دکتر محمدحسین امید، معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) اظهار کرد: سبکسازی و چابکسازی و ارتقای قدرت عملیاتی آییننامهها یکی از سیاستهای اصلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. از این رو در چهار آییننامه مهم و تاثیر گذار در حوزه تشکیلاتی و ساختاری این وزارت بازنگری شد و تا امروز اجرایی سریعتر پیش رود.
وی ادامه داد: این آییننامهها سالها توسط خود دانشگاهها تدوین میشد و برهمین اساس یک آییننامه کلی برای تمامی دانشگاهها تدوین شده است و امیدواریم در شهریورماه این آییننامه به دانشگاهها ابلاغ شود تا در نیمه دوم سال جاری اجرایی شود.
امید درخصوص آییننامههای مالی و معاملاتی دانشگاهها و یکپارچه ساختن آنها در سال جاری توضیح داد: البته این کار دانشگاهها امری قانونی و جزء برنامه است که در آن تصریح شده است که دانشگاهها بر اساس ضوابط و مقررات و آییننامههای اداری مالی و استخدامی خود اداره میشود.
وی توضیح داد: این آییننامهها باید به تصویب هیئت امنای خود برسد و از این جهت جنبه قانونی به خود میگیرد و بیش از 20 سال است که همین آییننامه برای اداره دانشگاهها اجرا میشود. در برنامه چهارم براساس ظرفیتی که ایجاد شده بود و همچنین امتیازاتی که به دانشگاهها اختصاص یافته بود، تسهیلاتی را فراهم کرد.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: این آییننامه در برنامه پنجم کاملتر شد و این آییننامه نقایصی دارد که ما درحال بازنگری آنها هستیم تا بتوانند دانشگاهها راحتتر از آنها استفاده کنند.
وی درباره نحوه اختصاص سرانه هر دانشگاه بیان کرد: پیش از این شیوه اختصاص بودجه به هر دانشگاه به شیوه سنتی بوده است و بر اساس سرانه دانشجویی نبوده است. بر این اساس به قول معروف هردانشگاهی که قدرت بیشتری داشته است، بودجه بیشتری برای دانشگاه خود جذب کرده است.
امید خاطرنشان کرد: با این روال در سالهای قبل دانشگاههایی بودند که بر اساس چانهزنی از حق خود تا 30 درصد هم اضافه گرفتند و برخی از دانشگاهها نیز تا 30 درصد از سهم خود کمتر دریافت کردند. ما برای نخستین بار در پی این هستیم که تقسیم بودجه دانشگاهها در سال جاری بر اساس سرانه دانشجویی انجام شود.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: هماکنون اعتبارات دانشگاهها 200 میلیارد تومان اضافه شده است و بعد از گذشت چند سال تخصیص نامناسب و غیرعادلانه، میزان درصد تحقق بودجه دانشگاهها 95 تا صد در صد میرسد در حالی که در سال 1391 این میزان بین 40 تا 60 درصد بود؛ یعنی حداقل 40 درصد دانشگاهها بودجه خود را دریافت نکردند که سبب شد کسری هزار میلیارد تومانی بر دوش دانشگاهها سنگینی کند.