کد خبر: 1459068
تاریخ انتشار : ۱۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۶
حجت‌الاسلام مبشری:

طنز رسانه‌ ملی گفتمان جامعه را به سوی القاب ناپسند سوق ندهد

گروه جامعه: عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با بیان اینکه نباید به بهانه وجود نسبت دادن القاب ناپسند در جامعه تصویرگر آن در رسانه ملی باشیم، تصریح کرد: طنز رسانه‌ ملی گفتمان جامعه را به سوی القاب ناپسند سوق ندهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مبشری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به کار بردن القاب و نام‌های ناپسند برای دیگران را از گناهان اجتماعی برشمرد که امروزه در تعاملات روزمره افراد شیوع پیدا کرده و قبح خود را از دست داده است.

وی با اشاره به آیه 11 سوره مبارکه حجرات که می‌فرماید: «اى کسانى که ایمان آورده‏‌اید نباید قومى قوم دیگر را ریشخند کند شاید آنها از اینها بهتر باشند و نباید زنانى زنان [دیگر] را [ریشخند کنند ] شاید آنها از اینها بهتر باشند و از یکدیگر عیب مگیرید و به همدیگر لقب‌هاى زشت مدهید چه ناپسندیده است نام زشت پس از ایمان و هر که توبه نکرد آنان خود ستمکارند» اظهار کرد: بیان این مهم در قرآن کریم نشان دهنده اوج قبح این موضوع است اما متاسفانه در زندگی فردی و اجتماعی برخی از افراد به امری معمول تبدیل شده است.

قبح از دست رفته

وی به عواملی که سبب از بین رفتن قبح این گناه اجتماعی شده است اشاره و عنوان کرد: شخصیت انسان‌ها دارای حریم است وقتی برای این حریم ارزشی قائل نباشیم دیگران به این محدوده ورود پیدا می‌کنند و به خود اجازه می‌دهند تکریم انسان مؤمن را زیر پا گذارند.

حجت‌الاسلام مبشری فراموش کردن جایگاه متعالی که خداوند به عنوان اشرف مخلوقات برای انسان در نظر گرفته است را سبب بی‌تفاوت شدن نسبت به استفاده القاب و نام‌های ناپسند برای دیگران و همچنین ناراحت نشدن افراد از اینکه بدین شکل خوانده شوند دانست.

فراموش کردن جایگاه رفیع انسانی و بی تفاوتی در برابر توهین

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی ادامه داد: اگر حساسیت افراد نسبت به بد نامیده شدن و مورد تمسخر قرار گرفتن، کم شده است نیز از فراموشی همین جایگاه رفیع انسانی نشئت می‌گیرد که بعضا با صمیمت خود با دیگران اشتباه گرفته می‌شود.

وی حسادت و دشمنی را عامل دیگری برای تخریب دیگران از طریق نسبت دادن القاب زشت دانست و گفت: اگر انسان جایگاه خود را در نظام هستی بشناسد نه به چنین گناهی که در قرآن کریم نیز بیان شده است تن می‌دهد و نه شأن خود را تا این حد در نظر مردم تنزل می‌دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مبشری با بیان اینکه نسبت دادن القاب ناپسند به دیگران گرچه در نظر برخی افراد امر مهم و قبیحی جلوه نمی‌کند اما به سبب آنکه در قرآن کریم از آن نهی شده‌ایم یک گناه اجتماعی است، گفت: گناه سبب لغزش و زمینه سازی برای انجام سایر گناهان می‌شود. بنابر‌این افراد با همین عملکردی که شاید نسبت به آن حساسیتی نداشته باشند، زمینه انجام گناه‌های بعدی را نیز در خود به وجود می‌آوردند و نه تنها از بابت این گناه بلکه به سبب زمینه سازی برای سایر گناهان نیز متضرر می‌شوند.

وی در ادامه به عملکرد دستگاه‌های فرهنگی اشاره و عنوان کرد: رد و بدل شدن القاب ناپسند بین عموم مردم جامعه یک واقعیت است اما نباید به بهانه وجود این واقعیت تصویرگر آن در رسانه ملی باشیم.

وقتی تبلیغ ضد ارزش می‌شود

حجت‌الاسلام مبشری با بیان اینکه در فیلم‌ها و سریال‌ها و یا برخی تبلیغات که با هدف فرهنگ سازی صورت می‌گیرد، ضد فرهنگ و ارزش عمل می‌شود گفت: به طور مثال «داوود خطر» شخصیتی بود که برای ترویج آئین راهنمایی و رانندگی به نمایش گذاشته می‌شد، اما توجهی به این مطلب نشده بود که «داوود» از اسما پیامبران الهی است.

وی با تأکید بر اینکه طنز نباید دست مایه‌ای برای تمسخر و استفاده از القاب ناپسند باشد تصریح کرد: گفتمان یک جامعه می‌تواند توسط رسانه‌ها تغییر کند در این راستا رسانه ملی حتی بیش از رادیو باید در این زمینه حساسیت داشته باشد.

captcha