به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مسابقه وبلاگنویسی طرح «قرآن، کتاب زندگی» با محوریت سوره لقمان توسط گروه محافل و مسابقات رادیو قرآن در حال برگزاری است. این مسابقه سعی دارد تا عموم جامعه با سوره لقمان آشنایی بیشتری داشته باشد. در همین خصوص گفتوگویی با امیرهوشنگ آذردشتی، قائم مقام رادیو قرآن داشتهایم. آنچه از نظر میگذرانید حاصل گفتوگوی ما با وی است.
نیت و هدف از شکلگیری طرح مسابقه وبلاگنویسی با محوریت سوره مبارکه لقمان در پی برگزاری طرح تابستانی رادیو قرآن با عنوان قرآن، کتاب زندگی چه بوده است؟
به منظور شناخت و آشنایی بیشتر با مفاهیم بلند و آسمانی سوره مبارکه لقمان و با هدف نشر و ترویج فرهنگ قرآنی در سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» اولین مسابقه بزرگ وبلاگ نویسی سوره مبارکه لقمان به همت رادیو قرآن و با مشارکت سازمانها و نهادهای مختلف برگزار میشود. همچنین توسعه و ترویج فرهنگ غنی قرآنی، از طریق فضای مجازی به سراسر جهان، شناخت و آشنایی هرچه بیشتر دوستداران قرآن با مفاهیم بلند و آسمانی سوره مبارکه لقمان، ارتقای سطح اطلاعات عمومی و تخصصی جوانان علاقهمند به معارف و مفاهیم سوره مبارکه لقمان، تلاش در راستای حضور پر نشاط علاقمندان به قرآن در فضای مجازی و ارائه آثار فرهنگی - ادبی در قالب وبلاگنویسی، کشف و شناسایی استعدادهای برتر جامعه اسلامی که ظرفیت فرهنگی و هنری خود را در فضای مجازی در راه شناخت معارف قرآنی، مصروف داشتهاند و معرفی وبلاگهای نمونه و استاندارد در موضوعات قرآنی و اسلامی از لحاظ فنی و محتوایی به علاقمندان فعالیت در این زمینه از دیگر اهداف این مسابقه وبلاگنویسی به شمار میرود.
چه افرادی و با چه ضوابط در مسابقه بزرگ وبلاگنویسی با محوریت سوره مبارکه لقمان شرکت کردند؟
شرکت در مسابقه محدودیت سنی نداشت. درج لوگوی رادیو قرآن در وبلاگهای شرکتکننده و داشتن شمارشگر بازدیدکنندگان برای وبلاگها الزامی بود. سابقه بیش از یک ماه در ایجاد وبلاگ و بروز رسانی مستمر از جمله ملاکهای مؤثر در ارزیابی بود. همچنین وبلاگهایی که با هدف شرکت در این مسابقه و با موضوع سوره مبارکه لقمان راهاندازی شده بودند، به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفت و از امتیاز ویژه برخوردار شد اما تمام وبلاگهای دینی و مذهبی با حداقل 5پست در موضوع سوره مبارکه لقمان میتوانستند در این مسابقه بزرگ شرکت کنند. شرکتکنندگان در این مسابقه میتوانستند از تمامی قالبهای رایج وبلاگی همچون دلنوشتهها، خاطرات، یادداشت روزانه، مقاله، آیه، حدیث، صوت، فیلم، پادکست و .... به طور مجزا استفاده کنند. مهلت ارسال آثار برای شرکتکنندگان از یکم تیرماه تا 31 شهریورماه بود که باید فرم مربوط به شرکت در مسابقه را از سایت رادیو قرآن به نشانی www.radioquran.ir دریافت میکنند. همچنین با همکاری تبیان تبصرهای به این مسابقه افزودیم مبنی بر اینکه به شرکت کنندگانی که وبلاگ خود را در سامانه وبلاگ تبیان(تبلاگ) ایجاد کنند، امتیاز ویژهای تعلق گرفت.
چه تعداد وبلاگنویس در این طرح مشارکت کردهاند و مورد ارزیابی قرار گرفتهاند؟
در مجموع حدود 350 وبلاگ به دبیرخانه ارسال شده بود که در دو بخش محتوایی و فنی توسط هیئت داوران به صورت مجزا در حال ارزیابی است.
نحوه انتخاب وبلاگهای برتر چه بوده است و چه شاخصهایی برای داوری در نظر گرفته شده است؟
وبلاگهای برتر پس از ارزیابی داوران و با احتساب مجموع امتیازات محتوایی و فنی انتخاب خواهند شد و انشالله در آئین پایانی جشنواره از 30 وبلاگ برتر تقدیر خواهد شد. شاخصهای ارزیابی در دو بخش محتوایی و فنی به تفکیک مورد توجه قرار گرفت. هنگام داوری، 70 درصد امتیاز به «محتوای مطالب وبلاگ» و 30 درصد امتیاز به «شرایط فنی و گرافیکی» تخصیص مییابد. ملاکهای محتوایی شامل تناسب موضوع و محتوا، بهرهگیری از آیات و روایات، ادبیات وبلاگی (صمیمیت، روانی و سادگی)، استفاده از تصویر و لینک، نگاه نو، پیوندهای روزانه، رعایت اصل خلاصهنویسی، وجود تیتر مناسب، شفافسازی و نتیجهگیری از مطالب، نقد سالم و ادبیات اخلاقمدارانه، مستند بودن مطالب و تعامل با دیگران و ارتباط دوسویه با مخاطبان بود. همچنین ملاکهای فنی شامل تناسب گرافیک وبلاگ با موضوع، استفاده از بخش معرفی وبلاگ، رعایت نکات ویرایشی و نگارشی، استفاده از آرشیو موضوعی، وجود شمارشگر بازدیدکنندگان، سرعت بارگذاری وبلاگ، تعداد بازدید، استمرار به روزرسانی، استفاده از لوگوی مناسب، تناسب فونت، اندازه، نوع، رنگ متن، RSS و تعداد صفحات ایندسک شده و رنکینگ وبلاگ و استفاده از جذابیتهای صوتی و بصری بود.
برای ارتباط مستمر رادیو قرآن به عنوان یک شبکه تولیدکننده محتوای قرآنی، با فضای مجازی و به طور اخص با وبلاگ و وبلاگنویسان در آینده چه فکری شده است؟
وبلاگهای برتر و نویسندگان برتر با توجه به امتیازات حاصله شناسایی میشوند و انشالله در تولید محتواهای قرآنی به ویژه در قالب نویسندگی از آنها در شبکه استفاده خواهد شد. سعی میشود در آینده نیز با درنظرگرفتن بخش وبلاگنویسی در طرحهای چندرسانهای شبکه این جریان قرآنی استمرار یابد. علاقمندان به این فضا میتوانند به طور مستمر از طریق سایت شبکه، مطالب و فایلهای قرآنی خود را با شبکه قرآن تبادل کنند و بدین طریق با ایجاد یک فضای همکاری مجازی، هم خود تولیدکننده محتوای قرآنی برای دیگران باشند و هم از فایلها و مطالب ارسالی دیگران در قالب باشگاه مجازی رادیو قرآن بهرهمند شوند.