حجتالاسلام والمسلمین محمدصادق یوسفیمقدم، مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح این مسئله پرداخت که چرا علی رغم وجود آیات و احادیث آموزشی در خصوص مسائل جنسی زوجین، این آموزشها در کشور ما مورد غفلت قرار گرفته است.
وی در پاسخ به این سؤال که شرم و حیا یکی از مباحثی است که با استدلال به آن مسائل جنسی به دختران و پسران آموزش داده نمی شود، پس چرا ائمه و حضرت رسول(ص) در این خصوص صحبت کرده احادیث آموزشی مطرح کردهاند؟ گفت: این مسئله برداشت انحرافی از مسئله شرم و حیا است.
وی با اشاره به سخن حضرت علی(ع) که شرم و حیا را به دو بخش شرم عقلانی و شرم از روی جهل تقسیم کرده است، گفت: یک شرم انسان را به سوی تعقل و خِرَدورزی میکشاند که همان شرم قابل قبول در جامعه و اسلام است. اما اگر انسان بنا باشد چیزی را یاد بگیرد و شرم مانع این یادگرفتن شود، این حیا، حیای غیر عقلی و احمقانه است.
اخلاق جنسی باید از روایات استخراج و در قالب مسائل رفتاری تبیین شود
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم تصریح کرد: اخلاق جنسی یک فکر، اندیشه و نظریه است و این اندیشه باید از روایات استخراج و در قالب مسائل رفتاری تبیین شود و زن و مرد در این خصوص کاملاً آگاه باشند چرا که عدم آگاهی موجب بروز مشکلات زیادی در زندگی میشود.
وی ادامه داد: چیزی که به عقلانیت مربوط است باید مورد توجه قرار گیرد البته این مسئله به این معنی نیست که مسائل جنسی به صورت علنی، بدون در نظر گرفتن فضا و شرایط سنی افراد آموزش داده شود بلکه این آموزش ها باید به روش منطقی در فضای مناسب و در سن مناسب به جوانان صورت گیرد.
حجتالاسلام یوسفیمقدم یکی از مشکلات جامعه کنونی را عدم آشنایی درست جوانان با این مقوله دانست و گفت: ما در کشورمان از افراد متخصصی که توانایی ارائه مشاوره را دارند برخوردار هستیم خیلی مهم است که مردم نه برای رفع نزاعها بلکه برای یادگرفتن چگونه زندگی کردن، چگونه تفاهم برقرار کردن و زندگی آرام داشتن، پیش مشاور بروند.
دستورات اخلاقی ـ خانوادگی اسلام کمک میکند تشریعات الهی در خانواده اجرایی شود
وی تصریح کرد: بر اساس آیات شریف قرآن و روایات اهل بیت(ع) زن و مرد مسلمان میتوانند بهترین زندگی مطلوب را داشته باشند. یعنی دستورات اخلاقی ـ خانوادگی اسلام کمک میکند تشریعات الهی در خانواده اجرایی شود و یک خانواده ارزشمند برخوردار از ارزشهای الهی شکل بگیرد.
حجتالاسلام یوسفیمقدم در ادامه سخنان خود به چند عاملی اشاره کرد که موجب شده تعدادی از خانوادههای ما نتوانند «یک خانواده ارزشمند الهی» شوند و گفت: چند عامل وجود دارد که باعث شدهاند ما کمتر به اسباب و عوامل مؤثر در سعادت خانواده از منظر قرآن توجه کنیم. برخی از برداشتهای غیر دینی که در جامعه ما وجود دارد زنها را به نوعی تحت فشار قرار داده و از حقوق خودشان محروم میکند و حقوق نابهجایی به مردان می دهد و این مسئله عامل تشنج و ناراحتی خانواده می شود.
وجود سلسله ضوابط و اختیاراتی برای مردان که با اهداف انسانیت در تعارض است
وی ادامه داد: سلسله ضوابط و اختیاراتی در جامعه ما برای مردان وجود دارد که حتی با اهداف انسانیت نیز در تعارض است؛ مقام معظم رهبری بسیاری از اوقات در فرمایشات خود مطرح کرده اند که بین اقوام ما نسبت به حقوق زنان توجه ویژهای صورت نگرفته است. یکی از عواملی که موجب شده طلاق در جامعه زیاد شود حقوق غیر منطقی است که در خانوادهها برای مرد وجود دارد و یک سلسله تزئینات غیرمنطقی برای زنان ایجاد میکند همین مسائل موجب می شود توقع مردها بیش از آن چیزی باشد که در حوزه انسانیت انسان است و از این لحاظ زندگیها دچار مشکل می شود.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم عامل دیگر را بحث عدم توجه به حقوق شرعی زوجین نسبت به هم دانست و گفت: بیتوجهی و ناآشنایی با این حقوق باعث شده زن و مرد به حقوق شرعی خود نرسند یکدیگر را از این حقوق محروم میکنند. این بیتوجهی و عدم آشنایی نیز باعث تنش در خانواده میشود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر یک سری تقلیدهای نابجا از غرب وجود دارد و افرادی میخواهند با خلقوخوی جامعه غربی زندگی کنند، این مسئله نیز تنشهایی در خانواده به وجود میآورد.
حجتالاسلام یوسفیمقدم بهترین راه برای ثبات در خانواده را پیروی از احکام شرعی که خداوند برای زن و مرد به شکل مساوی قرار داده است، دانست و گفت: اگر این حقوقی که خدا در قرآن و ائمه بیان کردهاند در زندگی ما شناسایی و تبیین شود و به شکل سبک زندگی در بیاید بسیاری از چالشهایی که در جامعه داریم از بین می رود.