مژگان شیخی، نویسنده کتب کودک و نوجوان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره بیرغبتی کودکان به مطالعه کتاب گفت: من با این گفته که کودکان ما کتابخوان نیستند، موافق نیستم، بلکه معتقدم که کتاب خوب به دست آنها نمیرسد؛ چرا که ما کتاب خوب داریم، اما پخش و توزیع کتاب در کشور نامناسب است.
وی افزود: اگر در سطح شهر تهران نگاه کنید، کتابفروشی چندان زیادی وجود ندارد و اغلب آنها در یک نقطه از شهر متمرکز شدهاند، در حالی که محصولاتی مانند بازیهای رایانهای، اسباببازی و ... در همه جا یافت میشوند و کتاب خوب در سطح شهر وجود ندارد و از سوی دیگر در بسیاری از شهرستانها کتابفروشیهای زیادی وجود ندارند.
همه عوامل کتابخوانی مربوط به آموزش و پرورش نیست
شیخی ادامه داد: آموزش و پرورش در زمینه توسعه کتابخوانی سهم مهمی دارد، اما همه عوامل به این وزارتخانه مربوط نمیشود؛ چرا که باید نهادها و سازمانهای دیگر نیز به کمک آن بیایند و مشکلات حوزه کتاب و کتابخوانی با همکاری و هماهنگی همه این نهادها رفع میشود.
وی با اشاره به تنوع آثار در زمینه کتابهای کودک و نوجوان بیان کرد: تنوع آثار در میان کتابهای کودک و نوجوان به ویژه کتابهای دینی وجود دارد و نمیتوان مطالعه کم کودکان را به حساب تنوع آثار گذاشت، از سوی دیگر اگر بسیاری از آثار سفارشی نوشته شده و سبب افت کیفیت آثار میشود، نویسنده مجبور است در زندگی خود یکسری کارهای سفارشی انجام دهد.
سفارشینویسی سبب افت کیفی آثار میشود
نویسنده کتاب «گلی در سرزمین زمستانها» با بیان اینکه در مقایسه با سایر کشورها، ما آثار بدی نداریم و کتابهای ما ضعیف نیستند، گفت: اینکه تیراژ کتابها به دلیل مشکلات حوزه نشر پایین بوده و محدود است، اما این کتابهای با تیراژ محدود نیز چندان معرفی نمیشوند و سیستم تبلیغ وسیعی در این حوزه نداریم؛ از این رو نمیتوان گفت که چون کتاب خوب کم است، مخاطبان کودک، کتاب نمیخوانند؛ چرا که کودک اصلاً به طرف کتاب نمیرود که ببیند خوب است یا بد.
وی تصریح کرد: والدین باید فرزندان را به خواندن کتاب تشویق کنند و خودشان کتاب بخوانند تا کودک از سالهای اول زندگی با این یار مهربان آشنا شود و اگر برخی از والدین گرانی را دلیل بر نخواندن کتاب میدانند، باید گفت؛ کتاب گرانتر از سایر لوازم کودک نیست.
تصویرگری برخی کتابهای کودک متناسب با سن آنها نیست
شیخی تصویرگری کتابهای کودک را یکی دیگر از عوامل بیرغبتی کودکان به مطالعه خواند و بیان کرد: در مورد کتابهای خودم تصویرگریها تاکنون خوب بوده است، اما برخی از کتابها را دیدهام که تصویرگری آنها متناسب با سن کودک نیست و از این نظر نویسنده و تصویرگر باید ارتباط بیشتری با هم داشته باشند و از نظرات هم در ارائه بهتر اثر بهرهمند شوند و همچنین، همانطور که نسبت به محتوای کتاب سختگیری و نظارت میشود، بر تصویرگریها نیز این سختگیری وجود داشته باشد.
راهاندازی نمایشگاههای کتاب در محلهها
وی پیشنهاد کرد: نمایشگاههایی علاوه بر نمایشگاه کتاب تهران و نمایشگاه یار مهربان در طول سال باشد و یا در هر محلهها کتابفروشیها راهاندازی شود که کتابهای ناشران مختلف در آنجا باشد تا والدین دسترسی آسانتری به کتاب داشته باشند و نیازهای خود و کودکانشان را رفع کنند.
نویسنده کتاب «زندگی حضرت یوسف(ع)» در پایان یادآور شد: در کتابفروشیهای ما، اغلب سایر لوازم هست و چند کتاب دیگر هم در کنار آنها قرار دادهاند و کمتر کتابفروشی را میتوان یافت که فقط کتاب داشته باشد.
مژگان شیخی متولد سال 1341 و دارای مدرک مترجمی زبان انگلیسی است. از سال 63 کار نوشتن را با داستان «بلبل نوکطلا و باغ آرزوها» آغاز کرد. وی هم در زمینه ادبیات کودکان و هم ادبیات بزرگسالان فعالیت داشته است و تاکنون بیش از 150 عنوان از کتابهایش به چاپ رسیده است که برخی از آنها دستمایه تهیه برای فیلمهای سینمایی قرارگرفتهاند. از آثار او در زمینه ادبیات کودک میتوان به «زندگی حضرت یوسف»، «تابستان و غاز سفید»، «دستی برای دوستی» و «گلی در سرزمین زمستانها»، «365 قصه برای 365 روز سال» و «دفترچه خاطرات یک کلاغ» نام برد.