به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی منصوریان دامغانی، استاد حوزه و دانشگاه در برنامه گفتوگوی جمعه اخبار قرآنی این هفته که روز گذشته، چهارم مهرماه از شبکه قرآن و معارف سیما پخش شد به بیان مطالبی درباره سبک زندگی اسلامی پرداخت و گفت: بحث سبک زندگی چند سالی است که از سوی مقام معظم رهبری طی فرمایشاتی که در استان خراسان شمالی داشتند مطرح شد.
نحوه زندگی ما همان سبک زندگی است
وی افزود: مفهوم سبک زندگی جزو بدیهات است، ما برای تعریف هر کلمهای باید کلمهای بیاوریم که در ذهن بینندگان شناخته شده باشد. سبک یعنی، قالب، روش و مدل و آنطور که زندگی میکنیم. نحوه زندگی ما همان سبک زندگی است.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه سبک زندگی همه جوانب زندگی انسان را دربرمیگیرد، گفت: سبک زندگی هم حوزه فردی، هم در حوزه جمعی و هم عرصههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، خانواده و .... را دربرمیگیرد.
بعد فردی و بعد جمعی از ضروریات بحث سبک زندگی است
وی در ادامه گفت: ما در بحث ضرورت سبک زندگی باید دو مطلب و دو جایگاه را مورد نظر داشته باشیم که سبک زندگی در آن تأثیرگذار است؛ عرصه اول بعد فردی قضیه است به این معنی که آیا سبک زندگی در بعد فردی تأثیر دارد یا ندارد؟ عرصه دوم مربوط به اجتماع و مسائل جمعی است. هر جامعه، نظام و کشوری دوست دارد به یک پیشرفت همهجانبه برسد که این پیشرفت همهجانبه را امروزه تمدن مینامند.
حجتالاسلام والمسلمین منصوریان دامغانی افزود: یک مثلثی داریم که فرهنگ، اقتصاد و سیاست اضلاع آن را تشکیل میدهند؛ رشد همهجانبه در این سه ضلع تمدن را تشکیل میدهد تا جایی که آن جامعه و کشور در این سه ضلع به مدل مقبول خود برسد و الگو و سبک ارائه کند.
جانمایه تمدن، سبک زندگی است
وی عنوان کرد: پیشرفت همه جانبه که امروزه از آن به عنوان تمدن یاد میکنند دو بخش اصلی دارد که یک بخش آن سختافزاری(علم و صنعت، تکنولوژی، اختراع و...) است و یک بخش دیگر آن که بخش نرمافزاری و متنی همان سبک زندگی است. بخش اصلی تمدن که مسئله سبک زندگی است در واقع جانمایه مسئله تمدن است.
استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: ما به عنوان یک کشور و نظام اسلامی به بخش سختافزاری پرداختهایم اما در بخش دوم براساس فرمایشات مقام معظم رهبری، آیا واقعا عمل کردهایم؟ در حال حاضر مدل زندگی ما مدل غربی است یا اسلامی؟ تعاملات اجتماعی ما غربی است یا اسلامی؟ و... ، باید به این موضوع بپردازیم که ما چقدر اسلامی زندگی میکنیم و چقدر غیراسلامی صحبت میکنیم و چه کار کنیم که به سمت زندگی اسلامی حرکت کنیم.
شرق و غرب در تعریف انسان با هم اشتراک دارند
وی با بیان اینکه امروزه سه سبک زندگی اصلی در دنیا داریم، گفت: سبک زندگی شرقی، سبک زندگی غربی و سبک زندگی اسلامی سه سبک زندگی هستند که در دنیای امروز رواج دارد. هر یک از این سبکها به این دلیل که تعریف متفاوتی از انسان دارند برای انسانی که در این دنیا قرار است زندگی کند سبک زندگی متفاتی را ارائه میکنند؛ البته شرق و غرب در تعریف انسان اشتراک دارند و در برخی از عرصهها با هم اختلاف دارند.
حجتالاسلام منصوریان دامغانی ادامه داد: تعریف سبک زندگی غربی از انسان یک انسان تک بعدی صرفا مادی است، به بخش فرهنگ هم میپردازند اما با مبنای این جهانی کردن انسان؛ در نظامهای شرقی و غربی انسان را صرفا مادی و این جهانی تعریف میکنند و به بعد ماورایی توجه نمیکنند اما در اسلام بعد دوم که بعد ماورایی است را داریم.
وی عنوان کرد: زمانی که بعد ماورایی برای انسان تعریف نشود ناخودآگاه جهانبینی هم عوض میشود؛ نگاه به این عالم عوض میشود و زمانی که جهانبینی عوض شود ایدئولوژی هم عوض میشود وجهانبینی مادی ایجاد میشود و اگر جهانبینی مادی شود ایدئولوژی هم بر مبنای مادیات میشود و اصالت در مادیات دیده میشود و در این صورت است که انسان از سبک زندگی اسلامی فاصله میگیرد.
رسانهها نقش اثرگذاری در ترویج سبک زندگی اسلامی دارند
این استاد حوزه و دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش رسانهها در سبک زندگی اسلامی و ترویج این سبک زندگی در جامعه، گفت: رسانهها نقش اثرگذاری در سبک زندگی اسلامی دارند. امام خمینی(ره) فرمودند: صداوسیما دانشگاه است.
وی ادامه داد: در سخنرانی رهبر معظم انقلاب که در خراسان شمالی با محوریت سبک زندگی اسلامی داشتند ایشان فرمودند: یکی از نکاتی که باید در مواجهه با دنیای غرب به آن توجه داشت عامل و ابزار هنر است که در اختیار غربیها است، اینها از هنر حداکثر استفاده را برای ترویج این فرهنگ غلط کردهاند؛ به خصوص از هنرهای نمایشی و سینما حداکثر استفاده را کردهاند. چیزی که بخواهیم ماندگار شود باید هنرمندی داشته باشیم.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه کسانی که در صداوسیما فعالیت میکنند باید براساس سبک زندگی اسلامی به تولید فیلم و سریال بپردازند، گفت: چرا در سریالهای ما نماز نیست؟ چرا رعایت خیلی از موضوعات شرعی در سریالهای ما وجود ندارد؟ امروز در این سبک غربی، شرقی و اسلامی باید این نکته را مطرح کرد که در واقع بحث تهاجم فرهنگی همان سبک زندگی غربی است.