به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، علیاصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش، عصر شنبه، 11 مردادماه در نشست مسئولان ستاد راهیان نور دانشآموزی گفت: هیچ نهادی همانند آموزش و پرورش نمیتواند در فرهنگسازی و ترویج آن موثر باشد از این رو یکی از کارکردهای نظام تعلیم و تربیت در جهان، انتقال فرهنگ است و در این میان وظیفه اصلی آموزش و پرورش ایجاد پل ارتباطی برای انتقال فرهنگ بین نسل دیروز، امروز و فردای کشور است.
وی ادامه داد: ایجاد رفتار مطلوب پایدار در دانشآموزان نقش اصلی آموزش و پرورش است و یادگیری و تربیت، زمانی مؤثر خواهد بود که منجر به تغییر رفتار پایدار شود و در غیر این صورت قبولی در دروس نظری منجر به تربیت درست آنها نمیشود و نقشی در این زمینه ایفا نمیکنند.
فانی تغییر در دانش دانشآموزان را سطحیترین لایه تربیتی خواند و تصریح کرد: این امر در تمام مراکز آموزشی کشور میتواند ایجاد شود، اما این دانش منتهی به تغییر نگرش و رفتار مورد تأیید آنها در نظام تعلیم و تربیت نخواهد شد؛ از این رو جامعه امروزی نیازمند تغییر رفتار گروهی دانشآموزان و متربیان است. در این راستا برای تربیت اثربخش آنها باید از امور ظاهری بپرهیزیم و برنامهریزی عمیق و اساسی داشته باشیم.
وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر برنامهریزی رسمی در قالب کتابهای درسی بیان کرد: این دروس میتواند پیشنیاز تربیت مؤثر و پایدار باشد؛ از این رو باید ارزشهای اسلام، انقلاب و دفاع مقدس را در موضوعات درسی گنجاند که در این زمینه آموزش و پرورش موفقیت خوبی داشته است.
وی ادامه داد: سالانه 131 میلیون کتاب چاپ و در مدارس تدریس میشود که با عنوان فعالیتهای آموزشی است و بخش دیگری از فعالیتهای وزارت آموزش و پرورش به امر تربیت اختصاص دارد و اثرپذیری دانشآموزان بیشتر در این قالب رخ میدهد و راهیان نور، فعالیتهای فرهنگی و تربیتی محسوب میشوند و زمانی که یک دانشآموز در زندگی خود، هجرتی را تجربه میکند و در منطقه عملیاتی پای حرف راویان مینشیند و فعالیتهای جنبی اردوها را انجام میدهد، تحت تأثیر آنها قرار میگیرد و این تاثیرات در وجود دانشآموزان منجر به رفتار پایدار میشود.
فانی تصریح کرد: همه مسئولان ستاد راهیان نور باید تلاش کنند تا اردوهای راهیان نور بدون حادثه و اتفاقی خاص برگزار شود؛ چرا که هرچه در امنیت و ایمنی بیشتر اردوها تلاش شود، اثربخشی بیشتری خواهد داشت و بسیاری منتظرند تا اتفاقی در این زمینه بیفتد و اصل موضوع را زیرسؤال ببرند.
سردار کارگر: نگاه ما به راهیان نور باید فرهنگی باشد
سردار بهمن کارگر، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در ادامه این نشست گفت: چهار مؤلفه کمیت، کیفیت، اثربخشی و ماندگاری در راهیان نور از اهمیت بسیاری برخوردار است و باید در این زمینه دقت زیادی شود. همچنین ارتباط و تعامل میان این مؤلفهها توسط وزارت آموزش و پرورش محقق میشود.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره اردوهای راهیان نور افزود: ایشان در مورد دفاع مقدس فرمودند؛ دفاع مقدس در خور شناخته شدن و شناساندن است، از این رو با توجه به توصیههای رهبر انقلاب باید دفاع مقدس در حال و آینده تعریف شود و در این زمینه یکی از مسائل مهم این است که مهمترین شناسه دفاع مقدس ما الگوپذیری از حادثه عاشوراست.
سردار کارگر ادامه داد: زمانی که از واقعه عاشورا سخن میگوییم، مسئله ما یک ابزار فرهنگی است و زمانی که همین ابزار فرهنگی به یک جریان فرهنگی تبدیل شود، میتواند قابلیت ماندگاری داشته باشد، بنابراین اگر میخواهیم دفاع مقدس ماندگار و به یک جریان فرهنگی تبدیل شود، باید برای تبیین آن از ابزار فرهنگی بهره بگیریم و در این صورت مقابله با تهاجم فرهنگی ممکن میشود.
وی در ادامه گفت: آشنایی با موضوع دفاع مقدس باید در مقاطع پایین به ویژه دبستان آغاز شود و در مقطع راهنمایی تقویت شود و به این موضوع اهمیت داده شود و توجه به کیفیت در اولویت قرار گیرد. همچنین نگاه ما به راهیان نور باید فرهنگی باشد، از این رو هر موج و جریانی برای استمرار حرکت خود نیازمند نیروی تازه است و اگر این جریان به درستی هدایت نشود، منحرف شده و به هدف خود دست نمییابد. در حالی که مقام معظم رهبری فرمودهاند که دفاع مقدس نباید فراموش و تحریف شود.
سردار کارگر، آموزش و پرورش را یک نهاد پرانرژی، تربیتپذیر و آموزشپذیر دانست و بیان کرد: باید به نقش مهم و اثرگذار آموزگاران توجه شود و دانشآموزان با توجه به قدرتی که در معلمان وجود دارد، میتوانند از فرهنگ دفاع مقدس استفاده کرده و روزی از راویان این عرصه باشند.