کد خبر: 1449100
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۸
اهم اخبار فرهنگ و ادب هفته؛

اعلام فراخوان کتاب سال و برنامه‌ریزی حوزه هنری برای جایزه ادبی جهان اسلام

گروه ادب: واگذاری اجرای هفته کتاب به اداره کل ارشاد تهران، برگزاری «جایزه ادبی بین‌المللی جهان اسلام» از سوی حوزه هنری، اعلام فراخوان دو جایزه کتاب جمهوری اسلامی و نقد کتاب بخشی از اخبار مهم هفته در حوزه فرهنگ و ادب است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حوزه فرهنگ و ادب در هفته‌ای که گذشت شاهد اخبار و رویدادهای مهمی بود که از جمله آنها می‌توان به اعلام فراخوان دو جایزه کتاب جمهوری اسلامی و نقد کتاب، انتصاب‌ دبیر اجرایی هفته کتاب، برگزاری «جایزه ادبی بین‌المللی جهان اسلام» از سوی حوزه هنری، تودیع و معارفه رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و اخبار انتشار کتاب‌هایی چون جلد 11 الحیاة، تاریخ زندگانی پیامبر(ص) و ... اشاره کرد. در ادامه این اخبار را مرور می‌کنیم.

برگزاری «جایزه ادبی بین‌المللی جهان اسلام» از سوی حوزه هنری

محسن مؤمنی‌شریف، رئیس حوزه هنری از برگزاری «جایزه ادبی بین‌المللی جهان اسلام» از سوی حوزه هنری خبر داد و گفت: ما در حوزه هنری پیشقدم شده‌ایم تا برگزاری این جایزه را برعهده بگیریم. در حال حاضر مشغول رایزنی و بررسی جوانب این طرح هستیم که امیدوارم به زودی به اتمام برسد که در این صورت نتایج آن به رسانه‌ها اعلام خواهد شد.
رئیس حوزه هنری با اشاره به جزئیات «جایزه ادبی بین‌المللی جهان اسلام» اظهار کرد: این جایزه ادبی در چند رشته پرمخاطب برگزار خواهد شد. رشته‌های ادبی‌ که مخاطبان بسیاری نسبت به سایر حوزه‌ها داشته باشند، شناسایی و در ذیل جایزه قرار خواهند گرفت. موضوع کلی جایزه نیز در مباحث «مقاومت» و «بیداری اسلامی» خواهد بود.

برزین ضرغامی دبیر اجرایی هفته کتاب شد

یکی از خبرهای مهم حوزه فرهنگ و ادب، واگذاری دبیری هفته کتاب به استان تهران بود که سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد طی حکمی برزین ضرغامی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان تهران را به عنوان دبیر اجرایی بیست و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.

طی ماه‌های اخیر، معاونت فرهنگی وزارت ارشاد کاهش تصدی‌گری امور اجرایی را در دستور کار قرار داده است و نخستین برنامه در این راستا جشنواره شعر فجر بود و سپس بیست و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی از فهرست برنامه‌های خود خارج کرده و آن را به اداره کل ارشاد استان تهران سپرد.

اعلام فراخوان سی و دومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران

فراخوان سی و دومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران منتشر شد که بر اساس آن، این جایزه بهمن ماه امسال برگزار می‌شود. شرایط شرکت در کتاب سال نیز به این شرح است، آثار ارسالی برای اولین بار در سال 1392 منتشر شده باشند و کتاب‌های درسی و کمک درسی نباشند.

بر این اساس دبیرخانه «جایزه کتاب سال» از پدید آورندگان، مترجمان، مصححان و ناشران دعوت میکند، آثار خود را برای شرکت در جایزه کتاب سال تا 31 شهریور 1393 به نشانی تهران، خیابان انقلاب اسلامی، خیابان برادران مظفر جنوبی، کوچه خواجه نصیر، شماره 2، طبقه اول ارسال کنند.

انتصاب دبیر دومین جایزه هنر و ادبیات محتشم

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران طی حکمی محمد محمودی‌کیا را به عنوان دبیر دومین جایزه هنر و ادبیات محتشم منصوب کرد.

نخستین دوره جایزه هنر و ادبیات محتشم سال گذشته به همت اداره‌کل ارشاد استان تهران برگزار شد و ادبیات، فیلم و عکس از بخش‌های آن بود که استقبال خوبی از آن شده بود و آثار قابل توجهی ارسال شده بود که در حوزه ادبیات بیش از هزار شعر مورد داوری داوران قرار گرفت.

اعلام فراخوان یازدهمین جشنواره نقد کتاب

یازدهمین دوره جشنواره نقد کتاب به همت خانه کتاب و همزمان با هفته پژوهش، آذرماه سال 93 برگزار می‌شود. این موسسه با هدف ارتقای سطح کمی و کیفی نقد، یازدهمین دوره جشنواره نقد کتاب را همزمان با هفته پژوهش در آذرماه سال جاری برگزار می‌کند.

مطابق این فراخوان، تمامی منتقدان، مدیران مسئول مطبوعات و نشریات می‌توانند مقالاتی را که در حوزه نقد کتاب در سال 1392 منتشر کرده‌اند، حداکثر تا پایان شهریور ماه سال جاری به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند.

دبیرخانه جشنواره نقد کتاب در تهران، خیابان انقلاب، بین فلسطین و برادران مظفر جنوبی، شماره 1080، طبقه یک واقع شده است.

آذربایجان شرقی بیشترین مراجعه کننده و تهران بیشترین امانت گیرنده

گزارش آماری کتابخانه‌های عمومی کشور تا پایان مرداد 1393 نشان می‌دهد که تعداد کل مراجعان در این بازه زمانی یکساله 29045752 نفر بوده که از این میان آذربایجان شرقی با  2648855 نفر و تهران با 2333687 بیشترین مراجعه کننده و استان‌های ایلام و سیستان و بلوچستان هرکدام با 174124 نفر و 206695 نفر کمترین مراجعات را داشته اند.

مجموع کتاب‌های امانت گرفته شده از کتابخانه‌های عمومی در کشور از ابتدای سال 1393 تا پایان مرداد،حدود 19 میلیون بوده که تهران بیشترین و در ایلام کمترین امانت از کتابخانه‌ها دریافت شده است.

انتخاب 200 عنوان کتاب از 65 ناشر ایرانی برای عرضه در نمایشگاه فرانکفورت

با نزدیک شدن به مهلت تعیین شده از سوی نمایشگاه کتاب فرانکفورت برای درج عناوین کتاب‌های ناشران شرکت کننده در کاتالوگ آن، انتخاب آثار ناشران ایرانی هم به پایان رسید و بر این اساس از بین 840 عنوان کتاب ارسالی از 65 ناشر، در نهایت 200 عنوان جهت درج در کاتالوگ نمایشگاه از سوی اتحادیه ناشران انتخاب شد.

جذب هیئت علمی در هشت رشته پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی حوزه هنری

وحید یامین‌پور، مدیر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی حوزه هنری این خبر را داد و گفت: این پژوهشکده در هشت رشته از جمله سینما، هنرهای نمایشی، پژوهش هنر، فلسفه و حکمت اسلامی، فرهنگ و ارتباطات، مدیریت فرهنگی و مدیریت رسانه هیئت علمی جذب میکند.

وی افزود: برای اولین بار موفق شدیم طی رایزنی با وزرات علوم، تحقیقات و فناوری در فراخوان جذب هیئت علمی در سال ۹۳ شرکت کنیم و هم اکنون اسم پژوهشکده در لیست نهاد‌های پژوهشی – علمی که اقدام به جذب هیئت علمی می‌کنند قرار گرفته است. بنا داریم که در هشت رشته از جمله سینما، هنرهای نمایشی، پژوهش هنر، فلسفه و حکمت اسلامی، فرهنگ و ارتباطات، مدیریت فرهنگی و مدیریت رسانه اقدام به جذب هیئت علمی کنیم.

جوادی‌ یگانه رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات شد

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حکمی، محمدرضا جوادی‌ یگانه را به عنوان رئیس جدید پژوهشگاه منصوب کرد و خواستار انجام طرح‌های پژوهشی در زمینه فرهنگ، هنر و ارتباطات با همکاری مؤسسات و جوامع علمی و پژوهشی داخلی و خارج از کشور شد.

معرفی دبیر نخستین دوره جشن انتخاب چهره سال هنر انقلاب اسلامی

محمد سرشار که هم اکنون ریاست حوزه هنری کودک و نوجوان را بر عهده دارد، طی حکمی از سوی محمد حمزه‌زاده، معاون هنری حوزه هنری، به عنوان دبیر «نخستین دوره جشن انتخاب چهره سال هنر انقلاب اسلامی» منصوب شد.

در این جشن، برترین آثار هنری هر سال توسط هنرمندان، منتقدان و نظریه پردازان انقلابی آن رشته هنری مورد شناسایی قرار می گیرند و همزمان با روز هنر انقلاب اسلامی، از آفرینندگان آثار منتخب به عنوان چهره سال هنر انقلاب تجلیل خواهد شد. تمرکز این جشن بر آثار هنری است که پیش برنده حرکت انقلاب اسلامی به سمت تمدن سازی نوین اسلامی باشند.

نمط دوم «شرح اشارات و تنبیهات» علامه حسن‌زاده‌ آملی به‌زودی منتشر می‌شود

محسن سیدتاج‌الدینی، مدیر انتشارات آیت اشراق گفت: این کتاب که تألیف ابن سیناست و معروفترین شرح آن برای خواجه نصیر طوسی و محاکمات آن برای قطب شیرازی است که علامه حسن‌زاده‌آملی شرحی بر این شرح‌ها نوشته است و در اصل می‌توان گفت این اثر علامه، شرحی در شرح الاشارات است.

وی افزود: علامه حسن‌زاده‌آملی این اثر را در چهار دوره شرح کرده‌اند و مجموعه‌ای که ما کار کردیم، برای دوره چهارم است که پخته‌تر و قوی‌تر از دوره‌های قبلی است و این شرح حداقل به 15 سال پیش برمی‌گردد.

حدود 5 – 6 ماه پیش موفق شدیم نمط اول را بازنویسی کرده و منتشر کنیم و در حال حاضر نیز موجود است و نمط دوم نیز زیر چاپ است و 20 روز تا یک ماه دیگر روانه بازار نشر می‌شود. با انتشار این نمط، این دوره یعنی بخش طبیعیات، الهیات به معنی اعم و اخص یعنی فلسفه و عرفان کامل و یک دوره خوب فلسفه مشاء می‌شود.

مدیر انتشارات آیت اشراق با اشاره به دیگر آثار در دست چاپ این انتشارات گفت: سه کتاب تفسیری از جمله آثاری است که انتشارات آیت اشراق قصد دارد آنها را ترجمه و به چاپ برساند؛ «بیان السعاده فی مقامات العباده»، «لطائف الاشارات» و «تأویلات نجمیه» سه اثر تفسیری عرفانی از قرآن است که به زبان عربی هستند.

دلایل تأخیر در انتشار رساله عملیه آیت‌الله‌العظمی جوادی‌آملی

مصطفی امرائی، مدیر انتشارات بین‌المللی اسراء گفت: در حال حاضر هزار مسئله نخست این رساله آماده شده است و امیدواریم تا پایان آبان‌ماه بتوانیم آن را نهایی کنیم. رساله آیت‌الله‌العظمی جوادی‌آملی تقریباً بیش از 3 هزار مسئله است که یک سوم آن به پایان رسیده، یک سوم در مرحله بازبینی مجدد است و یک سوم آخر هم پیش‌بینی می‌شود تا پایان آبان ماه به اتمام برسد و به زیر چاپ برود.
امرائی در ادامه در پاسخ به اینکه این رساله عملیه قرار است در چه شمارگانی منتشر شود، گفت: من فکر می‌کنم موجی همانند موج «مفاتیح‌الحیات» خواهد داشت که به وقت و زمان خود درباره آن صحبت می‌کنم و در رابطه با این موضوع پیشداوری نمی‌کنم.

مدیر انتشارات بین‌المللی اسراء تصریح کرد: تفاوت رساله علامه جوادی‌آملی با سایر رساله‌ها این است که حضرت استاد به قلم خود رساله را تألیف کرده‌اند و نه به سبب استفتائاتی که می‌شود.

امرائی پیش از این ـ در دو مرحله ـ از انتشار رساله آیت‌الله‌العظمی جوادی‌آملی در خرداد و شهریورماه سال جاری داده بود.

افزایش حداقل دستمزد کتابداران روستایی

علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اظهار کرد: پس از تشکیل شورای امور اداری، استخدامی، حقوق و دستمزد در نهاد، این شورا پس از بررسی و مشورت‏های لازم در جلسهی هشتم شهریور ماه موضوع فعالیّت کتابداران عزیز روستایی را مورد بحث قرار داد و طبق مصوبه‏ آن شورا که به تأیید اینجانب رسید مقرّر شد، با توجه به نیاز استان و ضرورت انجام ساعات فعالیّت بیشتر در جهت رضایت اعضاء و مراجعین به کتابخانه‌‏ها، چنانچه جمع مبلغ ساعتی قرارداد کتابداران روستایی کمتر از پنج میلیون ریال باشد قرارداد مربوطه تا مبلغ فوق و ساعت کار متناسب افزایش یابد.

وی افزود: آیین‌‏نامه‏ اجرایی این مصوبه در روزهای آتی به تمامی استانها ابلاغ می‏‌شود. امیدوارم بدین ترتیب وعده‌‏ای که به کتابداران روستایی درباره‏ افزایش دستمزدشان داده بودم محقّق شود.

برپایی پنجمین «نمایشگاه ملی دفاع مقدس» با حضور ۱۲۰ ناشر

پنجمین «نمایشگاه ملی دفاع مقدس» از ۵ لغایت ۱۱ مهر سال جاری با حضور ۱۲۰ ناشر در محل باغ موزه دفاع مقدس برگزار می‌شود و بیش از 500 عنوان کتاب از 120 ناشر در حوزه ادبیات دفاع مقدس ارائه خواهد شد.

برگزاری «جایزه ادبی بین‌المللی جهان اسلام» از سوی حوزه هنری

محسن مؤمنی‌شریف، رئیس حوزه هنری از برگزاری «جایزه ادبی بین‌المللی جهان اسلام» از سوی حوزه هنری خبر داد و گفت: ما در حوزه هنری پیشقدم شده‌ایم تا برگزاری این جایزه را برعهده بگیریم. در حال حاضر مشغول رایزنی و بررسی جوانب این طرح هستیم که امیدوارم به زودی به اتمام برسد که در این صورت نتایج آن به رسانه‌ها اعلام خواهد شد.

اعلام آمادگی کتابخانه ملی ایران برای بازسازی کتابخانه ملی غزه

به دنبال جنایات گسترده رژیم غاصب صهیونیستی در باریکه غزه که منجر به خسارات زیربنایی بسیاری شد، کتابخانه ملی غزه نیز از این حملات در امان نماند و تخریب شد. از آنجا که میراث مستند و هویت فرهنگی یک ملت مهمترین بخش حافظه ملی در سراسر جهان به شمار می‌رود و بیانگر پیشینه قومیت‌های هر کشور است، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اعلام کرده که در این زمینه درصدد است تا با ارسال کتاب و کارشناس برای بررسی موقعیت در جهت مرمت منابع ارزشمند ملت فلسطین و بازسازی کتابخانه ملی آن کشور اقداماتی انجام دهد.

ارسال منابع علمی و اطلاعاتی، ارائه آموزش‌های لازم به کارشناسان فلسطینی و مبادله منابع از جمله اقداماتی است که در دستور کار این سازمان قرار گرفته است. بر اساس اعلام، با تمهیدات اندیشیده شده طی ماه های اخیر، فعالیت های امور بین الملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، از روندی صعودی برخوردار بوده است.

رونمایی از ترجمه روسی مجلدات سوم و چهارم «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب»

بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب مسکو، عصر یکشنبه در حالی به کار خود پایان داد که پیش از آن، ترجمه روسی سه اثر ایرانی از جمله جلدهای سوم و چهارم کتاب ماندگار «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» نوشته مهدی آذریزدی در این نمایشگاه رونمایی شد.

بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب مسکو عصر یکشنبه 16 شهریور در «ودنخا»، مرکز نمایشگاهی پایتخت فدراسیون روسیه به کار خود پایان داد.

اخبار مهم انتشار کتاب‌:

جلد یازدهم «الحیاة» تا یک ماه آینده منتشر می‌شود

کتاب «الحیاة» یکی از کتاب‌های مهمی است که براساس معارف اهل بیت(ع) به نگارش درآمده است و در حال حاضر مراحل نهایی چاپ را سپری می‌کند که در این زمینه مرتضی کیا، مدیر انتشارات الحیاة گفت: تاکنون 10 جلد از این اثر منتشر شده و تألیف مجلد یازدهم آن نیز توسط علامه محمدرضا حکیمی به اتمام رسیده است. ویراستاری این کتاب نهایی شده و برای آخرین بار توسط استاد حکیمی بازنگری می‌شود تا برای چاپ آماده شود، از این رو با توجه به اینکه کتاب حجم زیادی دارد و در 900 صفحه به نگارش درآمده است، چاپ و صحافی آن زمان‌بر است و به نظر می‌رسد طی یک ماه آینده به بازار نشر عرضه شود.

وی ادامه داد: «الحیاة» نخستین دایرةالمعارف حدیثی شیعی است که براساس معارف اهل بیت(ع) به نگارش درآمده است و می‌تواند سبک زندگی مسلمانی را ارائه و ترویج کند و تاکنون 10 مجلد از آن راهی بازار نشر شده و در 12 مجلد کامل می‌شود.

گفتنی است، نخستین جلد از مجموعه کتاب «الحیاة» در سال 1358 به چاپ رسیده است.

کتاب «زندگی و شیوه قرآنی آیت‌الله محمود طالقانی» منتشر شد

کتاب «زندگی و شیوه قرآنی آیت الله محمود طالقانی» تالیف ابوالفضل خوش‌منش همزمان با سی و پنجمین سالگرد ارتحال این عالم انقلاب، توسط انتشارات سروش منتشر شد.این کتاب برداشت‌هایی از زندگی زنده‌یاد آیت الله‌طالقانی و شیوه قرآنی ایشان است. مراد از زندگی طالقانی، صحنه‌های مختلف زندگی وی به عنوان معلم قرآن و مبارزی ناصح و امین؛ و مراد از شیوه قرآنی، شیوه او در تبلیغ و تبیین است.

کتاب «زندگی و شیوه قرآنی آیت الله محمود طالقانی» در 320 صفحه با قیمت 14 هزار تومان توسط انتشارات سروش عرضه شده است.

تاریخ زندگانی پیامبر(ص) بر اساس منابع شیعی مستند شد

کتاب مهم دیگر «تاریخ زندگانی پیامبر اعظم(ص)» نوشته حجت‌الاسلام والمسلمین محمدهادی یوسفی‌غروی است. این اثر از مقدمه و 13 بخش تشکیل شده است که عبارتند از: حوادث پیش از بعثت، دوران رسالت: دوره مکّی (آغاز وحی)، دوره مدنی، حوادث سالهای اول تا یازدهم (رحلت پیامبر اکرم(ص)). این کتاب خلاصه ای از 4 جلد اول کتاب ارزشمند «موسوعه التاریخ الاسلامی» این نویسنده است که برای مخاطبان فارسی زبان، اساتید دانشگاهها و حوزه ها، طلاب و دانشجویان تدوین و تنظیم شده است.

کتاب «تاریخ زندگانی پیامبر اعظم(ص)» در 180 صفحه، قطع رقعی، شمارگان 1000 نسخه و به قیمت 5هزار تومان منتشر شده است. دفتر نشر معارف به زودی از این نویسنده و استاد برجسته تاریخ صدر اسلام دو کتاب «کلیاتی در تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی» و «علوم قرآنی و تفسیر» را منتشر می‌کند.

تجدیدچاپ کتاب قاری مشهور مصری درباره فضائل امام علی(ع)

کتاب «سرّ دلبران» گزیده و ترجمه کتاب 100 قصه از زندگی امام علی(ع) نوشته محمد‌صدیق منشاوی و با ترجمه و تحقیق حجت‌الاسلام‌ والمسلمین محمود محققیان از سوی دفتر نشر معارف به چاپ پنجم می‌رسد.

این کتاب شباهت‌های اعتقادات و علایق ملت ایران و مصر به امیرالمؤمنین(ع) را به خواننده مشخص می‌کند و خدمتی در جهت تقریب مذاهب اسلامی و نزدیکی دو ملت است. روش ترجمه، محتوایی است. این کتاب فاقد فهرست منابع دقیق بوده و لذا مترجم از منابع قدیمی‌ و متقن اهل سنت و شیعه، مصدریابی کرده است. این کتاب از یک مقدمه و 74 روایت داستانی درباره زندگی حضرت علی(ع) تشکیل شده است.

captcha