به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین جواد گلی، دبیر قائم مقام مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و سرپرست دبیرخانه هئیت نظارت بر کانون های فرهنگی هنری مساجد استان تهران امروز شنبه 18 مرداد ماه با حضور در جمع خبرنگاران ضمن تبریک روز خبرنگار به تشریح فعالیتهای کانونهای مساجد استان تهران پرداخت و عنوان کرد: جستوجوکردن اخبار در کشور ما سخت است به ویژه اینکه هنوز آدمهایی هستند که به سختی اخبار را در اختیار خبرنگاران قرار میدهند.
وی اظهار امیدواری کرد که مسئولان بپذیرند که انتشار خبر به معنی اعلام صرف اخبار خوب نیست و اگر اینگونه بود اطلاعرسانی چندان ضرورتی نداشت و گاهی خبررسانی به معنای انتشار سختیها، مشکلات، کوتاهیها و ... نیز هست.
برنامههای فرهنگی باید مهندسی شده و قابل سنجش باشد
حجتالاسلام گلی در ادامه با تأکید بر رویکرد برنامهمحوری در برنامههای کانونهای مساجد سال جاری استان تهران، گفت: معتقد هستیم برنامههای فرهنگی باید مهندسی شده و قابل سنجش باشد و خسران بزرگی است که در کشور ما ساختن یک ساختمان، ماشین و ... قابل سنجش و کنترل کمی و کیفی است اما تربیت انسان قابل سنجش نیست.
وی ادامه داد: متأسفانه هر کسی با هر نوع تفکر، اندیشه و فکری اقدام به انجام کار فرهنگی میکند اما هیچ شاخصی برای سنجش اقدامات فرهنگی وجود ندارد.
حجتالاسلام گلی اولین شاخص برنامه فرهنگی را «قابلیت سنجش» دانست و اظهار کرد: شاخص دوم این است که مجریان برنامههای فرهنگی باید اطلاعات و دانش لازم برای کار فرهنگی را داشته باشند اما متأسفانه چنین دانشی در برخی از مسئولان فرهنگی کشور وجود ندارد و شاخص سوم اصل مخاطب محوری است.
وی با انتقاد از اینکه بسیاری از برنامهها و طرحهایی که در کشور طراحی میشود بدون مخاطبشناسی صورت میگیرد، گفت: مخاطب ما جوانانی هستند که امیال، نیازها، خواستهها و ... متفاوت نسبت به نسل گذشته و نسل آینده دارند اما برنامههای فرهنگی بر اساس این نیازها طراحی نمیشود.
برنامههای فرهنگی برای مسئولان طراحی میشود نه جوانان!
سرپرست کانونهای مساجد استان تهران دلیل عدم استقبال جوانان از برنامههای فرهنگی را اینگونه تشریح کرد: دلیل عدم استقبال جوانان این است که این برنامهها را برای خودمان (مسئولان فرهنگی) طراحی میکنیم ولی اگر برای جوانان برنامه ریزی شده بود و نیازهای جوانان مورد توجه قرار میگرفت مورد اقبال آنها واقع میشد.
وی دیدگاه چهارمی که در برنامههای سال جاری کانونهای مساجد مورد توجه قرار دارد را توسعه کمی و کیفی کانونهای مساجد اعلامکرد و گفت: معتقدیم باید محیط فرهنگی هنری که در اختیار داریم را به لحاظ کمی و کیفی استاندارد سازی کنیم.
مأموریتها در اختیار وزارت ارشاد بوده اما اختیارات و بودجههای خیر
وی با ابراز تأسف از اینکه سالهای گذشته وزارت ارشاد در زمره وزارتخانههایی بوده است که به دلیل عدم توجه کافی به ویژه در تأمین بودجههای مورد نیاز برای اجرای برنامههای فرهنگی در گروه وزارتخانههایی هست که امروز باید تلاش دوچندانی برای احیای دوباره آن صورت گیرد، تصریح کرد: در سالهای گذشت مأموریتها در اختیار وزارت ارشاد بوده اما اختیارات و بودجههای مورد نیاز و اساساً تبدیل شدن وزارت ارشاد به یک نهاد پیشرو در حوزه فرهنگ اتفاق نیفتاده است.
وی در ادامه به برنامههای صورت گرفته توسط کانونهای مساجد استان تهران اشاره کرد و گفت: تشکیل کانونهای تخصصی تعالی خانواده با هدف انجام کار پیشگیرانه و آموزشی در حوزه توجه به یک برنامه عملی برای خانوادهها به صورت یک نهاد مردمی طراحی شد و اکنون پس از شش ماه اعلام میکنیم 99 کانون تخصصی تعالی خانواده در استان تهران تأسیس شده است.
کانونهای تخصصی تعالی خانواده ثبتنام میکند
حجتالاسلام گلی ادامه داد: در فاز چهارم اجرایی طرح کانونهای تخصصی تعالی خانواده یعنی اطلاعرسانی و ثبتنام قرار داریم و تاکنون نیز استقبال خوبی از این کانونها صورت گرفت است به نحوی که در یکی از کانونهای مساجد شهرستان پاکدشت هزار نفر برای شرکت در کلاسهای تعالی خانواده ثبتنام کردهاند.
وی پیشبینی کرد 25 هزار نفر در این طرح شرکت کنند و افزود: طرح تعالی خانواده برای جوانان در آستانه ازدواج، زوجهای جوانی که در سال اول ازدواجشان قرار دارند و زوجهایی که در حال فرزنددار شدن هستند برنامههای آموزشی برگزار میکند.
سرپرست دبیرخانه کانونهای مساجد استان تهران در خصوص تأسیس خانه هنرمندان مسجد نیز گفت: تلاش برای نگهداری و ارتقای هنری اعضای کانونهای مساجد از اهداف این طرح است. متأسفانه تعداد زیادی از هنرمندان شناسایی و جذب کانونهای مساجد میشدند اما امکان نگهداری و ارتقای هنری این افراد وجود نداشت که با اجرای این طرح، این نقیصه برطرف میشود.
هیئتامنای خانه هنرمندان مسجد تشکیل شد
وی از تشکیل هیئتامنای خانه هنرمندان مسجد نیز خبر داد و اعلام کرد: امیدواریم به زودی این خانهها در مساجد استان تهران تأسیس شوند.
گلی در ادامه به برنامههای «فصلنشاط» کانونهای مساجد نیز اشاره و اظهار کرد: تابستان فصل نشاط و خلاقیت برای نوجوانان و جوانان است نه فصل تغییر از یک آموزش به یک آموزش دیگر. اکنون متأسفانه اوقات فراغت به برنامههای صرف آموزشی تبدیل شده است.
وی ادامه داد: کودکان نیاز به آموزش دانش و مهارت دارند دانش در مدارس آموزش داده میشود اما متأسفانه این آموزشها مهارت محور نیست بر همین اساس طرح فصل نشاط سال جاری با محوریت آموزرش مهارت در بخشهای محیط زیست، سلامت، بهداشت، کار آفرینی گردشگری و ... در حال اجرا است.
حجتالاسلام گلی از برگزاری برنامه دیدار با اندیشههای کانونهای مساجد استان تهران نیز خبر داد و گفت: در این برنامه هزار نفر از مدیران کانونهای مساجد در اردوی سه روزه مشهد مقدس 12 ساعت برنامهریزی و آسیبشناسی فرهنگی را آموزش دیدند.
وی از تلاش برای تجهیز کانونهای مساجد نیز سخن گفت و عنوان کرد: طی شش ماه اخیر از بسیاری از کانونهای مساجد استان تهران بازدید به عمل امده و مدیران کانونهای نیز که نتوانستیم از آنها بازدید کنیم طی نشستی به بیان مشکلات خود پرداختند.
نیمی از کانونهای استان تهران فعال، مفید، موثر و با هویت کانونی در حال فعالیت هستند
سرپرست دبیرخانه هئیت نظارت بر کانون های فرهنگی هنری مساجد استان تهران در ادامه به وجود هزارو 34 کانون در مساجد استان تهران اشاره کرد و گفت: بخشی از این کانونها به انجام امور عادی مسجد مشغول هستند و کار فرهنگی خاصی انجام نمیدهند که ما این کانونها را موفق نمیدانیم ولی نیمی از کانونهای استان تهران فعال، مفید، موثر و با هویت کانونی در حال فعالیت هستند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاران در خصوص فعالیت خانه هنرمندان مسجد نیز گفت: خانه هنرمندان مسجد هیچ موازیکاری و تداخلی با اقدامات خانه هنرمندان ندارد چرا که ما مخاطبان خاص خود را داریم.
گلی ادامه داد: این خانه در حقیقت باشگاه هنری کانونهای مساجد و به صورت غیر دولتی خواهد بود.
آموزش موسیقی در کانونها صورت نمیگیرد/ سرودخوانی و همآوایی داریم
وی در خصوص آموزش موسیقی در کانونهای مساجد نیز اعلام کرد: آموزش موسیقی در کانونها صورت نمیگیرد اما برنامههای سرودخوانی و همآوایی را در کانونها خواهیم داشت. برنامه ما احترام به فضای سنتی حاکم بر مساجد است و برنامههای موسیقی به سمت استفاده از ابزارآلات موسیقی نخواهد رفت.
حجتالاسلام گلی ار تجهیز کتابخانههای مساجد نیز خبر داد و گفت: 394 کتابخانه مخزندار و 300 کتابخانه باز در مساجد فعال هستند. متأسفانه سال گذشته شهرداری و نهاد کتابخانههای عمومی کمکی به تجهیز کتابخانههای مساجد نکرد اما تفاهمنامهای با رئیس نهاد کتابخانههای عمومی مبنی بر همکاری امضا شده و حجت الاسلام والمسلمین میثم امرودی قائم مقام معاونت اجتماعی شهرداری تهران نیز اعلام کرده از منابع شهرداری برای کمک به تجهیز کتابخانههای مساجد استفاده خواهد کرد.
وی از تلاش برای استاندارسازی کتابخانههای مساجد و ایجاد کتابخانههای تخصصی خبر داد و عنوان کرد: بیشترین و مفیدترین همکاری را با معاونت فرهنگی شهرداری تهران داریم و با خانههای سلامت، فرهنگسراها، و .. تفکیک مسئولیت داشته و تداخل مأموریت نداریم بلکه زمینههای همافزایی و همکاری در امور فرهنگی فراهم است.