محمد آقاجانی، معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح وضعیت سزارین در کشور و میزان تاثیر اجرای طرح تحول نظام سلامت در افزایش انجام زایمان طبیعی اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات ریشه دار نظام سلامت بحث نوع زایمان است که متاسفانه در کشور ما با آمار 54 درصدی سزارین در مقابل زایمان طبیعی، ما بعد از کشور برزیل بالاترین آمار جهانی سزارین را به خود اختصاص دادهایم که مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.
آقاجانی افزود: انجام سزارین در مواردی که ضرورت ندارد هم میتواند سلامت مادر و نوزاد را به خطر بیندازد و هم میزان موالید و باروری جامعه را کاهش داده و باعث افزایش هزینهها شود. بنابراین برای کنترل سزارینهای غیرضرور برنامه ترویج زایمان طبیعی در چارچوب یکی از اقدامات طرح تحول نظام سلامت از اردیبهشتماه در تمامی بیمارستانهای دولتی کشور آغاز و چندین مشوق مختلف برای بیمارستانها، عامل زایمان و مردم در نظر گرفته شده است.
بازسازی بلوکهای زایمان در 360 بیمارستان کشور
وی با بیان اینکه در پی اجرای طرح تحول نظام سلامت فضای زایشگاهها و بلوکهای زایمان مورد توجه قرار گرفته است، تصریح کرد: بدین منظور طرح بهسازی بلوکهای زایمان و زایشگاهها در دستور کار قرار گرفت و در بیش از 360 بیمارستان کشور بازسازی بلوکهای زایمان و در بیش از 60 بیمارستان و زایشگاه توسعه امکانات زایمان شروع شده است.
افزایش میزان دستمزد زایمان طبیعی
آقاجانی مشوق بعدی طرح تحول نظام سلامت را مربوط به عامل زایمان دانست و گفت: این مقوله هم شامل ماما و هم شامل متخصص زنان و زایمان میشود که از آنها با پرداختهای تشویقی برای انجام زایمان طبیعی حمایت کردهایم به گونهای که دستمزد زایمان طبیعی بیش از انجام سزارین است و این موضوع انگیزه خوبی را برای همکاران ما ایجاد کرده است.
ترویج زایمان طبیعی با افزایش آگاهی مادران
معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از آموزش مادران نیز سخن به میان آورد و افزود: برنامه مدونی برای کلاسهای آموزشی به منظور توانمندسازی مادران در بیمارستانهای کشور به صورت رایگان طراحی کردهایم تا مادران در طول دوران بارداری خود آموزشهای لازم را فراگرفته، توانمند شوند و با نوع مخاطراتی که ممکن است با آن مواجه شوند آشنا میشوند تا زمینه ترویج زایمان طبیعی با افزایش آگاهی مادران افزایش پیدا کند.
گسترش و حمایت از زایمان بی درد در بیمارستانهای کشور
وی همچنین خبر از گسترش و حمایت از زایمان بی درد در بیمارستانهای کشور داد و گفت: انجام چنین زایمانی برای مردم هیچ هزینهای ندارد و دولت تمامی هزینههای آن را پرداخت میکند از سوی دیگر مشوقهایی نیز برای پزشکان به منظور زایمان بی درد نظر گرفتهایم تا این عامل نیز رغبت مادران را برای انجام زایمانهای طبیعی بیشتر کند.
کاهش 10 درصدی میزان سزارین در مقابل زایمان طبیعی تا پایان سال
آقاجانی خاطرنشان کرد: مجموعه این اقدامات به تدریج روند زایمان طبیعی را در مقابل سزارین تقویت میکند به گونهای که در طی سه ماه ابتدایی اجرای طرح تحول نظام سلامت ما به پنج درصد کاهش میزان سزارین در مقابل زایمان طبیعی دست پیدا کردیم البته هدف برنامه کاهش 10 درصدی است که امیدواریم تا پایان سال بتوانیم به این هدف برنامه نیز دست پیدا کنیم.
عمده موارد زایمان در بیمارستانهای خصوصی به صورت سزارین صورت میگیرد
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بیمارستانهای دولتی تجهیزات کافی را برای انجام زایمان طبیعی را در اختیار دارند یا خیر، گفت: متاسفانه میزان زایمانهای طبیعی در بیمارستانهای خصوصی خیلی اندک است و عمده موارد زایمان در بیمارستانهای خصوصی به صورت سزارین صورت میگیرد که مورد تایید ما هم نیست.
امکانات ناکافی بیمارستانهای دولتی برای زایمان طبیعی
آقاجانی اظهارکرد: بیمارستانهای دولتی امکانات برای انجام زایمان طبیعی را در اختیار دارند ولی این امکانات کافی نیست به همین دلیل ما در سال 93 با اجرای طرح تحول سلامت درصدد سرمایه گذاری بر زایشگاهها هم به لحاظ فضای فیزیکی و هم به لحاظ تجهیزات پزشکی و نیروی انسانی ماما هستیم که در هر سه مسیر در حال سرمایه گذاری هستیم.
ایجاد فضاهای اختصاصی برای مادران در زایشگاهها/ رشد کمی و کیفی بلوکهای زایمان
معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه در سال 93 شاهد رشد کمی و کیفی زایشگاهها و بلوکهای زایمان به منظور فراهم سازی فضای مطلوب برای انجام زایمان طبیعی مادران هستیم، عنوان کرد: همچنین از دیگر اقداماتی که در زایشگاهها صورت خواهد گرفت ایجاد فضاهای اختصاصی برای مادران است تا حریم خصوصی آنها حفظ و رغبت آنها برای افزایش زایمان طبیعی افزایش یابد.