حمیدرضا مطهری، مسؤل انجمن تاریخپژوهان حوزه علمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در تشریح برنامههای این انجمن گفت: این انجمن، اولین انجمنی است که در حوزه علمیه راهاندازی شده است و انجمنهای علمی دیگر به دنبال آن ایجاد شدهاند.
وی ادامه داد: برگزاری نشستهای متعدد علمی نقد و نظریه و چاپ کتب، از مهمترین فعالیتهای این انجمن است که از ابتدای فعالیت آن آغاز شده و روز به روز در حال گسترش و توسعه است.
مطهری، برگزاری 18 نشست علمی، همایش تولید علم و نظریهپردازی در تاریخ، برگزاری سه نشست نقد کتاب و نشست نقد نظریه از جمله فعالیتهای این انجمن بوده است.
مسؤل انجمن تاریخپژوهان، تصریح کرد: همکاری در برگزاری همایش پیامبر اعظم(ص)، انتشار فصلنامه علمی- تخصصی در زمینه تاریخ، برگزاری جشنواره مقالات برتر تاریخی، ارایه طرح دروس تاریخی حوزه، بررسی موضوعات مورد نیاز تاریخی برای پایان نامه و همچنین ارزیابی کتابهای تاریخی در جشنوارههای متعدد کتاب سال حوزه از دیگر فعالیتهای این انجمن به شمار میرود.
عضویت 150 نفر در انجمن
مطهری با بیان اینکه هم اکنون 150 نفر به عضویت این انجمن درآمدهاند و انجمن با بیش از 700 محقق مرتبط است، عنوان کرد: یکی از کارهای انجمن، برگزاری همایش «تشیع و خاورشناسان» و بزرگداشت آیتالله دوانی بود که موفقیتهای خوبی را به همراه داشت.
وی از انتشار 25 شماره فصلنامه انجمن خبر داد و گفت: متاسفانه انتشار این فصلنامه به دلایلی متوقف شده است و در حال رایزنی برای راهاندازی مجدد آن هستیم.
وی با اشاره به ارتباط انجمن با دیگر نهادها و مراکز بیان کرد: این انجمن دارای ارتباطات گسترده در داخل و خارج کشور است و تقریبا هیچ مرکزی در داخل نیست که گروه تاریخ داشته یا فعالیتی مرتبط با تاریخ داشته باشد، اما ما با آنها مرتبط نباشیم.
مطهری حوزوی بودن را شرط اصلی عضویت در این انجمن عنوان و اظهار کرد: از برنامههای انجمن در آینده، برگزاری نشستها و همایشهای جدید علمی و انتشار کتابهایی با عنوان «شناسه مراکز تاریخی» و «شناسه تاریخ پژوهان» خواهد بود.
اهداف ایجاد انجمن
وی با اشاره به برخی از اهداف تشکیل این انجمن گفت: شناسایی تاریخپژوهان حوزوی، تقویت و توسعه دانش تاریخ در حوزههای علمیه، ارتباط گسترده صاحب نظران و تاریخ پژوهان با یکدیگر را از جمله اهداف این انجمن است.
مطهری ادامه داد: ارتباط و تعامل تاریخ پژوهان حوزۀ علمیه با مراکز تاریخی داخلی و خارجی، انجام فعالیتهای علمی زمینمانده در زمینه تاریخ، فراهم آوردن زمینۀ دانشافزایی تاریخپژوهان، زمینهسازی برای ایجاد زیرشاخههای علم تاریخ در حوزۀ علمیه و مراکز علمی دانشگاهی و ... از دیگر اهداف راهاندازی این انجمن به شمار میرود.
مطهری از برگزاری همایش سیره و زمانه امام جواد(ع) خبر داد و اظهار کرد: فراخوان این همایش آغاز شده و علاقهمندان میتوانند تا پایان دی ماه امسال مقالات خود را در موضوعات اعلام شده به دبیرخانه همایش ارسال کنند.
برگزاری همایش سیره امام جواد(ع)
وی افزود: زندگانی امام جواد(ع) با موضوعات تبار، خاندان، فرزندان، القاب، شبهات، همسران، امام زادگان منسوب به امام و حرم امام(ع)؛عصر امام جواد(ع) شامل؛ بسترشناسی سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، وضعیت اهل بیت(ع)، شیعیان، اهل سنت، حاکمیت، تعاملات، سازمان وکالت(تطور، کارکرد، آسیب شناسی)، امام جواد(ع) و جریانهای فکری شیعی و غیرشیعی محورهای این همایش را تشکیل میدهند.
وی سیره فردی، خانوادگی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، عبادی، اقتصادی و اخلاقی امام جواد(ع)؛ میراث علمی امام جواد(ع) احتجاجات، مناظرات، گونهشناسی روایات، راویان، اصحاب، مسائل فقهی و کلامی نوظهور، اندیشه و رفتار سیاسی امام جواد(ع) و مأخذپژوهی شامل امام جواد(ع) از نگاه دیگران (امامان، اصحاب، علمای شیعه، شیعیان غیرامامی، اهل سنت، مستشرقان)، سیمای امام جواد(ع) در ادبیات جهان اسلام (فارسی، عربی و اردو) و کتابشناسی امام جواد(ع) را از دیگر محورهای این همایش برشمرد.