رحیم خاکی از قاریان بینالمللی کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به تأثیرگذاری فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی گفت: نفس تشکیل فراکسیون و تلاش پارلمانی برای پیشبرد اهداف کلان قرآنی کشور قطعاً یک کار بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است که توانسته جمع زیادی از نمایندگان را همراه خود کند.
فعالیت فراکسیون قرآن و عترت مجلس چشمگیر نیست
وی گفت: آنچه در طول سالهای گذشته از جریان فعالیتهای این فراکسیون مشاهده میشود، اینگونه برمیآید که عملکرد این فراکسیون فراز و نشیب فراوانی به ویژه طی دو سه سال گذشته داشته است؛ در طول سالهای متمادی این فراکسیون جلسات خوبی تشکیل داده و اهداف بسیار بلندی را برای کمک به جریانسازیهای مختلف و قانونگذاری در سطح کلان کشور برای حمایت از فعالیتهای قرآنی طراحی کرده است اما متأسفانه در طول سالهای اخیر جریان فعالیتهای این فراکسیون خیلی چشمگیر نبوده و یا اطلاعرسانی دقیقی از فعالیتهای این فراکسیون صورت نگرفته است.
وی با اشاره به حضور کمرنگ اعضای فراکسیون قرآن و عترت در برنامهها و جلسات قرآنی گفت: یکی از ضعفهای مهم فراکسیون این است که متأسفانه اعضای فراکسیون خیلی فعال نیستند؛ صرفاً رئیس این فراکسیون و یا بعضاً دکتر سودانی جسته و گریخته تحت عنوان عضو این فراکسیون در محافل و مجالس قرآنی حضور پیدا میکنند اما سایر اعضا در ایجاد فضای مناسب برای پیگیری مطالبات قرآنی یا کمک به شکلگیری جریانهای مختلف قرآنی فعالیت چشمگیری ندارند و صرفاٌ در جلسات محدودی حضور پیدا میکنند.
دور شدن فراکسیون قرآن از اهداف خود
وی گفت: با توجه به این مسئله، فراکسیون عملاً از آن اهداف بلندی که طراحی شده بود کاملاً به دور است و به نظر میرسد با توجه به ظرفیتهایی که مجلس در جهت حمایت از فعالیتهای فرهنگی خصوصاً در حوزه قرآن دارد، تلاشهای جدی از سوی اعضای فراکسیون مشاهده نمیشود.
خاکی یکی از اشکالات دیگر این فراکسیون را خارج شدن دایره فعالیتهای آن از یک موضوع تخصصی به یک موضوع عمومی عنوان کرد و گفت: یکی از اشکالاتی که از سوی بخشی از فعالان قرآنی مطرح میشود این است که به فراکسیون قرآن، موضوع عترت و نماز و حجاب و عفاف هم اضافه شده است.
یک اشتباه استراتژیک در موضوع قرآنی
وی افزود: این موضوعات محوری، مهم و مبارک میتوانند در قالب فراکسیونهای دیگری پیگیری شوند و اگر بناست در این حوزهها تلاش جدی صورت گیرد، نباید در یکدیگر ادغام شوند.
این قاری برجسته کشوربا اشاره به سهیم شدن موضوع عفاف و حجاب در اعتبارات قرآنی کشور گفت: اعتباراتی که در بودجههای سالیانه بنا بود به فعالیتهای قرآنی اختصاص داده شود، با کمکاری و یا فرصتطلبی شامل بخش عفاف و حجاب نیز شده است؛ اعتبارات قرآنی بودجههای سالیانه فرصت استثنایی برای فعالیتهای قرآنی بود که از این مسئله سوءاستفاده شد اما افزودن موضوع حجاب و عفاف به این بخش، یک اشتباه استراتژیک صورت گرفت بود که انتظار میرفت فراکسیون زیر بار چنین اشباهی نمیرفت.
وی با بیان اینکه با این اتفاق سهم قرآن کمرنگ شد، گفت: با اضافه کردن موضوع عفاف و حجاب به موضوع قرآن در بودجههای سالیانه از اعتبارات فعالیتهای قرآنی کاسته شد و به بخشهای دیگر اختصاص داده شد.
وی ادامه داد: سه موضوع قرآن، عترت و حجاب و عفاف موضوعات بسیار کلان و مهمی هستند که لازم است هر یک در قالب یک فراکسیون پیگیری شود و اگر بناست اعتباراتی به این بخشها اختصاص داده شود، به صورت مجزا دیده شود در غیر این صورت در استفاده از این منابع مشکلاتی به وجود خواهد آمد.
صدمات سهیم بودن عفاف و حجاب در اعتبارات قرآنی
وی خاطرنشان کرد: در سال اولی که موضوع اعتبارات قرآنی در بودجه سالیانه مطرح شد، به خوبی این مسئله پیگیری شد اما به دلیل اینکه زیرساختها فراهم نبود، جذب منابع به خوبی صورت نگرفت، البته در تخصیص بودجه مدیریت درستی نیز انجام نشد که این اشکال از سوی دستگاههای اجرایی بود اما زمینهای فراهم شد تا در سالهای بعد موضوعات دیگر ذیل اعتبارات قرآنی گنجانده شود که این مسئله اشتباه بزرگی است.
وی گفت: قرارگرفتن موضوعات دیگر در کنار قرآن به شفافیت بودجه فعالیتهای قرآنی صدمه وارد میکند و قطعاً دستگاهها و سازمانهای قرآنی در پیشبینی منابع و جذب آن با چالشهای جدی مواجه میشوند.
وی در مورد ارتباط فراکسیون قرآن و عترت مجلس با سازمانها و نهادهای قرآنی کشور گفت: با توجه به نحوه اطلاعرسانی فراکسیون اطلاع دقیقی از این موضوع ندارم؛ شاید اعضای این فراکسیون تعاملات چشمگیری با مدیران و فعالان قرآنی داشته باشند اما به عنوان یک فعال رسانهای و قرآنی که سعی میکنم اخبار رسانهها را به صورت جدی دنبال کنم، انعکاس رسانهای خوبی را در این زمینه ندیدهام که این امر ضعف اطلاعرسانی فراکسیون را نشان میدهد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا در این زمینه فراکسیون کمکاری کرده و یا رسانهها، گفت: شاید هر دو در این عرصه کمکاری کردهاند؛ از یک سو رسانهها بسیاری رویدادها و اتفاقات و سوژههای قرآنی را پوشش نمیدهند و از سوی دیگر فراکسیون اطلاعرسانی دقیقی در زمینه خروجیهای خود انجام نمیدهد.
فراکسیون نقش نظارتی خود را پیگیری کند
وی در پایان نقش نظارتی فراکسیون قرآن و عترت را ضعیف توصیف کرد و گفت: در طول چند سال گذشته به خاطر رشد اعدادی که در حوزه قرآنی پرداخت شده، لازم است نقش نظارتی به صورت جدی و دقیق پیگیری شود و اینکه اعتبارات در چه مسیری خرج شده و چه خروجی داشته و به کدام دستگاهها و مراکز دولتی و مردمی به چه صورت و بر چه اساس و آییننامهای پرداخته شده مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: شایسته نیست که صدها میلیارد در حوزه قرآن هزینه شود اما اثر یا تغییر جدی در این زمینه اتفاق نیفتد؛ امروز این مسئله غیر قابل پذیرش است و طبیعتاً دغدغه جامعه قرآنی است که در کنار رعایت احترام کارگزاران قرآنی، نقش نظارتی به صورت جدی دنبال شود.