کد خبر: 1453385
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۹
نشست نقد و بررسی «زیباتر از زندگی»؛

فیلمسازی درباره دفاع مقدس آسان است/ رضایت خانواده علم‌الهدی از «زیباتر از زندگی»

گروه هنر: نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی «زیباتر از زندگی» در حاشیه سیزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت در سینما فلسطین برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست بررسی فیلم سینمایی «زیباتر از زندگی» با حضور انسیه شاه حسینی (کارگردان)، سیدسعید سیدزاده (تهیه کننده) و کیوان امجدیان (منتقد) شب گذشته در سینما فلسطین برگزار شد.

در ابتدای این نشست، شاه‌حسینی در پاسخ به این پرسش که با توجه به این‌که این فیلم در رابطه با شخصیتی مثل شهید علم الهدی است، چه سختی‌هایی برای تولید پیش رو داشت، اظهار کرد: اصلاً سخت نبود چون هر کارگردانی که بخواهد در رابطه با یک شهید فیلم بسازد، اگر شناخت کامل و همه‌جانبه‌ای از وی داشته باشد نمی‌تواند کار سختی باشد. من آشنایی خوبی با شهید علم‌الهدی داشتم و با این شناختی که از وی و همچنین اطرافیانش داشتم، بنابراین حرف زدن از او هم برایم کار سختی نمی‌توانست باشد.

وی افزود: از نتیجه کار هم راضی هستم و رضایت من زمانی بیشتر شد که متوجه شدم خانواده آن شهید هم از فیلم رضایت دارند.

سیدسعید سید‌زاده، تهیه‌کننده فیلم، در ادامه این نشست در رابطه با مشکلات ساخت فیلم در حوزه دفاع مقدس گفت: برخلاف نظر یک عده که می‌گویند فیلمسازی در عرصه دفاع مقدس کار سختی است، اما من معتقدم که آسان است و هنگامی که یاعلی گفته و در این راه قدم برمی‌داریم، همه کارها به راحتی جلو می‌روند، تنها مشکلی که در این زمینه وجود دارد، این است که عده‌ای می‌گویند نباید راجع به دفاع مقدس فیلم ساخت، اما غیر از این مسئله تا به امروز من هیچ سختی دیگری در کار ساخت فیلم دفاع مقدس نداشته‌ام و برای من حتی پشتیبانی نظامی نیز در حد بضاعت به خوبی انجام شد.

کیوان امجدیان نیز در ادامه درمورد فیلم «زیباتر از زندگی» گفت: در کارهای دفاع مقدس بیشترین تمرکز بر حوادث و اتفاقات است، اما در این فیلم بیش از آن‌که بر حوادث تمرکز شود، بر شخصیت شهید علم‌الهدی تمرکز شده است؛ بنابراین می‌توان گفت که این فیلم یک کار شخصیت‌محور است و این شخصیت  در «زیباتر از زندگی» متفاوت با ذهنیت مردم به نمایش گذاشته شده است و می‌توان گفت که بیشتر به وجه انسانی و ارتباطات عاطفی آن شهید پرداخته شده است تا رشادت‌ها و وجه حماسی وی و اگر از این زاویه به این فیلم نگاه کنیم، می‌توان گفت که «زیباتر از زندگی» فیلم قابل تحسینی است.

شاه‌حسینی در رابطه با مطالعات خود پیرامون زندگی شهید علم‌الهدی جهت ساخت فیلم «زیباتر از زندگی» بیان کرد: من زمانی با علم‌الهدی آشنا شدم که 18 ماه از شهادت وی گذشته بود. در همان دوران با یکی از همرزمان وی به نام شیخ شویش که در فیلم هم حضور کوتاهی دارد، آشنا شدم و وی به من گفت که چه طور حسین علم‌الهدی به شهادت رسیده و پس از گذشت 18 ماه از شهادت وی برای یافتن پیکرش به آن منطقه آمدند.

شخصیت علم الهدی برای من خیلی دراماتیک بود

وی افزود: شخصیت علم‌الهدی برای من خیلی دراماتیک بود؛ ضمن اینکه شنیده بودم که ایشان خانواده‌ای مذهبی دارند و مادر وی در پشت جبهه مشغول خدمت‌رسانی است، همچنین برای شناخت بیشتر وی کتاب‌هایی را مطالعه کردم و با اطرافیان وی نیز گفت‌و‌گوهای زیادی انجام دادم تا این‌که به این نتیجه رسیدم که حالا می‌توانم در رابطه با وی فیلم بسازم.

شاه‌حسینی در پاسخ به این پرسش که چرا شخصیت شهید علم‌الهدی شاعرانه به نمایش گذاشته شده است، گفت: برای این‌که وی واقعا همین‌گونه بود. او ادیب، شاعر، مفسر قرآن و نهج البلاغه بود، اما بنا بر اتفاقاتی و شهادت اطرافیانش احساس کرد باید قلم را به زمین بگذارد و به جنگ برود و باید بگویم که حسین علم‌الهدی لطیف‌تر از آنچه بود که در فیلم نشان داده شده است.

باید ذائقه مخاطبان را تغییر داد

سیدزاده در رابطه با عناصر و امکانات لازم برای ساخت فیلم دفاع مقدس بیان کرد: ساخت یک فیلم خوب نیازمند به یک فیلمنامه خوب است و اگر در هرعرصه‌ای از جمله دفاع مقدس فیمنامه خوب نباشد نمی‌شود فیلم خوب ساخت. همکاری من با انسیه شاه‌حسینی به این دلیل است که ایشان نویسنده است و روی فیمنامه حساسیت دارد، پس شرط اولیه برای ساخت فیلم خوب مهیا بود و من در قدم بعدی باید امکانات خوب را برای ساخت فیلم فراهم می‌کردم که این هم انجام شد و یک فیلم خوب در نهایت ساخته شد.

وی افزود: مقام معظم رهبری تأکید داشتند که در حوزه فیلم باید ذائقه مخاطبان را تغییر داد، مسئولان باید کاری کنند که ذائقه مردم را به سمت فیلم خوب دیدن تغییر بدهند نه این‌که فیلم خوب را در خندیدن بدانند.

«زیباتر از زندگی» عنصر باورپذیری ندارد

امجدیان در ادامه با انتقاد از اینکه فیلم «زیباتر از زندگی» عنصر باورپذیری ندارد، ادامه داد: با اینکه انسیه شاه حسینی تلاش کرده است که شهید علم الهدی را طوری نشان بدهند که برای مخاطب باورپذیر باشد، اما این اتفاق نیفتاده است به ویژه حس می‌کنم که در صحنه تانک‌ها مخاطب میخکوب نشد و آنچه از فیلم انتظار داشتیم، برای مخاطب اتفاق نیفتاد یا به قولی این فیلم نتوانست آنطور که باید مخاطب را میخکوب کند. برای مثال صحنه هلیکوپتر در فیلم «چ» به خوبی توانست مخاطب را به خود جلب کند، ولی همانطور که گفتم فیلم «زیباتر از زندگی» در این رابطه موفق عمل نکرد.

شاه‌حسینی در رابطه با این مسئله عنوان کرد: اگر آن صحنه هلیکوپتر را از فیلم «چ» حذف کنیم، دیگر چیزی از آن باقی نمی‌ماند اما زیباتر از زندگی از ابتدا با مخاطب همراه است، در رابطه با صحنه تانک‌ها هم باید بگویم که ما 20 دقیقه راش در رابطه با آن داشتیم و حتی تانک از روی رزمنده‌ها عبور می‌کند و این به وضوح نشان داده می‌شود اما ما احساس کردیم که نیاز به نمایش آنها نیست.

وی افزود: مشکل از جایی آغاز شد که نویسنده‌ای آمد و در رابطه با علم‌الهدی رمانی نوشت که تبدیل به رمنس شد و در این رابطه هیچ کس بهتر از مقام معظم رهبری نمی‌داند که خاکریزی در آن منطقه وجود نداشت و هرچه بود تانک و تن بود و اگر تجلیلی هم از سوی مقام معظم رهبری شده به این دلیل بوده است، حضرت آقا سعی می‌کنند خطای ما را نادیده بگیرند تا این نوشتن‌ها در رابطه با دفاع مقدس ادامه پیدا کند. به دلیل ذهنیتی که مخاطبان از طریق این کتاب در رابطه با این شهید پیدا کردند، از فیلم هم انتظارات دیگری می‌رفت که با واقعیت همخوانی نداشت.

در پایان نشست سیدزاده خاطر نشان کرد: امیدوارم شرایط آنچنان مهیا شود که ما روز به روز بیشتر بتوانیم ازاقیانوس ارزش‌های دفاع مقدس برداشت کنیم و آثاری را تولید کنیم که جوان‌ها بتوانند از طریق آن بزرگان کشور خود را بهتر بشناسند.

captcha