کد خبر: 1446996
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۱

آسیب‌شناسی شعر دینی در شماره جدید «خیمه»

گروه ادب: تازه‌ترین شماره «خیمه» با عناوینی همچون «کدام شعر دینی؟!»، «واکنش به فیلم رستاخیز»، «عاشورا، منهای درام»، «مسئولیت ستایشگران و ذاکران»، «ادامه جنگ دین و دین‌نمایی» و «بچه مسلمان ورژن ۲۰۱۴» منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشریه خیمه در شماره 107 خود که به تازگی منتشر شده، حاوی مطالبی با عناوین «کودکان تشنه‌اند»، «کدام شعر دینی؟!»، «واکنش به فیلم رستاخیز»، «ره پر پیچ و خم اکران»، «نه آئین و نه آئینه»، «عاشورا، منهای درام»، «مسئولیت ستایشگران و ذاکران»، «انطباق عاشورا؛ مکتب یا واقعه تاریخی؟»، «ادامه جنگ دین و دین‌نمایی»، «بچه مسلمان ورژن 2014»، «انتظار مراجع از مداحان» و «شور با تبریز بیگانه است» است.

«کودکان تشنه‌اند» عنوان نخستین مطلبی است که در قالب شعر از مهدی نظارتی و در دیدار مقام معظم رهبری با شاعران در ماه رمضان امسال منتشر شده است؛ بخشی از این شعر این گونه است: «دور تا دور شهر ایستاده‌اند/تا سرایت نکند بوی گرسنگی/ و از اشتها نیفتند/ کافه‌نشینانی که بخت از ته فنجانشان گریخته/ فریادهایی در گلوگاه رفح ماند/ فرات تا غزه خیز برداشت»...

در بخش هنر و ادبیات آئینی، مطلبی با عنوان «روش‌های انتخاب و عرضه شعر هیئت» به قلم اسماعیل امینی نوشته شده است. در این نوشته آمده است: استفاده از شعر در هیئت‌های مذهبی، سنتی است که از لحاظ قدمت با پیشینه تاریخی شکل‌گیری هیئت‌ها برابری می‌کند. این رسم اگر چه در گذار زمان تغییراتی کرده، اما به هر حال ملازمت شعر و هیئت‌های مذهبی هرگز دچار وقفه نشده است.

وی معتقد است: صحت مطالب مطرح شده در متن شعر از لحاظ تطبیق آنها با منابع معتبر تاریخی، دقت در نوع نگاه و شیوه تحلیل رخدادها و داوری‌ها و انطباق آنها با تعالیم دینی و اعتقادی شیعی، توجه به شرایط زمان و حساسیت‌های موجود در زمینه‌های مرتبط با مسائل قومی و اختلافات مذاهب مختلف اسلامی و تبعیت از رهنمودهای مراجع دینی در زمینه وظایف و کارکردها و روش‌های مشروع و مقبول تبلیغ دینی در هیئت‌های مذهبی اصول حاکم بر ملاحظات محتوایی هستند.

بررسی فیلم «رستاخیز» یکی دیگر از مواردی است که در بخش هنر و ادبیات دینی مورد توجه قرار گرفته است. در این بخش واکنش‌ها به این فیلم و انتقاداتی که در رابطه با آن وجود دارد، تبیین شده است. در بخشی از این مطالب آیت‌الله مقتدایی درباره فیلم «رستاخیز» می‌گوید: «آنچه در فیلم رستاخیز رخ داده است، کار خوبی نیست و ما باید حرکت اهل بیت(ع) را نگه داریم. اگر خودمان به دست خودمان حرمت اهل بیت(ع) و فرزندانشان را حفظ نکنیم، چه توقعی از تکفیریون و سلفیون خواهیم داشت.»

همچنین آیت‌الله مکارم شیرازی گفته است: «عده قابل توجهی به دفتر ما شکایت کرده‌اند که چرا در فیلم رستاخیز چهره حضرت قمر بنی‌هاشم و جمعی دیگر از شهدای کربلا به طور مشخص نشان داده شده و می‌دانیم این کار آثار نامطلوبی دارد و نیز به بعضی از وقایع تاریخی آن ایراد کرده‌اند. آیا بنا براین است که سازمان سینمایی قداست مقدسات را بشکند و از خطوط قرمز بگذرد؟»

تاریخ و اندیشه بخش دیگری از این نشریه است که به مطالبی درباره مسئولیت ستایشگران و ذاکران از نگاه آیت‌الله سبحانی پرداخته است و در این زمینه معظم‌له معتقد است: «باید ذاکران حسینی، تشکلی داشته و در میان خود روحانیونی داشته باشند که آنها را از گفتم روایات ضعیف بازدارند.»

در بخش هیئت، ایده‌هایی برای معاشرت بهتر با قرآن تبیین شده و در بخش دیگری رضا معممی‌مقدم، مدیرکل تشکل‌های دینی و مراکز فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی درباره ضرورت و اهداف طرح ایجاد رابط فرهنگی در هیئات مذهبی می‌گوید: «رابط فرهنگی یعنی ایجاد مدیریت انگیزش و ابتکار در هیئات و بسترسازی برای ظهور و بروز فعالیت‌های فرهنگی و کشف مزیت نسبی هیئت، مأموریت مدنظر برای ساماندهی رابطین فرهنگی این است که رابط، هیئت را به سوی تراز اسلامی سوق دهد.»

گفتنی است، نشریه خیمه ویژه مرداد و شهریورماه، نشریه هیئت‌ها و مجالس حسینی است که با حمایت سازمان تبلیغات اسلامی منتشر می‌شود که شماره 107 این نشریه با بهای 65 هزار ریال در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

captcha