به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست هماندیشی معاونان فرهنگی دادگستریهای سراسر کشور امروز چهارشنبه 22 مرداد ماه با حضور سید محسن حاج بابائیان، معاون فرهنگ عمومی قوه قضائیه و معاونان فرهنگی دادگستریهای سراسر کشور از طریق ویدئوکنفرانس در اداره کل زندانهای استان تهران برگزار شد.
در این نشست حاج بابائیان، معاون فرهنگ عمومی قوه قضائیه با اشاره به اینکه بنا به دستور آیتالله آملی لاریجانی و با توجه به اهمیت فریضه امر به معروف و نهی از منکر مقرر شده است همایش ملی قانون و امر به معروف و نهی از منکر اول ماه محرم (چهارم آبان ماه) سال جاری برگزار شود، اظهار امیدواری کرد که سرانجام این همایش زمینه گشایش امور و حل مشکلات در حوزه قضائی امر به معروف و نهی از منکر شود.
تنها 2 بند قانونی در خصوص امر به معروف و نهی از منکر داریم
وی با اشاره به اصل هشتم قانون اساسی که عنوان میکند: «در جمهوری اسلامی ایران دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر وظیفهای همگانی و متقابل است بر عهده مردم نسبت به یکدیگر، ملت نسبت به دولت و دولت نسبت به مردم است و شرایط، حدود و کیفیت این مهم را قانون مشخص میکند»، گفت: با گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی آنچه مشخصاً در این رابطه داریم تنها در ماده 31 قانون مجازات اسلامی (مصوب سال 61) است که در دو بند آن به بحث امر به معروف و نهی از منکر پرداخته شده است.
معاون فرهنگ عمومی قوه قضائیه، جزئیات این مصوبه را خلل محسوس در حوزه قانونی امر به معروف و نهی از منکر دانست و گفت: اخیراً نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این مسئله پرداختهاند.
حاج بابائیان در ادامه با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه مأموران و دستگاه حکومتی همه باید از آمر به معروف و ناهی از منکر دفاع کنند، اظهار کرد: در تفسیر آیه 41 سوره حج که میفرماید: «الَّذِینَ إِن مَّکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّکَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنکَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ؛ همان کسانى که چون در زمین به آنان توانایى دهیم نماز برپا مىدارند و زکات مىدهند و به کارهاى پسندیده وامىدارند و از کارهاى ناپسند باز مىدارند و فرجام همه کارها از آن خداست» فلسفه وجودی حاکمیت به معنای تام کلمه این است که حاکمیت باید زمینه ارتقای مردم و سعود و عروج مردم و جامعه را فراهم کند.
وی ادامه داد: آنجایی که خداوند پیامبر(ص) را مسئول هدایت مردم معرفی میکند در حقیقت وظیفه حاکمیت را هدایت مردم به بهشت و رضوان الهی عنوان و یکی از این مسیرها را اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر میداند.
حاج بابائیان به جایگاه مهم قانون در بقای جامعه نیز اشاره و عنوان کرد: آنچه که همگان بر آن اذعان دارند این است که عمل به قانون برای سامان دادن جامعه، ایجاد انضباط اجتماعی، رعایت حقوق همگان و بقای جامعه ضروری است.
وظیفه ما نگاه به امور به معروف از نظر قانون است
وی افزود: با عنایت به گستره بحث امر به معروف و نهی از منکر و عنایت به اینکه دستگاههای مختلفی در کشور باید متولی این موضوع باشند و بر اساس رسالتی که قوه قضائیه در حوزه قانون و نظارت بر اجرای قانون دارد، وظیفه ما این است که امر به معروف و نهی از منکر از منظر قانون نگاه کنیم.
معاون فرهنگ عمومی قوه قضائیه تصریح کرد: بنا نداریم که همه حوزههای امر به معروف را در گستره کار خود قرار دهیم بلکه به دلیل اهمیتی که قانون و جایگاه قانون دارد و یکی از مصادیق بارز ایجاد منکرات در جامعه کتمان قانون، بیتوجهی و لغو قانون است بر همین اساس به بحث قانون در امر به معروف با نگاه «همایش ملی قانون و امر به معروف و نهی از منکر» خواهیم پرداخت.
برگزاری نشست با حضور دادستانهای سراسر کشور
وی از برگزاری نشستی مشابه نشست حاضر برای دادستانهای سراسر کشور نیز خبر داد و گفت: کلیه افرادی که در حوزه قضا با این امور مرتبط هستند باید در جریان امر قرار بگیرند تا به سمتی برویم که اقامه این امر در جامعه مورد توجه قرار گیرد و رسیدگی اصولی قوه قضائیه مشوقی باشد برای همه کسانی که امر به معروف و ناهی از منکر هستند.
حاج بابائیان اعلام کرد: کمیتههای تخصصی این همایش تشکیل شده است و مقرر شده است 58 سؤال در 13 محور به استانها ارسال شود تا نتیجه نشستها بر اساس نگاههای بومی و منطقهای و مسائل مبتلابه هر استان به مرکز منتقل شود.
ارائه دیدگاههای مسئولان کمیتههای اجرایی و علمی همایش و نیز بحث و تبادل نظر با معاونان فرهنگی دادگستریهای سراسر کشور پایان بخش این نشست بود.