بودجههای قرآنی
منوچهر زادعلی، معاون فرهنگی ارشاد اسلامی آذربایجان غربی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، اظهار کرد: حوزه اعتبارات فرهنگی ـ قرآنی برای اجرای برنامهها و طرحهای کیفی و راهبردی که توان مقابله با هجمههای فرهنگی غرب را داشته باشد، نیازمند توجه جدی متولیان است.
زادعلی با اشاره به اینکه در حال حاضر از لحاظ اعتبارات فرهنگی ـ هنری با کمبودهای جدی روبرو هستیم، بیان کرد: در شرایط فعلی جامعه و با توجه به تنوع و تعدد شبکههایی که ضد فرهنگ دینی ـ اسلامی فعالیت میکنند، میطلبد که توجه بیشتری به تأمین بودجههای لازم برای طرحهای فرهنگی ـ دینی داشته باشیم.
نمایشگاههای قرآن باید از اجرای کلیشهای خارج شوند
حجتالاسلام علی مصائبی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی در گفتوگو با ایکنا اظهار کرد: یکی از مبناهای پایداری آرمانهای انقلاب اسلامی در طول این 35 سال بدون شک پایبندی به مبانی قرآنی و ارزشهای اسلامی است.
وی با بیان اینکه یکی از مصادیق تکریم ارزشهای دینی در جامعه اسلامی بزرگداشت آیات قرآن و کلام وحی است، اضافه کرد: در شرایط کنونی که هجمههای فرهنگی بزرگترین تهدید برای نسل حاضر بهشمار میرود، برپایی مستمر، تخصصی و محتوایی نمایشگاههای قرآنی راهکاری برای پاسخگویی به خلأهای این حوزه است.
حجتالاسلام مصائبی در ادامه با اشاره به مقتضیات آذربایجان غربی بهلحاظ فرهنگی ـ قرآنی و همچنین تعدد اقوام و ادیان مختلف، افزود: وجود ظرفیتهای فرهنگی ـ قرآنی در این استان میطلبید که سازمانهای متولی و دستگاههای اجرایی هر یک به سهم خود قبل از ورود ماه مبارک رمضان شرایط را برای برپایی نمایشگاههای تخصصی فراهم میکردند.
این مقام مسئول اضافه کرد: نمایشگاههای قرآن همه ساله باید با رفع نواقص و کمبودهای سالهای گذشته در حوزه نشر، تبلیغ و عرضه کتب دینی محل و مکانی برای پاسخگویی به مطالبات بهروز افراد در حوزههای دین و فرهنگ اسلامی باشد.
وی ادامه داد: برپایی نمایشگاههای قرآن و اجرای برنامههای متنوع و خارج از کلیشه میتواند فرصت مناسبی برای تبلیغ مفاهیم و مضامین قرآنی باشد که امروز دشمنان اسلامی از هر فرصتی برای تحریف و به انحراف کشاندن ارزشهای اسلامی استفاده میکنند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی در پایان با بیان اینکه کمبودهای اعتباری یکی از چالشهای عدم برگزاری نمایشگاههای تخصصی قرآن در استانها شده است، افزود: اوقاف استان بهعنوان یکی از متولیان امور قرآنی و دینی آماده تعامل و همکاری با دستگاههای اجرایی مرتبط برای برگزاری نمایشگاههای قرآنی در استان است.
غفلت در برپایی نمایشگاههای قرآن ناآشنایی جوانان با مفاهیم آیات وحی را بهدنبال دارد
حجتالاسلام محمد قلیزاده، خوشنویس و کاتب قرآن ارومیهای در گفتوگو با ایکنا اظهار کرد: عدم توجه مسئولان و متولیان به برپایی مستمر نمایشگاههای تخصصی با محوریت قرآن کریم در وهله اول موجب میشود که نسل جوان امروز با مفاهیم قرآنی و تولیدات این حوزه ناآشنا باشد.
وی با بیان اینکه متأسفانه امروز بیشترین بهره از فضاهای مجازی را دشمنان میبرند، اضافه کرد: دسترسی راحت جوانان به ابزارهای ارتباط جهانی از جمله ماهواره و اینترنت باعث شده که نسل امروز حتی با مفاهیم و معیارهای فرهنگی ملی نیز غریبه باشد.
این کاتب قرآن افزود: کار در حوزه فعالیتهای فرهنگی بهگونهای است که در بلندمدت اثرات و تبعات آن نمایان میشود، دشمنی که امروز با ابزارهای مختلف درصدد تضعیف ارزشهای فرهنگی است بدون شک نتیجهاش را که همان اضمحلال فرهنگی و ارزشی است در سالهای نه چندان دور میبیند.
قلیزاده که کاتب اولین قرآن به خط نستعلیق است، تنها راه مقابله با هجمههای فرهنگی را بهکار گرفتن ابزار هنر دانست و اضافه کرد: باید در عرصه هنر قرآنی مسئولان بیشتر وقت و سرمایه بگذارند چراکه آینده فرهنگ جامعه در گروی مقید شدن افراد به مفاهیم قرآنی است.
وی عدم حمایت مسئولان از هنرمندان قرآنی را مهمترین دلیل بیانگیزه شدن هنرمندان این عرصه برای خلق آثار فاخر و ارائه آن در قالب نمایشگاههای تخصصی قرآن دانست و افزود: متأسفانه مسئولان امروز هیچ بهایی به تولیدات قرآنی نمیدهند.
خوشنویس و کاتب قرآن ارومیهای در پایان با بیان اینکه بیان دلیل نبود منابع مالی برای برپایی نمایشگاههای تخصصی قرآن از سوی مسئولان در واقع نوعی بهانهجویی است، ادامه داد: مسئولان باید پاسخگوی کمکاریهای خود در این حوزه باشند و به جای صرف هزینه در اموری که اثربخشی خاصی ندارد اعتبارات را در حوزه نشر و توسعه فرهنگ دینی هزینه کنند.
با اینکه نمیشود انکار کرد که در طول این چند سال گذشته بودند سازمانها و اداراتی که بهنحوی نمایشگاههای قرآن در ماههای خاص از سال مانند ماه رمضان را برپا کردند اما پاسخ دادن به مطالبات قرآنی فعالین این عرصه برای رساندن آذربایجان غربی به قطب برتر قرآنی در عرصههای پژوهش، تحقیق و تربیت حافظان و قاریان بینالمللی مسلما زمینههایی بیشتر از این را میطلبد.