ابراهیم نکو، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ارزیابی خود از عملکرد دولت در حوزههای مختلف گفت: اگر به صورت کلی بیان کنیم، در این یکسال گذشته از عمر دولت همچنان رضایتمندی مردم حاصل نشده است؛ یعنی اینکه مردم احساس کنند قدرت خریدشان بالاتر رفته است و شرایط زندگیشان بهبود یافته است، هنوز اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: البته نباید انتظار داشت در این مدت کوتاه مردم به طور کامل رضایتمند باشند. البته این بدین معنا نیست که مردم در حالت کلی در شرایط نامطلوبی به سر میبرند، بلکه منظور من این است که ما با توجه به افقی که در سند چشمانداز برای حوزههای مختلف تعریف کردهایم، باید متناسب با آن نیز شرایط زندگی مردم را بهبود میدادیم. لذا باید منتظر باشیم که در آینده برنامههای دولت برای بهبود حقوق، مزایا و رفاه مردم چیست و چگونه اجرا میشود.
روند مطلوب اتخاذشده از سوی دولت در سیاست خارجی
نکو درباره عملکرد در حوزه سیاست خارجی گفت: در این حوزه فعلا یک وضعیت بین موفقیت و عدم موفقیت وجود دارد؛ یعنی ما نمیتوانیم بگوییم کاملا موفق یا ناکام بودهایم. اما آنچه در سیاست خارجی مشهود است، رویه خوبی است که دولت در این حوزه پیش گرفته است و روندی را در کارها دنبال میکند تا بتواند وضعیت مهآلود سیاست خارجی و روابط با سایر کشورها را بهبود ببخشد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: به دنبال انجام مذاکرات از همان ابتدا شاهد علامتهایی از سوی کشورهای مختلف برای بهبود و افزایش روابط اقتصادی با کشورمان بودیم. اما با توجه به اینکه تحریمها کاملا برطرف نشده است و سیاستهای یک بام و چند هوای غربیها همچنان ادامه دارد اما ایستادگی و مبارزه دیپلماتیک و فنی تیم دیپلماسی کشورمان در مذاکرات قابل ستایش است.
وی افزود: در واقع باید گفت وضعیت سیاست خارجی نسبت به دوره قبل بهبود یافته است و اگر بخواهم نمرهای به سیاست خارجی دولت بدهم، نمره قابل قبولی خواهد بود.
ایجاد ثبات نسبی در حوزه اقتصاد بدون تغییر محسوس در وضعیت زندگی مردم
نکو در تشریح عملکرد اقتصادی دولت در یکسال گذشته اظهار کرد: در حوزه اقتصاد در یکسال اخیر اتفاقاتی افتاده است که باید به نوعی دولت را ستایش کرد اما هنوز راههای نرفته زیادی وجود دارد. از زمانی که دولت یازدهم بر سر کار آمده است توانسته در حوزه اقتصادی به ویژه در بازار سکه و ارز یک ثبات نسبی را حاکم کند، هرچند این ثبات نسبی منجر به بهبود بیشتر وضعیت زندگی مردم نشده است. اما از اتفاقاتی که تا پیش از روی کار آمدن دولت یازدهم به طور فزاینده در فضای اقتصاد کشور اتفاق میافتاد، جلوگیری کرده است.
منتخب مردم رباط کریم و بهارستان عنوان کرد: اگر رویه دولت قبل را در نظر بگیریم، میبینیم اگر سیاستهای اقتصادی قبلی ادامه مییافت، باید کماکان هر روز شاهد اتفاقاتی بودیم. با توجه به اینکه فاز اول هدفمندی یارانهها در دولت قبل اجرا شد و مشکلاتی را در بخش تولید و معیشت مردم به وجود آورد، اگر آن روند تا به امروز ادامه پیدا میکرد و فاز دوم هم به همان شکل اجرایی میشد، قطعا شاهد وضعیت بدتری بودیم.
دولت در اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها با تدبیر عمل کرد
نکو ادامه داد: اما دولت یازدهم توانست هم آثار منفی اجرای فاز اول را تا حدودی کاهش دهد و از سوی دیگر فاز دوم را اجرا کرد بدون اینکه آثار منفی و مشکلات عدیدهای ایجاد شود. این نشان میدهد دولت در این زمینه با تدبیر عمل کرده است.
وی اضافه کرد: تیم اقتصادی دولت تیم خوب و کارآمدی است و با بستههای پیشنهادی ارائه شده از سوی دولت میتوان نسبت به رونق اقتصادی کشور امیدوار بود که این رونق اقتصادی میتواند مقدمهای برای جبران کاستیهای گذشته باشد و در نهایت رشد اقتصادی منفی را به مثبت تبدیل کند.
نکو اظهار کرد: همچنین دولت در ادامه میتواند با ارائه بستههای مناسب دیگر بر مبنای افق چشمانداز به اهداف مدنظر سیاستهای کلی نظام برسد.
تعامل مطلوب قوا در سطوح بالا و تعامل ضعیف در سطوح میانی
وی تأکید کرد: البته اگر تعامل مناسبی بین مجلس، دولت، سایر دستگاهها و قوه قضائیه وجود نداشته باشد، شاید باز با مشکلاتی مواجه شویم. هرچند تا به امروز در مجموع تعامل میان مجلس و دولت در سطوح بالاتر مناسب بوده است اما این تعامل در سطوح میانی متأسفانه مطلوب نیست و دارای اشکالات جدی است.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: مدیرانی که در برخی استانها حضور دارند تعامل ضعیفی با نمایندگان دارند و همچنین برخی وزرا نیز تعامل مناسبی با نمایندگان ندارند و این تعامل ناکافی به دولت ضربه میزند. هر چند در سطح بالا و در برخی وزرا به ویژه وزرای حوزه اقتصاد تعامل سازنده وجود دارد و میتواند بیشتر از این هم بشود.
عملکرد مطلوب دولت در حوزه سلامت و تقویت طرح تحول در ادامه اجرا
نکو درباره عملکرد دولت در حوزه سلامت گفت: در این حوزه اتفاق مثبت و مبارکی اتفاق افتاد که توانست دغدغه مردم و به ویژه قشر آسیبپذیر جامعه را از بین ببرد و یا به حداقل برساند. این دغدغهای بود که مقام معظم رهبری نیز داشتند و در یکی از بیاناتشان فرموده بودند که بیماران باید تنها دغدغه و درد بیماری را داشته باشند و درد دیگری نداشته باشند، لذا باید این اقدام دولت و وزارت بهداشت را در اجرای طرح تحول نظام سلامت ستود.
وی افزود: از طرفی باید این طرح بتواند ادامه پیدا کند و تقویت شود. براین اساس دولت باید سعی کند جلوی آثار منفی بعدی آن را بگیرد و اینگونه نشود که اجرای این طرح، به هزینههای اضافی دولت بیافزاید.هرچند با توجه به تعامل میان بیمهها و وزرات بهداشت در اجرای این طرح تاکنون آثار منفی خیلی کمی مشاهده شده است.
ملاحظهکاری دولت در اجرای برخی طرحهای اقتصادی
منتخب مردم رباط کریم و بهارستان در مجلس ابراز کرد: اما در بعضی طرحها نیز دولت ملاحظهکاری و یا سیاسیکاری هم می کند. البته شاید اگر دولت دیگری هم بود چنین رویهای را در پیش میگرفت. مثلا قانون هدفمندی یارانهها یا سهام عدالت از جمله مسائلی است که اگر دولت بخواهد خطایی انجام دهد یا سیاستهای نادرستی اتخاذ کند حتما از محبوبیتش کاسته خواهد شد.
نکو اظهار کرد: دولت قبلی یک سری طرحها را اجرا کرده است که مورد قبول مردم بوده است. مثلا دولت قبل به همه افراد یارانه نقدی داده است و این سبب شده است که اکثر آحاد افراد جامعه آن را حق خود بدانند. حال اگر دولت بخواهد این یارانه نقدی را حذف کند به لحاظ سیاسی قطعا از محبوبیتش کاسته خواهد شد و مردم این رفتار را با دولت قبلی در این زمینه مقایسه می کنند؛ هرچند عدهای حتی حق دریافت این یارانه را نداشته باشند.
وی ادامه داد: ولی از سوی دیگر اگر یارانه نقدی عدهای از افراد حذف نشود، چه اتفاقی خواهد افتاد و دولت چه کار باید کند؟ در واقع اگر یارانه نقدی برخی حذف نشود دولت با چالشی جدی روبرو میشود و درآمدش جوابگوی هزینههایش نخواهد بود؛ همانطور که الان شاهد این مسئله هستیم.
لزوم در نظر گرفتن شروط تشویقی در حذف یارانه نقدی افراد از سوی دولت
نکو عنوان کرد: بنابراین دولت باید یارانه نقدی افراد پردرآمد را با چند شرط حذف کند. یکی اینکه سیاق تشویقی داشته باشد، یعنی به نوعی عمل شود که این گونه افراد نسبت به حذف یارانه نقدی خود تشویق شوند که البته کار سختی است.
وی افزود: دیگر اینکه اگر افرادی که یارانه نقدی آنها حذف میشود، ببینند هزینهای که بابت خدمترسانی به جامعه و آن افراد میشود، بیشتر از میزان یارانه نقدی است، قطعا رضایت آنها را در پی خواهد داشت و این نیازمند برنامهریزی دقیق دولت برای توزیع و تخصیص مناسب منابع حاصل از حذف یارانه نقدی افراد در جهت خدماترسانی به جامعه است.