به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به نقل از روابط عمومی وزارت علوم، دکتر جعفر میلی منفرد در اولین همایش مشترک معاونان آموزشی دانشگاهها و مدیران گروه معارف اسلامی دانشگاهها تاکید کرد: تلاش برای دوری جستن از هرگونه نگرش جناحی و مراقبت از تنزل یافتگی این دروس به امور سیاسی روزمره از جمله عوامل تاثیر گذار و ترغیبکننده دانشجویان به دروس معارف است.
وی ضمن تبریک ایام ولادت امام رضا(ع) و بیان فرازهایی از زندگی ایشان گفت: تکیه بر استدلال و برهان، اشراف بر مباحث مورد گفتوگو، دوری از تعصب و داشتن سعهصدر،گفتوگو در فضایی آزاد همراه با رعایت اصول اخلاقی، گفتوگوی روشن و به دور از هر نوع مغالطه، بهرهگیری از مثالها و مصادیق بهجا،بهرهگیری بهجا و دقیق از آیات قرآن، استناد به باورهای مورد قبول مخاطب، آسیبشناسی عالمانه عقاید نادرست، توجه به امور فطری و عاطفی و بهرهگیری بجا از دعا و راز و نیاز و عدم بکارگیری هرگونه تحقیر و تهدید در کلام، اصولی هستند که میتوان از امام رضا(ع) برای تدریس گروه معارف آموخت.
میلیمنفرد اظهار کرد: ما هماکنون در جهانی زندگی میکنیم که دنیای شبکهای عظیمی فرا روی همه ما خصوصاً جوانان و دانشجویان قرار دارد. امروز صرفاً ما تنها خطابکننده و دانشجویان شنوندگان صرف نیستند، مراکز و امواج گستردهای در حال تولید فکر و اندیشه غلط یا درست به صورت مستمر و لحظهای هستند.
معاون آموزشی وزارت علوم گفت: با توجه به نقش بنیادین عقاید، معارف، بینشها و گرایشهای دینی در فرهنگ عمومی مردم و سیاستگذاری و برنامهریزی خُرد و کلان کارگزاران نظام و با عنایت به شکلگیری موج جهانی گرایش به دین و حجم فزاینده پژوهشهای دینی در سطح جهان، ضرورت آشنایی و انجام پژوهشهای نوین در حوزه دین و خصوصاً ادیان بسیار حیاتی است.
وی افزود: پاسخگویی عالمانه و روشمند به سوالات اساسی و شبهات سهمگین هزاران مرکز تولیدکننده به همراه استفاده از روشهای نوین، جاذبههای شنیداری و گفتاری را دو صد چندان میکند. ارائه با کیفیت دروس معارف با توجه به نیازهای عقلانی و عاطفی دانشجویان میتواند خود عامل مهمی در کاهش مشکلات کنونی باشد.
میلی منفرد تاکید کرد: فرهنگ و معارف اسلامی در برگیرنده معانی، آئینهای مشترک و هنجارهایی است و به تعبیر رهبر معظم انقلاب منشاء سَبکی از زندگی، حس هویت و اخلاق و منش و کُنش در انسان مسلمان میشود. معارف اسلامی از آنجا که متعهد به امر متعالی است، چنانچه با برهان، استدلال و اِتقان از یک سو و جاذبههای کلامی و درک مخاطب ارائه شود، قطعاً منجر به شیوه زیست و سبک زندگی و ساختار فرهنگی متفاوت خواهد شد که نسل جوان دانشجو را پیوسته در معرض امر متعالی و توجه به امور قدسی قرار خواهد داد.
وی خاطرنشان کرد: گستره موضوعات معارف اسلامی این امکان را فراهم میکند تا دانشجویان با ابعاد وسیع معارف اسلامی چه در عرصه نظری و چه در ابعاد علمی که با سیره پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار (ع) پیوند میخورد، آشنا شوند.
معاون آموزشی وزارت علوم با اشاره به تاریخ امامت به عنوان یکی از موضوعات اساسی معارف اسلامی، گفت: چنانچه این درس محققانه و با جاذبههای تاریخی ارائه شود، بدون شک آثار معرفتی و تربیتی تاثیرگذاری بر جا خواهد گذاشت. رویکرد تاریخی به سیره امامان به دانشجویان این اجازه را میدهد که گفتار و رفتار آنها را به عنوان الگو، سرمشق برای خود قراردهند. علاوه بر ابعاد اخلاقی سیره امامان که بسیار برای نسل جوان دانشجو نافذ است و در زندگی لحظه، لحظه امامان بزرگوار رفتارهای اخلاقی موج میزند، با سیره عملی خود که در رویکرد تاریخی بخوبی نشان داده میشود، آنها همواره از ما خواستهاند که در مقابل ظلم و بیعدالتی سکوت نکنیم و برای اجرای عدالت در همه ابعاد آن تلاش کنیم. رویهای که خود آن بزرگواران هم به گونههای مختلفی، دنبال تحقق بخشیدن به آن بودهاند. ارائه صحیح چنین معرفتی قطعاً میتواند بر منطق و منش و رفتار خیل عظیم جوانان تاثیر عمیق و دائمی داشته باشد.
وی با بیان اینکه بحمدالله در دو دهه اخیر تلاشهای عالمانه و هوشمندانهایی برای ساماندهی، تقویت کیفی گروههای معارف با بهرهگیری از اساتید دانشمند و خبره و بررسی میزان اثر بخشی این دروس در دانشگاهها انجام پذیرفته است گفت: معاونت آموزشی در تداوم این سیاست صحیح برای هر چه کیفی ارائه کردن دروس معارف آمادگی خود را اعلام میکند.
معاون آموزشی وزارت علوم با تاکید بر اینکه وجود صدها عضو هیئت علمی گروههای معارف سرمایه بزرگی برای آموزش عالی در جهت ارائه صحیح، با کیفیت و تاثیر گذار معارف اسلامی است گفت: ارتباط پیوسته میان گروههای معارف با معاونتهای آموزشی دانشگاهها میتواند در شناخت متقابل مسائل فیمابین بسیار موثر باشد و معاونین آموزشی نیز متوجه این امر خطیر هستند که یکی از امکانات و ابزارهای قانونی، علمی، برای ارتقای سطح بینش و دانش اسلامی دانشجویان، گروههای معارف هستند.
دکتر میلی منفرد تاکید کرد: با توجه به پرسشهای روزافزون نسل جوان و خصوصاً دانشجویان در عرصه مسائل معرفتی و معارف گسترده اسلامی، ضرورت ارائه کارگاههای مستمر برای ارتقای سطح دانش، مهارت هر چه بیشتر اساتید گروههای معارف ضروری است.
وی افزود: تقویت روحیه پرسشگری برای جلوگیری از پذیرش هر گونه معارف ناصحیح، خٌرافه، امورغیر عقلانی با توجه به آموزههای قرآن، سیره پیامبر گرامی و ائمه اطهار (ع) و اولیای دین از ضرورتهای ارائه این دروس است.
معاون آموزشی وزارت علوم ضمن اشاره به اینکه پاسخ به پرسشها و بعضاً شبهات جدید الزاماً باید با آشنایی و درک مباحث جدید باشد، برای پرسشهای جدید نمیتوان به پاسخهای قدیمی اکتفا کرد اظهار کرد: ارائه اعتقادات و معارف صحیح همانگونه که سیره ائمه ما خصوصاً در سیره علمی امام محمد باقر(ع) و امام جعفر صادق(ع) جاری و ساری بوده است از مهم ترین و اساسی ترین اموری است که باید با اِتقان، برهان، استدلال، بهرهمندی از روشها، اسلوبهای دقیق و با حداکثر جاذبه ارائه شود و این مسئله و امر خطیر اگر توسط افرادی توانمند، روشمند، معتقد، متخلق و متعادل نباشد خسارتهای بسیاری را به دنبال خواهد داشت.
میلی منفرد در پایان سخنان خود اعلام کرد: وزارت علوم این آمادگی را دارد تا در جهت، ارتقای استاد و استخدام اساتید گروههای معارف با توجه به شرایط خاص این گروهها اقدام عملی کند.