جبار آذین، منتقد و کارشناس سینما، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره جایگاه موضوعات دینی در سینمای کودک اظهار کرد: در چند سال اخیر سینمای کودک به جای پرداختن به موضوعات دینی و اسلامی، گرایش مشخصی به سمت الگوهای غربی پیدا کرده است؛ برای نمونه در فیلم «شهر موشها 2» که هماکنون فروش خوبی در سینماهای کشور دارد، حتی یک موضوع دینی و اسلامی را نمیتوان یافت.
وی افزود: مفاهیم اخلاقی که در این گونه فیلمهای سینمایی کودک دیده میشود، مبتنی بر باورهای غربی است، البته باید بگویم که فیلم «شهر موشها» به لحاظ ساختار و شکل کار بسیار ارزشمندی است، اما همانگونه که گفتم در آن نمیتوان هویت دینی و ملی را مشاهده کرد. این وضعیت در شرایطی است که سینمای کودک محملی است که در آن میشود مخاطبان خردسال را پرورش داد.
این منتقد سینما اذعان کرد: اینکه میگویم در فیلمهای پرمخاطب سینما عمدتاً رفتار و سبک زندگی غربی ترویج میشود، منظور تنها به بخش مفهومی فیلم خلاصه نمیشود، بلکه در ظواهر نیز چنین گرایشهایی را مشاهده میکنیم. این اتفاق را میشود در پوشش لباس و نوع گفتار شخصیتها به خوبی مشاهده کرد، حتی در برخی مواقع گفتوگوهایی در فیلمهای سینمایی رد و بدل میشود که نمونه آن را کمتر در خانوادههای ایرانی میتوان مشاهده کرد.
آذین در پاسخ به این سؤال که چرا چنین وضعیتی در سینما به وجود آمده است، گفت: دلایل این اتفاق بسیار است، اما شاید مهمترین آن را در این امر جستجو کرد که سینماگران ما عمدتا نسبت به موضوعات دینی دغدغه خاطر لازم را ندارند. برای همین هم شکل و بیان فیلمها هم نشانی از موضوعات اسلامی ندارد، البته ممکن است که در برخی فیلمها که سفارشی تولید میشوند، گرایشهای اسلامی دیده شود، اما آن موضوعات سطحی و کلیشهای هستند.
وی به توضیح فوق اضافه کرد: این گونه نیست که رویکرد اشتباه سینما به موضوعات دینی یک اقدام سهوی باشد، بلکه در برخی مواقع به صورت عامدانه برخی سینماگران چنین رویکردی را در آثارشان لحاظ میکنند تا به نوعی مروج فرهنگ غربی باشند. دلایل این مسئله نیز دلبستگی آنان به فرهنگ غرب است. برای همین هم، نه تنها در یک یا چند فیلم، بلکه در سلسلهای از آثار این دست موضوعات را میتوان مشاهده کرد.
آذین در پایان تاکید کرد: برای مقابل با این گرایشی که در سینما به وجود آمده نیز باید برخورد هدایتگرانه مسالمتآمیز صورت گیرد.