محمدرضا پورمعین، فعال قرآنی کشور، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه میزان انس مردم با قرآن در ماههای مختلف سال متغیر است، گفت: در برخی از ماههای سال این انس کم میشود و در ماههای دیگر زیاد میشود که انتظار این است که در همه ماههای سال، مردم کشورمان با قرآن کریم انس داشته باشند.
انس مردم با قرآن در ایام مختلف سال متغیر است
وی افزود: البته در ماههایی مانند رمضان، شعبان و رجب میزان مراجعه مردم به قرآن کریم بسیار زیاد است اما چیزی که مطرح است بحث انس دائمی با قرآن کریم است که از نظر کارشناسان قرآنی این انس در بین مردم یک انس مستمر و فراگیر نیست و بهتر است که مردم قرآن را همواره در زندگی خود وارد کنند و در تمام ادوار و ماههای سال و در شرایط مختلف اعم از مراسم جشن و سرور و عزا به قرآن کریم پناه ببرند.
این فعال قرآنی کشورمان تصریح کرد: در حکومت اسلامی مردم و حکومت، وابستگی مادی و معنوی نسبت به هم دارند، همانطور که حکومت باید قوانین، مقرارت و تسهیلاتی برای سلامت معنوی جامعه فراهم کند، مردم نیز باید به صورت خودجوش و آگاهانه و به صورت داوطلبانه در این مسیر حرکت کنند، با اینکه حکومت اسلامی در امر مسجدسازی و سایر حوزههای از این دست بیوظیفه نیست، اما این به این معنا نیست که مردم دست از مسجدسازی بکشند.
دولت و مردم در کنار هم انس با قرآن را کلید بزنند
پورمعین یادآور شد: در بحث انس مردم با قرآن کریم و فعالیتهای قرآنی ـ مردمی نیز از این قاعده پیروی میکنیم، دولت و حکومت باید زمینهساز و فراهمکننده تسهیلات، همچنین مردم هم به عنوان مشارکتکننده در این امر خیر پیشگام باشند.
این پیشکسوت قرآنی کشور در ادامه در مورد فعالیتهای صورت گرفته در گذشته در زمینه انس یافتن مردم با قرآن کریم نیز اظهار کرد: فعالیتهای قرآنی طبیعتاً بعد از انقلاب اسلامی در ابعاد مختلف صورت گرفته است و در دانشگاها، مدارس، صدا و سیما، پادگانها و حتی در قوانین و مقررات اجتماعی نقش خود را به خوبی ایفا کرده است اما آنچه امروز به آن نیاز داریم، چیزهای دیگری است.
وی بیان کرد: اولین چیزی که فعالیتهای قرآنی امروزه به آن نیاز دارد در وهله اول به روز شدن فعالیتها و در ادامه آن نیز استفاده از تنوع فعالیتها و خدمات قرآنی است. البته باید تلاش شود تا این فعالیتها زمینهساز نشاط معنوی در جامعه شوند.
لزوم جذابیت و سهلالوصول بودن فعالیتهای قرآنی
پورمعین در ادامه سهلالوصول و جذاب بودن را از جمله دیگر ویژگیها و لازمههای فعالیتهای قرآنی عنوان کرد و گفت: فعالیتهای قرآنی باید علاوه بر قرآن محور بودن از تنوع بالایی نیز برخوردار باشند. در حال حاضر اگر به فعالیتهای ورزشی نگاه شود، متوجه خواهیم شد که رشتهها، مسابقات، مخاطبان و قوانین مختلف در سراسر کشور و حتی در سطح بینالمللی در جریان است، باید تلاش کنیم تا چنین تنوعی نیز در فعالیتهای قرآنی مهیا شود.
این فعال قرآنی کشور افزود: اگر در این حوزه از فعالیتهای خوب و متنوعی بهرهمند باشیم طبیعتاً بر روی روح ما که ارتباط معنوی دارد و میتواند ما را در سلامت معنوی کمک کند، اثرگذار خواهد بود. باید از تنوع در فعالیتهای قرآنی برخوردار باشیم، ما در حال حاضر فعالیت قرآنی سینمایی، هنری به معنای تئاتر و نغمات و ... یا کم داریم و یا اصلاً نداریم.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان با تأکید بر اینکه ما هنوز نتوانستهایم یک باغموزه قرآنی راه بیندازیم، گفت: در حال حاضر گالریهای قرآنی در سطح شهر وجود ندارد و علاوه بر آن با اینکه چیدمان و مبلمان شهری داریم اما چیدمان نمادهای قرآنی در شهر نداریم. ما هنوز یک رحل قرآنی در تهران برپا نکردهایم و تا زمانی که این قبیل مسائل وجود داشته باشد، نمیتوان منتظر همگانی شدن انس با قرآن در میان آحاد مختلف مردم بود، یعنی در واقع باید ابتدا این قبیل فعالیتها صورت بگیرد تا پس از آن شاهد انس یافتن مردم با قرآن کریم باشیم.
تأکید بر اثرگذاری نخبگان قرآنی در انس یافتن مردم با قرآن
پورمعین در ادامه در مورد سهم نخبگان قرآنی در مأنوس کردن مردم با قرآن کریم، افزود: همواره در هر جامعهای نخبگان و کسانی که پیشرو در امر فعالیتهای قرآنی هستند دارای نقش و کارکردهای ممتازی هستند و این امر بسیار مهم است که فعالان قرآنی در این عرصه تأیید نخبگان را به دنبال داشته باشند به این معنی که از نظرات آنها استفادههای لازم را ببرند.
وی تصریح کرد: جامعه پویا و کوشا همواره بایستی در تأسی از نخبگان خود پیشگام باشد، فعالان قرآنی باید همواره فعالیتها، برنامهها، طرحها، تبلیغات و کارهای تکمیلی خود را به تأیید نخبگان قرآنی جامعه که در این حوزه دارای تجربه بیشتری هستند برسانند. نخبگان میتوانند نقش پیش برنده و حتی تعیینکنندهای را در این زمینه داشته باشند.
این فعال قرآنی کشورمان در پایان در پاسخ به این سؤال که نخبگان قرآنی تا چه میزان به وظایف خود در این زمینه عمل کردهاند، گفت: البته نخبگان قرآنی به دلیل روح بلند و تواضع قوی که دارند هیچ گاه به عنوان سؤالکننده اصلی، مانع انجام فعالیتهای قرآنی نبودهاند، اما این وظیفه دستاندرکاران و مؤسسات و نهادهای قرآنی است که همواره در کنار فعالیتهای قرآنی خود از نخبگان دعوت کرده و از آنها به عنوان مشاوران امین نظرخواهی کنند.