به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امامجمعه نیکشهر طی سخنانی در گفتمان دینی «قرآن؛ کتاب هدایت و مسئولیت» با اشاره به اینکه اگر مسائل فرهنگی را مسجدمحور کنیم، به موفقیت زیادی دست پیدا خواهیم کرد، اظهار کرد: نقد منصفانه، دفاع واقعبینانه، گسترش فرهنگ تقوی و تقویت وحدت از سرفصلهای کاری پیروان حضرت مهدی(عج) به شمار میرود.
وی با اشاره به شرح فرازی از دعای افتتاح و سمات بیان کرد: دعا و درخواست مؤمنان هیچگاه بیپاسخ نمیماند. در روایات اهل بیت(ع) آمده است که مؤمنان در روز قیامت با پاداشهای بزرگی روبهرو میشوند که خود نمیدانند که پاداش کدام عمل آنهاست؛ به آنها گفته میشود که این پاداش دعاهایی است که در دنیا به اجابت نرسید و خدا آن را برای روز نیاز و تنگدستی شما ذخیره کرده بود که اینک به شما اعطا میشود.
لطفیان ادامه داد: بر اساس آیه 77 سوره مبارکه فرقان هیچگاه از دعا خسته نشوید و همواره خدا را بخوانید که لطف پروردگار مرهون دعاهای شماست. دعا نشانه بندگی و وسیله عروج بنده بهسوی خداست. انسان با دعا و بندگی و راز و نیاز به معراج میرود و به خدا نزدیک میشود.
استاد دانشگاه پیام نور نیکشهر در ادامه سخنان خود در این زمینه تصریح کرد: سرّ نماز و حقیقت آن، دعا است که صلاة در اصل به معنی دعا و دعا مغز عبادت است. نماز وسیله تقرب هر انسان پرهیزگاری به خداست.
وی با تفسیر آیه «مالک یومالدین» در سوره مبارکه حمد و «ملکالناس» در سوره مبارکه ناس، اظهار کرد: اختیار کامل مملوک و تدبیر آن در دست مالک است زیرا اوست که این شیء را آفریده و با طبع تدبیر امورش نیز به دست اوست. خداوند متعال تدبیرکننده نظام آفرینش است و تمام حرکتها، تحولات، رخدادها، کلیه پدیدهها و جریانها در زمین و آسمان و خشکی و دریاها همه و همه طبق آئین و قوانینی است که او در جهان قرار داده است.
امامجمعه نیکشهر ادامه داد: همه مربوب «ربالارباب» و در حیطه اسم «ربالعالمین» قرار دارند. انسان با داشتن علم و آزادی میداند که آزادی لجام گسیخته به صلاحش نیست. پیروان حضرت مهدی(عج) محکوم مصنوعات، ساختهها، یافتهها و بافتههای خود نمیشوند. تعریف آزادی به معنای بیبندوباری و ابتذال، غلط و اشتباه بزرگی است.
وی افزود: انسان دارای استعدادهای فراوان و اهداف ویژهای است که برای شکوفایی و هدایت و کنترل آن افزون بر علم و تجربه نیاز به هدایت معنوی و انسانی دارد. علمی که با دین بیگانه باشد، نمیتواند مفید واقع شود و به تعبیر قرآن کریم علمی که انسان را در برابر پروردگار متعال خاضع و خاشع نکند، خسران به بار میآورد.
استاد دانشگاه آزاد نیکشهر در ادامه با تفسیر آیه «اقرأ باسم ربک» بیان کرد: علم و فنآوری با تمام ارزش و اهمیتی که دارد ابزارساز است ولی راهنما نیست و سلامت راه را تضمین نمیکند ولی دین، قرآن و نماز مسیر و هدف را مشخص میکند. علم و فنآوری وسیله حیات و ادامه زندگی طبیعی را در اختیار انسان قرار میدهد ولی دین چگونه زیستن را به انسان میآموزد پس هر دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند.
لطفیان گفت: علم به منزله موتور ماشین است و دین و قرآن به منزله فرمان، قطبنما و سکاندار کشتی زندگی است. در عالم هستی هیچ موجودی بدون حساب و کتاب و هیچ حرکتی بدون قاعده و قانون نیست. بیقانونی با جهل و نادانی مترادف است؛ مواظب باشیم مصنوع را به جای صانع نگذاریم که این برخلاف عقل و عدالت است.
وی در ادامه با تفسیر آیه 7 سوره مبارکه ابراهیم(ع)، اظهار کرد: قرآن کتاب هدایت، شفا و رحمت برای مؤمنان است. کتابی که به مثابه چراغی درخشنده برای بشریت از سوی خداوند متعال نازل شده است. نزول قرآن یعنی آنکه درهای عالم غیب به روی ساکنان زمین گشوده شده و نور الهی با رشتگان نور بر قلب منور پیامبر خاتم(ص) فرود آمد.
امامجمعه نیکشهر در ادامه سخنان خود در این زمینه افزود: در نماز جماعت باب ایمان، قرآن، راه سلامت، صحت، صفا و نور باز است. خوشا به حال نمازگزارانی که باب نفاق و گناه و ظلمت و غفلت را بسته و بر مرکب نور درآیند و در مقام قرب الهی پرواز کنند و بهسوی عالم قرب گام بردارد.
وی با تفسیر آیات 100 سوره مبارکه نحل، 35 سوره مبارکه نور و 145 سوره مبارکه آل عمران، اظهار کرد: در باغ لاله میروید و در شورهزار خس، باید دل را با نور تقوا، نور ایمان و استغفار منور کرد. قلب مؤمن عرش خداوند رحمان و قلب کافر جایگاه شیطان است.
لطفیان در ادامه به آیات 16 سوره مبارکه حدید و 53 سوره مبارکه زمر اشاره کرد و گفت: اذان و نماز ما را به سرچشمه زندگی فرا میخواند که باید قدرش را بدانیم و از آب حیات جرعهای بنوشیم. نماز تجدید ارتباط میان غیب و شهود است. جامعه منتظر و مهدوی با سعادت، عظمت و شرافت زندگی میکند، خیرخواه یکدیگرند، صفا و صمیمیت، برادری، راستی، امانت و رازداری در آن حکمفرماست. کاسب و تاجر مهدییاور تجارتی را انتخاب میکند که به نفع مردم و رفع ضرورتهای زندگی آنان باشد. کارگر مهدییاور کوشش میکند تا ملت خودکفا شود و به استقلال اقتصادی دست پیدا کند.
امامجمعه نیکشهر بیان کرد: قرآن کتابی است مفتوح و گشوده، کتابی ناطق و گویا که با ما سخن میگوید و ما را مخاطب قرار میدهد. کتابی که از سرچشمه زلال وحی فرود آمده که از آموزهها و دستورات و احکامش درس زندگی بیاموزیم. قرآن تنها کتاب دعا، ذکر و توسل نیست بلکه کتاب معرفت، حکمت، عرفان، هدایت و مسئولیت است.
استاد دانشگاه پیام نور نیکشهر اظهار کرد: با نماز خالص میتوان یک شبه ره صد ساله پیمود و با آهی مخلصانه دفتر سیاه زندگی را منور و مطهر کرد. با نماز میتوان به مطلوب و محبوب حقیقی رسید. نماز واقعی مرحله فنا و گذر از خویش است و تنها به رضوان و مشیت او اندیشه کردن است چراکه خشنودیش از هر چیز بهتر و برتر است.
وی با شرح آیات 26 سوره مبارکه هود، 10 سوره مبارکه فصلت، 71 سوره مبارکه نحل و حکمت 328 نهجالبلاغه با عنوان رزق و روزی، ادامه داد: تضمین روزی به این معنا نیست که مردم در خانه بنشینند و منتظر نزول مائده از آسمان باشند بلکه مقصود آن است که خداوند متعال منابع و مواد روزی مردم را مقدر فرموده است که بشر با فعالیت خداپسندانه آن را به دست آورد و این بستگی به علم، دانش، تجربه، برنامهریزی، سعی و کوشش انسان دارد. آنها که از روی جهل و نادانی یا در اثر سستی و تنبلی و مانند آن دچار محرومیت میشوند باید بدانند که خود مقصر هستند نه دیگران و نباید فرافکنی کرده و تقصیر خود را گردن دیگران بیندازند.
حجتالاسلام لطفیان در پایان سخنان خود با اشاره به رحلت آیتالله شب زندهدارجهرمی، تصریح کرد: ایشان عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت(ع) از حامیان همیشگی انقلاب اسلامی بود و درس اخلاق و رفتار و منش متواضعانه آن عزیز اسوه پرهیزگاران و پارسایان بود. وی عمر شریف خود را صرف نشر معارف قرآن کرد و با تربیت و پرورش شاگردانی به نام و شایسته منشأ برکات و خدمات دینی و اجتماعی ارزندهای در این عرصه شد. رحلت ایشان ضایعهای جبرانناپذیر برای جهان اسلام است.