مهران رجبی، بازیگر سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره تجربه حضورش در نقشهای روحانی، اظهار کرد: من در 6 کار سینمایی و تلویزیونی نقش روحانی را ایفا کردهام. اولین آن مربوط به فیلم سینمایی «زیر نور ماه» است. البته در سریالی به نام «شمعدونی» که هماکنون به کارگردانی بهروز شعیبی در حال فیلمبرداری است نیز نقش متولی یک حوزه علمیه را ایفا میکنم، ولی وی روحانی نیست، اما فردی مذهبی است.
وی افزود: بازی در نقش یک روحانی را نباید با دیگر نقشهایی که یک بازیگر ایفا میکند یکی دانست، چون حساسیتهایی که در این زمینه وجود دارد این اجازه را به بازیگر نمیدهد که در کارش دچار اشتباه شود. برای درک بهتر مثالی میآورم. در این سریال (شمعدونی) فرهاد آئیش ایفاگر نقش روحانی است. وی برای اینکه در این مجموعه با دقت تمام کارش را انجام دهد دقت نظر بالایی حتی روی کلام و راه رفتن خود دارند. این نگرانی برای تمام کسانی که نقش روحانی را ایفا میکنند وجود دارد، بنابراین باید با توانایی بالا چنین نقشی را ایفا کرد.
این بازیگر به توضیح فوق اضافه کرد: برای اینکه بازیگر در ایفای نقش روحانی موفق باشد، حتما باید در رفتار و گفتار روحانیون دقیق شود. برای رسیدن به این خواسته نیز، باید در حوزههای علمیه حضور پیدا کند و با روحانیون و طلاب آشنا شود. این اتفاق را من در «زیر نور ماه» تجربه کردم، هرچند از قبل هم با این فضا تا حدودی آشنا بودم، اما برای این کار نگاهی دقیق به این حوزه (روحانیون) داشتم، حتی به یاد دارم که خارج از کار هم سعی میکردم که آن نقش را دائما با خود تمرین کنم.
رجبی درباره تغییر نگرشی که نسبت به روحانیت در فیلمهای سینمایی پیش آمده، گفت: در گذشته نگاه به روحانیت تنها در ظاهر و پوشش خلاصه میشد. برای همین هم معمولا روحانیون در فیلمهایی سینمایی حضور جدی نداشتند، اما پس از «زیر نور ماه» این قشر به صورت جدی در فیلمهای سینمایی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای همین هم در ادامه شاهد فیلمهای موفقی در این حوزه بودیم. نکته دیگر اینکه، فضای بازی که مدیران برای کار کردن در این حوزه پیش آوردند نگاه به روحانیت را در سینما دقیقتر کرد.
بازیگر سریال «معراجیها» با بیان اینکه نگاه به روحانیت باید فارغ از دستهبندیهای جناحی باشد، گفت: روحانیت در جامعه ما نقش تعیین کننده دارد. در کلامی ما انقلاب را مدیون روحانیت هستیم، پس نباید در فیلمهایی سینمایی این قشر را به نفع گروهی خاص مصادره کنیم، بلکه باید شرایطی را فراهم آوریم تا همه مردم بتواند از تاثیرات مثبت روحانیت در آثارشان استفاده کنند. نکته دیگر که ذکر آن را ضروری میدانم این است که باید به روحانیت به نحوی پرداخت که این تصور پیش نیاید که این قشر همیشه جدی هستند، چون روحانیون در رابطههای خود با مردم، بسیار صمیمی و در برخی مواقع شوخ طبع هستند.
رجبی در پایان با بیان اینکه نزدیکی روحانیت به سینما قادر است اتفاقات خوبی را در سینما رقم زند، خاطرنشان کرد: چند سالی است که روحانیت نگاه ویژهای به سینما دارد، چون آنها هم دریافتهاند که این ابزار میتواند مبلغ خوبی برای آموزههای دینی باشد، البته شاید هنوز برخی مخالفتها نسبت به سینما از طرف روحانیت وجود داشته باشد، اما اکثر آنها، سینما را به عنوان رسانهای برای تبلیغ دین مبین مینگرند. به ویژه اینکه مقام معظم رهبری نیز بارها در سخنان خود به اهمیت سینما تاکید داشتند، حتی خود در پشت صحنه فیلم سینمایی «حضرت محمد (ص)» حضور یافتند.