به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به دنبال تشکیل شورای راهبردی قرآن با حکم حجتالاسلام والمسلمین زم، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری مناطق آزاد در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی کشور، این شورا که متشکل از فعالان قرآنی کشور است، فعالیتهای خود را آغاز کردهاند.
در این راستا محمدرضا پورمعین، دبیر شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی فعالیتهای انجام شده در این راستا را تشریح کرد که مشروح آن را در ذیل میخوانید.
از زمان تشکیل شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی، اعضای این شورا سفرهایی را به مناطق آزاد تجاری کشور انجام دادهاند، از جمله سفرها میتوان به سفر به منطقه آزاد ارس اشاره کرد، در این سفر محمدرضا پورمعین به عنوان دبیر شورا، رحیم خاکی، محمد بادپا، محمدمهدی بحرالعلوم و یوسف افراش به عنوان اعضای شورا حضور داشتند.
مدت سفر پنج روز و در ماه مبارک رمضان صورت گرفت و هدف از این سفر آشنایی با منطقه، آشنایی با مسئولان محلی، مدیرعامل منطقه آزاد ارس، مسئولان فرهنگی، امام جمعه و نماینده ولی فقیه، خبرگان و پیشکسوتان قرآنی منطقه بود.
بررسی امکانات قرآنی منطقه ارس
در این سفر امکانات و احتیاجهای قرآنی منطقه در تحقیق میدانی و مصاحبه با نمایندگان محلی مورد شناسایی و بررسی قرار گرفت، همچنین مراسم و محافل قرآنی ویژه ماه مبارک رمضان نیز برگزار شد و شورای راهبردی و وظایف جدید این شورا در معاونت فرهنگی دبیرخانه معرفی شد و در انتها اجرای برنامهها و فعالیتهای قرآنی در منطقه پیشبینی شد.
منطقه ارس دارای استعدادهای بالقوه قرآنی از جمله علاقهمندی خانوادهها، عموم مردم و به ویژه مسئولان محلی، حمایت و پشتیبانی مدیرعامل منطقه و شخصیتهای اعتقادی به فعالیتهای فرهنگی، پیگیری و درایت مسئولان فرهنگی در منطقه، روحانیت همراه و معتقد به انجام کار فرهنگی در فرآیند فعالیتهای منطقه آزاد، نزدیک بودن منطقه به شهر تبریز ــ مرکز استان آذربایجان شرقی به عنوان یکی از قطبهای قرآنی کشور ــ، شرایط و امکانات مناسب محلی از جمله راهها وسایل نقلیه و امامزادگان منطقه و مساجد فعال، داشتن مرز مشترک با کشورهای آذربایجان و ارمنستان و ضرورت پرداختن کار فرهنگی توسط مناطق آزاد، امکان امنیت سرمایهگذاری در سایه رفتارسازی فرهنگی به ویژه دینی و امکان استقرار استادان مجرب در منطقه است.
البته هممرز بودن منطقه و مردم با کشورهای آذربایجان، ارمنستان و ترکیه به لحاظ بحثهای رسانهای و ماهوارهها، عدم حضور نیروی مجرب قرآنی از سالهای قبل در منطقه، جدیدالتاسیس بودن منطقه که نیازمند کار ساختاری و پیگیری مستمر است و تلاش بیش از حد مهاجران و ساکنان برای فعالیتهای صرفاً اقتصادی و کم توجهی به امور فرهنگی از ضعفها و مشکلات این منطقه محسوب میشود.
برگزاری محفل انس با قرآن در منطقه ارس
در روز اول سفر، محفل انس با قرآن در مسجد صاحب الزمان(عج) با حضور اعضای شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد برگزار شد، در این محفل ابتدا رحیم خاکی، قاری بینالمللی کشور آیاتی از قرآن کریم را تلاوت کرد.
روز دوم اعضای شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد با حجتالاسلام والمسلمین انتظاری، امام جمعه و نماینده ولیفقیه منطقه آزاد ارس دیدار و گفتوگو کردند و فعالیتهای فرهنگی و قرآنی منطقه مورد بررسی قرار گرفت.
در روز سوم این سفر به دعوت مردم منطقه شمالی ارس، اعضای شورا به شهرستان خداآفرین سفر کردند و در یکی از مساجد این شهرستان محفل انس با قرآن کریم برگزار شد که مورد استقبال اهالی قرار گرفت.
مسئولان سپاه پاسداران منطقه در روز چهارم از کاروان قرآنی دعوت به عمل آوردند و به همین مناسبت مراسم با شکوه قرآنی در یکی از امامزادگان منطقه آزاد ارس برگزار شد، در این مراسم نقیپور، مسئول سپاه منطقه ضمن گرامیداشت حضور اعضای شورای راهبردی قرآن مناطق آزاد در این منطقه، خواستار حضور مجدد این گروه در این منطقه شد.
در روز پنجم این سفر، اعضای شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد و در جوار امامزاده آقاسیدمحمد(ع) با نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتوگو کردند و و وی از حضور اعضای شورای راهبردی قرآن شگفت زده شد و مراتب سپاس و تقدیر خود را اعلام کرد.
پس از چهار روز حضور در مناطق مختلف ارس محفل انس با قرآن در امامزاده آقاسیدمحمد(ع) با حضور گسترده مردم و به ویژه نماینده مردم مرند و جلفا برگزار شد، در این محفل رحیم خاکی، قاری بینالمللی آیاتی از قرآن کریم را قرائت کرد، سپس محمدحسین و محمدخالق سلیمانیپور، حافظان قرآن به اجرای برنامه قرآنی پرداختند.
گزارش سفر اعضای شورای راهبردی قرآن به کیش
گزارش ایکنا حاکی است، در ادامه سفرها، اعضای شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی به منطقه آزاد کیش سفر کردند، هدف از این سفر بررسی فعالیتهای قرآنی در جزیره کیش، دیدار با مسئولان فرهنگی در سازمان منطقه آزاد کیش، دیدار با حجتالاسلام والمسلمین علی دادی، امام جمعه و نماینده ولی فقیه کیش، دیدار با ماموستا شمس، امام جمعه اهل تسنن کیش، معرفی شورای راهبردی قرآن به مسئولان و مردم، برگزاری محافل قرآن و کرسیهای تلاوت، برگزاری نمایشگاه قرآن و دیدار با موسسات و شخصیتهای برجسته قرآنی جزیره کیش در نظر گرفته شد.
در این سفر سه روزه دبیر شورا، محمد بادپا، یوسف افراش و رحیم خاکی، اعضای شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی حضور داشتند.
دیدار شورای راهبردی قرآن با معاون فرهنگی منطقه آزاد کیش
در اولین روز از این سفر اعضای شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی با رضوانی، معاون فرهنگی و همچنین فاطمیان، مدیر فرهنگی و آموزش منطقه آزاد جزیره کیش دیدار کردند.
در این دیدار فعالیتهای قرآنی شورای راهبردی قرآن و دبیرخانه آن توسط دبیر این شورا و اهداف تشکیل این شورا تشریح شد، سپس معاون فرهنگی و و آموزشی منطقه آزاد کیش، آمادگی سازمان منطقه آزاد برای تشکیل شورای راهبردی قرآن در این جزیره را اعلام کرد و گفت: تمام تلاش معاونت فرهنگی و همکاران در راستای تحقق اهداف قرآنی مصروف خواهد شد.
در پایان این دیدار مقرر شد تا شورای راهبردی قرآن در این جزیره تشکیل شود و نسبت به راهاندازی خانه قرآن نیز اهتمام ویژه به عمل آید.
دیدار با امام جمعه کیش
در دیدار اعضای شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی با حجتالاسلام والمسلمین علی دادی، نماینده ولی فقیه و امام جمعه کیش، خواستار استمرار فعالیتهای قرآنی در این جزیره، اعزام استادان مجرب به جزیره کیش، تاکید بر اصل خلاقیت در امور فعالیتهای قرآنی، برنامهریزی چهارساله در راستای فعالیتهای قرآنی، انجام کارهای موثر و اثربخش، انجام فعالیتهای هنری و فرهنگی برای ورود به زندگی مردم و اعلام آمادگی برای همکاری جدی و مستمر با شورا شد.
در این دیدار پورمعین، دبیر شورای راهبردی قرآن، عنوان کرد که فعالیتهای قرآنی با رایزنی با امام جمعه انجام میشود و این شورا با عضویت امام جمعه موثر خواهد بود، همچنین فعالیتهای شورا بیان شد و آخرین اطلاعات و آمار از وضعیت دینی مردم جزیره دریافت شد.
دیدرا با امام جمعه اهل تسنن جزیره کیش
با هماهنگی مدیر فرهنگی و آموزشی منطقه آزاد کیش دیداری با ماموستا شمس، امام جمعه اهل تسنن کیش انجام شد، در این دیدار مسائل تشکیل شورای راهبردی و همچنین فعالیتهای قرآنی در جزیره مورد بحث و بررسی قرار گرفت، امام جمعه اهل تسنن کیش درباره فعالیتهای قرآنی کودکان و نوجوانان سنی توضیحاتی داد و از نداشتن امکانات و جای مناسب برای برگزاری کلاسها به شدت اظهار گلایه کرد.
وی همچنین از همکاری بسیار جدی نوجوانان اهل تسنن در مسابقات و فعالیتهای قرآنی جزیره حتی نهج البلاغه یاد کرد و اظهار کرد که کیش جزیره سیاحتی است، نه زیارتی؛ اما فعالیت دینی کم دارد و جلسات قرآنی در کیش بسیار لازم است.
در این سفر کرسی تلاوت قرآن با حضور رحیم خاکی و حمیدرضا احمدیوفا، قاریان بینالمللی، گروه همخوانی و تواشیح بینالمللی «لیلة القدر» به سرپرستی صالحی دریایی، گروه همخوانی و تواشیح بینالمللی «هدی» به سرپرستی محمدحسین پورمعین، برادران سلمانیپور، حفاظ کل قرآن کریم در مسجد امام حسن مجتبی(ع) جزیره کیش برگزار شد.
برگزاری نمایشگاه قرآن در جوار مسجد امام حسن مجتبی(ع)
بنا به تقاضای مسئولان سازمان منطقه آزاد کیش از دبیر شورای راهبردی قرآن مقرر شد تا نمایشگاه عرضه محصولات قرآنی، ناشران، پدیدآورندگان محصولات هنری، قرآنی، بخش کودک و نوجوان، مشاوره قرآنی، راهنمای خانوادهها، بخش ویژه نماز، مسابقات و سرگرمی و بخشهای متفاوت دیگر در کنار مسجد امام حسن مجتبی(ع) این جزیره به مدت 10 روز برگزار شد.
تولید محصولات ویژه و بسیار ارزنده در قالب رمضان قرآن، زندگی، آشپزی و...، حضور فعال معاون فرهنگی، مدیر عامل و مسئولان فرهنگی جزیره، تشویق مردم و مسئولان به توجه بیشتر از سوی ائمه جمعه و جماعات کیش، حمایت امام جمعه اهل تسنن و تشیع از فعالیتهای قرآنی و حضور چند حافظ کل قرآن در جزیره کیش از نقاط قوت فعالیتهای قرآنی این جزیره محسوب میشود.
افتتاح نمایشگاه و جشنواره قرآنی جزیره قشم
در آخرین روزهای ماه مبارک رمضان بنا به دعوت معاون فرهنگی منطقه آزاد قشم و ضرورت حضور اعضای شورای راهبردی قرآن در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی در نمایشگاه قرآن و جشنواره قرآنی قشم؛ محمدرضا پورمعین، دبیر این شورا، رحیم خاکی، عضو شورا و قاری بینالمللی، برادران سلیمانیپور، حافظان قرآن کریم، حجتالاسلام والمسلمین زم، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری مناطق آزاد در مناطق آزاد تجاری ـ اقتصادی، نادر مطلق، معاون فرهنگی صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی به این جزیره سفر کردند.
هدف از این سفر شرکت در مراسم افتتاحیه نمایشگاه و جشنواره قرآنی جزیره قشم، دیدار با مسئولان قرآنی، مدیران موسسات و مدیر فرهنگی جزیره قشم و دیدار با حجتالاسلام والمسلیمن ملانوری، مسئول فرهنگی منطقه آزاد قشم بود.
در این سفر دبیر شورای راهبردی قرآن با مدیران مؤسسات و شخصیتهای برجسته قرآنی جزیره قشم دیدار کرد، در این دیدار فعالان قرآنی به شدت از عدم توجه به موسسات قرآنی گلهمند بودند و عدم حمایت مالی و معنوی را از مشکلات این موسسات برشمردند.
نقاط ضعف و قوت نمایشگاه قرآن جزیره قشم
برگزاری نمایشگاه قرآن در جزیره قشم دارای نقاط ضعف و قوت بود که از نقاط ضعف آن میتوان به عدم دسترسی مردم به نمایشگاه، هزینه بالا بیش از سه میلیارد ریال، ارائه محصولات بسیار سطحی، عدم استقبال مردم از نمایشگاه، عدم ارزیابی دقیق طی پنج دوره، عدم حضور ناظر متخصص در نمایشگاه، تکراری و غیرخلاق بودن نمایشگاه، محیط کثیف و غیر هنری بنا به اظهار نظر مدیران حاضر در نمایشگاه، عدم استقبال از نیروها برای درسهای موثر و عدم آشنایی مسئول برگزاری نمایشگاه از مسایل قرآنی جزیره قشم، نگاه اقتصادی به نمایشگاه قرآنی ـ فرهنگی اشاره کرد، اما برپایی نمایشگاه در ماه مبارک رمضان و آشنایی مردم با قرآن از نقاط قوت این نمایشگاه بود.