کد خبر: 1451736
تاریخ انتشار : ۲۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۱
به همت انتشارات مرکز اسناد انقلاب؛

«پرونده مسکوت» منتشر شد/ بررسی ماجرای انفجار در دفتر نخست وزیری

گروه ادب: کتاب «پرونده مسکوت» که به بررسی ماجرای انفجار در دفتر نخست وزیری در هشتم شهریورماه ۱۳۶۰ پرداخته، به همت انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کتاب «پرونده مسکوت» شامل بررسی اسناد و اسرار انفجار 8 شهریور 1360 در نخست وزیری، تألیف محمدحسن روزی‌طلب و محمدمهدی اسلامی است که مرکز اسناد انقلاب اسلامی در راستای بررسی تاریخ جمهوری اسلامی و مقابله با تحریفات حادثه 8 شهریور اقدام به انتشار این اثر کرده است.

نگارندگان این اثر در چند سال گذشته تمام تلاش خود را برای مستند بودن این کتاب انجام داده‌اند که نتیجه تلاش ایشان در این کتاب شامل چهار فصل و شانزده ضمیمه و تعدادی از اسناد پرونده است. در چهار فصل کتاب به مرور آنچه در این پرونده گذشته، پرداخته شده و ضمائم نیز عمدتاً به انتشار مجدد اسناد پرونده و گزارش‌های تفصیلی منتشر نشده اختصاص دارند.

در قسمت‌هایی از مقدمه این کتاب می‌خوانیم: پرونده انفجار نخست وزیری، شامل پیگیری ماجرای انفجار در جلسه شورای امنیت کشور در بعد از ظهر روز 8 شهریور 1360 است که منجر به شهادت محمدعلی رجایی، رئیس جمهوری، محمدجواد باهنر نخست وزیر، عبدالحسین دفتریان کارمند نخست وزیری و وحید دستجردی، رئیس شهربانی کل کشور شد.

عامل این انفجار مسعود کشمیری، جانشین دبیر شورای امنیت کشور بود که در روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی به نهادهای امنیتی نفوذ کرده بود. کشمیری ابتدا توسط علی‌اکبر تهرانی به کمیته مستقر در اداره دوم ستاد کل ارتش برده شد و سپس با حمایت‌های محمد رضوی، مسئول کمیته ضداطلاعات در نیروی هوایی شد. در تیرماه 1359 با وقوع کودتای نوژه کشمیری به عضویت ستاد خنثی‌سازی کودتا درآمد و پس از مدت کوتاهی یکی از مهمترین عناصر این ستاد شد.

وی در فروردین 1360 مجدداً با معرفی علی‌اکبر تهرانی وارد دفتر نخست وزیری شد و خیلی زود به دفتر اطلاعات و تحقیقات نخست وزیری رفت و همه کاره این دفتر شد. تابستان سال 60 حوادث گوناگونی بر جمهوری اسلامی رفت و با انفجار جلسه شورای امنیت کشور و کشته شدن رئیس جمهوری و نخست وزیر می‌شد کار نظام را تمام شده دانست، از این رو کشمیری در نقش مهمترین نفوذی سازمان، مهمترین کار را بر عهده گرفت و در 8 شهریور 1360 شد آن چه شد. یک روز بعد تشییع جنازه رجایی و باهنر بود و این بار نیز علی‌اکبر تهرانی نقش‌آفرین شد و جنازه‌ای به نام مسعود کشمیری از خاکسترهای با قیمانده در محل انفجار درست کرد. چند روز بعد مشخص شده بود که کشمیری عامل انفجار است و این مسئله موجب شد تا بسیاری از مقامات امنیتی جمهوری اسلامی در معرض اتهام قرار گیرند و تعدادی از آنها در مقاطع مختلف دستگیر و بازجویی شوند.

بررسی پرونده انفجار در سه دوره زمانی انجام شد، اول از شهریور 1360 تا شهریور 1361 که دادستانی کل انقلاب با مدیریت مرحوم آیت‌الله ربانی املشی و عاملیت شهید علی اسماعیلی پرونده را در دست داشت. مرحله دوم که از شهریور 1361 تا دی‌ماه 1363 است که پرونده زیر نظر شهید لاجوردی و در شعبه هفت دادسرای انقلاب تهران پیگیری شد و در نهایت مرحله سوم که از بهمن 1363 تا پایان خرداد 1365 که پرونده با مدیریت عالی محمد موسوی‌خوئینی‌ها به عنوان دادستان کل کشور و توسط معاونت سیاسی دادسرای انقلاب تهران، سیدابراهیم رئیسی و شعبه 7 دادسرای انقلاب مرکز بررسی شد و در نهایت منجر به آزادی تمامی متهمان و ناتمام ماندن پرونده شد.

تقریبا اکثر اسناد و مدارک مرحله اول و دوم بررسی این پرونده توسط نگارندگان بررسی شده و حتی‌المقدور در متن کتاب یا ضمیمه استفاده شده است.

گفتنی است، کتاب «پرونده مسکوت» در شمارگان 2000 نسخه و 748 صفحه و به قیمت 25 هزار تومان در شهریورماه سال جاری روانه بازار نشر شده است.

captcha