به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، گفته میشود، تاکنون بیش از 2 هزار عنوان کتاب با موضوع دفاع مقدس به چاپ رسیده است، اما هنوز ابعاد ناشناخته بسیاری از آن باقی است. مطالعه کتابهای منتشرشده میتواند زمینه آشنایی مخاطبان با بخشی از دفاع مقدس و هشت سال جنگ تحمیلی را فراهم آورد. در گزارش پیش رو چند پیشنهاد برای مطالعه کتاب ارائه میشود.
«1621»؛ خاطرات اسارت سیدحمیدرضا میرمحمدصادقی
کتاب «1621»، نخستین کتاب در این پیشنهاد است که خاطرات خودنوشت سیدحمیدرضا میرمحمدصادقی را در برمیگیرد که خاطرات دوران اسارت خود را به نگارش درآورده است.
میرمحمدصادقی به مدت 10 سال در زندانهای عراق اسیر بوده است و عنوان کتاب، شماره کارت صلیب سرخ جهانی وی است. وی سالهای اسارتش را در زندانهای بصره، استخبارات، رمادیه و موصل سپری کرده است و در بخشهای گوناگونی از این کتاب به نحوه به اسارت درآمدنش توسط عراقیها، نحوه گذارندن این مدت و شکنجههایی که برای تخلیه اطلاعات در زندانهای مختلف صورت میگرفت، پرداخته است. این کتاب برای نخستین بار در سال جاری توسط انتشارات آرما به چاپ رسید و در نمایشگاه کتاب تهران نیز عرضه شد.
«تهاجم به خارک»
کتاب «تهاجم به خارک»، تهاجم عراق به جزیره خارک در دوران دفاع مقدس را از نگاه مسئولان، شاهدان عینی، ناخداها و خلبانهای نیروی هوایی روایت میکند.
رضا خدری، نویسنده کتاب، که خود در طول زندگی خبرنگاریاش سه بار به جزیره خارک برای تهیه گزارش و مطالب خبری اعزام شده است و برای اولین بار قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و در دوران دفاع مقدس نیز به عنوان گزارشگر در این جزیره حضور پیدا کرده است، در سالهای 91 و 92 برای سومین بار متوالی به جزیره خارک رفته و مصاحبههای متعددی با مسئولان و شاهدان عینی چون مدیران پایانه ارشد نفتی زمان جنگ، ناخداها و خلبانان پروازی و کارکنان جزیره با محوریت وقایع دوران دفاع مقدس را انجام داده است.
این کتاب شامل پنج فصل به ترتیب استان بوشهر، خلیج فارس، جزیره خارک، سکوهای نفتی اطراف خارک در خلیج فارس و گفتوگو با مدیران ارشد پایانههای نفتی است. صفحاتی از این کتاب به عکسهایی از بمباران جزیره خارک توسط دشمن، بازدید آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی (رئیس جمهور وقت) از جزیره خارک، مناظر طبیعی و اسکلههای نفتی و... اختصاص یافته است.
کتاب «تهاجم به خارک» در شمارگان 1500 نسخه با قیمت 9هزار تومان توسط انتشارات سنا منتشر و وارد بازار کتاب شده است.
«نقد بر 14 سال سخنرانی راویان جنگ»
کتاب «نقد بر 14 سال سخنرانی راویان جنگ» که به قلم جواد صحرایی رستمی به رشته تحریر درآمده، هشت نقد بر چهارده سال سخنرانی راویان جنگ نوشته است و ضمن آسیبشناسی موضوع ـ سخنرانی روایان جنگ ـ راهحلهای متناسب با درمان این آسیبها را فراروی سخنرانان و فرماندهان جنگ قرار داه است.
نویسنده در این نقدها موضوعاتی چون، به کارگیری ادبیات نسل جدید در انتقال آموزههای مثبت جنگ، در نظر گرفتن پتانسیلهای عاطفی و عقلانی مخاطبان، پرداخت توأمان ابعاد علمی و اعتقادی جنگ در سخنرانی و ارائه اسناد مربوطه در سخنرانی را مدنظر قرار داده و به بررسی هر یک پرداخته است. این کتاب را انتشارات ستاره سهیل منتشر کرده است.
کتاب «آتش تا آتشبس»
کتاب «آتش تا آتشبس»، نوشته احمد عابدیان توسط انتشارات برگا منتشر شده است. این اثر در واقع نمایانگر ریشههای دیرینه اختلافات مرزی بین ایران و عراق و شروع جنگ و شرح جنایات جنگی مستبد بغداد در شهرهای ایران است که در چهارفصل تنظیم شده است.
«چگونگی تردد کشتیها در اروندرود»، «اخراج ایرانیهای مقیم عراق توسط نیروهای بعثی»، «بمباران شیمیایی»، «حمله به کشتیهای نفت کش در خلیج فارس»، «آزادی اسرا»، «آتش بس و پایان جنگ هشت ساله»، «حمله به کشتیهای نفتکش در خلیج فارس» از جمله وقایعی هستند که در این کتاب بیان شدهاند.
«آسیبپذیری قدرتهای بزرگ در محیط جنگ ناهمتراز»
موضوع کتاب حاضر بررسی ماهیت و ابعاد جنگهای نامتقارن است و در پنج فصل توسط کیومرث حیدری به نگارش درآمده است. نگارنده در فصل نخست جنگ ناهمتراز را کالبد شکافی کرده و ماهیت آن را مورد بررسی قرار داده و نمونههایی از این نوع جنگ در مقاطعی از تاریخ ایران و جهان را ذکر کرده است.
در فصل دوم به تجزیه و تحلیل آسیبپذیری قدرتهای بزرگ از سوی بازیگران غیردولتی پرداخته و در فصل سوم، آسیبپذیری قدرتهای بزرگ در بعد تهدید منافع آنها در سراسر جهان در جنگ ناهمتراز را تحلیل کرده است. آسیبپذیری قدرتهای بزرگ در ابعاد زندگی سیستمی، جنگ اطلاعات و فریب، موضوع مورد بحث در فصل چهارم است. فصل پایانی نیز به جمعبندی و نتیجهگیری مطالب اختصاص یافته است.
کتاب «آسیبپذیری قدرتهای بزرگ در محیط جنگ ناهمتراز» به قلم کیومرث حیدری به نگارش درآمده و انتشارات دافوس آن را در 188 صفحه 65 هزار ریال منتشر کرده است.
«آستان نیاز؛ پیرامون دعا و نیایش»
کتاب «آستان نیاز؛ پیرامون دعا و نیایش»، گزیده موضوعی وصیتنامه شهیدان فرهنگی (معلم) دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است، که توسط فاطمه امیدی تدوین شده و نشر شاهد آن را منتشر کرده است.
این اثر که به وصیتنامه 494 شهید معلم و با موضوع دعا و نیایش میپردازد، دارای هفت فصل با عناوین «حمد و سپاس»، «دعا برای طلب بخشش از خدا»، «دعا برای طلب پیروزی و نصرت و توفیق از خدا»، «دعا برای نابودی کفر و نفاق»، «دعا برای امام و انقلاب و مسلمانان»، «دعا برای شهادت، نیایش» است.
«شاهد» ناشر دفتر اول گزیده موضوعی وصیتنامه شهدا با موضوع «دعا و نیایش»، با شمارگان سههزار نسخه، در قطع رقعی، 257 صفحه و به بهای 80 هزار ریال است.
«آن بیست و سه نفر»
کتاب «آن بیست و سه نفر» که در برگیرنده خاطرات و رشادتهای نوجوانان رزمنده و مقاومت آنان در اردوگاههای ارتش بعث است، ناگفتههای بسیاری از دوران اسارت دارد. احمد یوسفزاده، نویسنده کتاب که سابقه 15 سال روزنامهنگاری دارد، این کتاب را به شکل روایت داستانی و دارای تعلیق های داستانی نگاشته است.
عنوان کتاب به دلیل حماسه آفرینیهای بیست و سه نوجوان در دوران اسارت انتخاب شده است خاطرات خودنوشت نویسنده در دوران اسارت را در بر میگیرد که انتشارات سوره مهر آن را به زیور طبع آراسته کرده است.
«ارتش در گذر تاریخ»
کتاب «ارتش در گذر تاریخ»، دربردارنده تعریف، تاریخچه، ساختار و عملکرد ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس است. فصل اول به شرح تعاریف و مفاهیم کلّی اختصاص یافته است. در فصل دوم به پیشینه قوای نظامی ارتش در ایران پرداخته شده است.
گروه مؤلفین دافوس ارتش جمهوری اسلامی، این کتاب را به رشته تحریر درآورده اند و این اثر تاریخچه ارتش در ایران را از زمان صفویه تا ارتش نوین در سال 1320 شمسی بیان میکند.
در فصل سوم، ارتش در ارتباط با انقلاب اسلامی و پیروزی آن مورد بحث قرارگرفته و در فصل چهارم به رویدادهایی که بر ارتش پس از انقلاب اسلامی گذشته پرداخته شده است. وضعیت و رویدادهای آغاز جنگ تحمیلی در ارتباط با ارتش جمهوری اسلامی، مفهوم تثبیت متجاوز، عملکرد ارتش در بیرون راندن دشمن متجاوز و ... از دیگر مباحث مطرح شده در این کتاب است.
«از حلبچه تا شلمچه»
کتاب «از حلبچه تا شلمچه» درباره ایثارگری مردم جنوب کشور در دوران 8 سال دفاع مقدس است که به بیان دیدگاه بمباران شیمیایی حلبچه تا بمباران شلمچه می پردازد و رضا خدری آن را به نگارش درآورده است.
خوزستان ریشه در تاریخ دارد، بندرخرمشهر، بعد از جنگ شلمچه محل تفحص اجساد شهدا شد، یادمان شهدا، حلبچه، شرح حمله، تلفات جانی، رقص نی ها، جبهه های غرب، خیانت مزدوران کوماه، پادگان آموزشی قدس، برف و سرمای طاقت فرسای غرب کشور، رسیدن به نقطه عملیات، حملات شیمیایی و کشتار هولناک مردان حلبچه، پذیرش قطعنامه 598، اسامی شهدای مرزن آباد، آلبوم عکس از جمله عناوین بخشهای مختلف این کتاب را تشکیل داده است.
کتاب «از حلبچه تا شلمچه»، نوشته رضا خدری شهریورماه امسال با شمارگان 1500 نسخه و قیمت 55 هزار ریال توسط انتشارات سنا روانه بازار شده است.
«اولین روزهای مقاومت: روایت تکاوران از خرمشهر»
کتاب «اولین روزهای مقاومت: روایت تکاوران از خرمشهر»، روایتی داستانی از خاطرات آغاز جنگ از نگاه رزمندگان ارتش است که توسط انتشارات روایت فتح منتشر شده است. این اثر از مجموعه کتابهای «روایت نزدیک» است که به بیان خاطرات دو تن از حاضران در خرمشهر اختصاص دارد.
این اثر خاطرات، دیدهها و شنیدههای «محمدرضا ابراهیمدخت» و «عبدالله صالحی» را نقل میکند، همچنین کتاب «اولین روزهای مقاومت» توسط سیدحسین یحیوی و مرتضی قاضی به نگارش درآمده است.
کتاب «اولین روزهای مقاومت» نهمین جلد از مجموعه کتابهای «روایت نزدیک» است که در 88 صفحه و 3 هزار و 300 نسخه توسط انتشارات «روایت فتح» منتشر و روانه بازار نشر شده است.