به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، متن یادداشت محمدعلی معلم دامغانی، رئیس فرهنگستان هنر، در پاسداشت مقام استاد محمود فرشچیان به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب استاد فرزانه گرانسنگِ والا، هنرمند صاحب سبک و متعهد به آنچه بالاتر از آن مرتبتی نیست؛ حضرت آقای محمود فرشچیان عضو پیوسته فرهنگستان، ارادتمندان و خدمتگزاران و هنرمندان فرهنگستانی را در نیم روز یوم دوشنبه 31/6/93 به حضور خود مشرف گردانیدند.
عمر و عزتشان پاینده باد که در فنون دلبری و دلنوازی یگانه روزگارند و صمیمانه و بیتعارف گاه اندازه کسی از سلسله بنیآدم خصوصاً از اهل هنر حدود متعارف را میگذارد و به مرتبتی راه مییابد که به قول مشهور «لا تَسئَل» مپرس.
استاد فرشچیان بیهیچ شایبه یکی از مصادیق این سخن است.
اصولاً چنانکه مشهور است:
هر کس به زبانی صفت حمد تو گوید بلبل به غزلخوانی و قُمری به ترانه
عصر رسانه بر همه کس آشکار کرد که مردمان از ابتدای تاریخ تا به امروز در هر دورهای و به اقتضای آنچه در اندیشه داشتهاند، شیوهای را برای ابلاغ و تبلیغِ سخن خویش برگزیده و آن سخن را چنان که بایست به مخاطبان آن رسد «کدگذاری» کردهاند. شاعر و نویسنده، پیام خویش را با کلمات ارسال میکنند، نقاش با طرح و رنگ پیغام خود را میگذارد و هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی، شیوه خود را دارند و در زمان ما حتی عکاسان که لحظهها را به اصطلاح روز «فریز» میکنند و آنات را به سنگ سخت بدل میسازند اینگونه مطلب خود را به مخاطبانشان میرسانند.
اینک گفتگو در انواع کدها نیست، بلکه به تناسب مسئله، هنر گرانمایه نگارگری پیش چشم است و مورد نظر.
صورتگر نقاش چین رو صورت یارم ببین یا صورتی برکَش چنین یا ترک کن صورتگری
حقاً که استاد محمود فرشچیان همان است که حوالت به دیدار او و آثار او رفته است.
محمود فرشچیان در یک کلمه نگارگر بهشت خدای متعال در زمینِ سوخته است. او طرح را چنان میشناسد و محاکات میکند که جز به قوه ولایت چنین هنری نمیتوان و سحر رنگها و تأثیر آنها را به مصابتی میشناسد که حقیقت در عالم طبیعت طرحهای خود را با آن رنگها آراسته است و طرح و رنگ محض چشم آدمیان است وگرنه سایر موجودات جز در موارد خاص از چنین سرمایههایی بهره نمیگیرند و اما لطیفه والاتر، فرشچیان در جهان خاکی رنگها و نیرنگها دل در گرو عالم بیرنگی دارد.
او راوی معراج است، روایتگر غدیر است، مرثیهخوان ظهر عاشوراست. محمود فرشچیان هنر و اخلاق را کمندی میپندارد و نردبانی میخواهد که با آن بر بام بلند آسمان فراتوان رفت و از آن بلند جای به تماشای دو جهان ایستاد و برای عالمیان از هر دو عالم سخن گفت. هماکنون فرهنگستان درصدد چاپ و انتشار مجموعه شعری از شعرای جوان سرزمین شعر «ایران» در وصف و تقدیر محمود فرشچیان است. این مجموعه در معنی و محتوا حکایتگر حقیقت نگارگری است که از همگنان به واسطه حقایق و دقایقی در گذشته و به جایی رسیده است که به زبان نقش و تصویر، حکمت و فلسفه تدریس میکند و معارف دینی و مذهبی میآموزد.
او را در آینه شعر شاعران خواهید دید که آنان پیام نقاشگران مرتبه روزگار ما را آنچنان که او پیغام کرده است فهمیدهاند و در باز خورد مسئله او را به صفاتی که از نقش و رنگ والاتر است و نه به جهان رنگ که به عالم بیرنگی تعلق دارد، ستودهاند.
آنها میگویند که تو عزیزی زیرا روایتگر قصه عزیزانی. باش که در سایه هدایت و عنایت آنان از سعادت این عالم و عالم دیگر برخوردار گردی و نیکا کسانی که چون تو باشند و ما ستایشگر چون توئی برای بیداری تو و دلالت تو به عالم نوریم تا نگویند که کوریم و آنچه را که در روزگار ما روشن است و روشنگر در نمییابیم و نیافتیم.
عمرت دراز باد و جان و روانت از خاکیان و عالم خاکیان به مدد افلاکیان بینیاز باد.
ای خجسته مرد هنر آفرین، قرین هنر باش تا آنگاه که جهان، جهان است.