کد خبر: 1460536
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۵

استادالاساتید قرآن در کلام شاگردان بی‌واسطه و باواسطه

گروه فعالیت‌های قرآنی: علاوه بر اساتید قرآن حاضر که بی‌واسطه یا باواسطه از شاگردان مرحوم استاد مولایی هستند، استاد محمدتقی مروت نیز خود را از زمره شاگردان اکبرالقراء می‌دانست.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، استاد ابراهیم پورفرزیب، معروف به استاد مولایی از قدیمی‌‌ترین اساتید قرآن کشور و از بنیان‌گذاران آموزش قرائت به سبک نوین که روز گذشته، 22 مهر، در سن 86 سالگی چشم از جهان فرو بست. او استاد علم قرائات بود؛ استادی که اساتید قرآن امروز، باواسطه یا بی‌واسطه از شاگردان ایشان بوده‌اند.
استادالاساتید قرآن ایران در جلسات و کلاس‌های قرآن خود که اساتید قرآن امروز از آنها پرورش یافته‌اند بین بهترین‌ها، متوسط‌ها و ضعیف‌ترها هیچ تفاوتی قائل نمی‌شد و زمانی که پای رحل قرآن می‌نشست همه را به یک چشم می‌دید و قرآن‌آموزان در هر شغل و جایگاهی که بودند برای او تفاوتی نداشت. در این گزارش با اساتید قرآن که با واسطه یا بی‌واسطه از شاگردان استاد بوده‌اند هم‌کلام شده‌ایم تا برایمان از استاد بگویند.
محمد بنیادی: از هفت سالگی با استاد مولایی آشنا شده و در خدمت ایشان بودم. اساتید بزرگ قرآن که دستی در قرآن دارند بلا‌استثناء یا شاگرد استاد بوده‌اند یا شاگرد شاگرد استاد بوده‌اند و هیچکس نمی‌تواند بگوید به واسطه یا بی‌واسطه از استاد مولایی بهره نبرده باشد.
ویژگی‌های بارز استاد مولایی، خلق و خوی قرآنی ایشان بود؛ این استاد قرآنی به هیچ عنوان با قرآن کاسبی نمی‌کرد؛ استاد مولایی همواره به قرآنیان می‌رسید و با راه‌اندازی موسسه خیریه، به قرآنیان وام می‌داد که این کار سال‌های سال ادامه داشته است. استاد مولایی همواره کمک حال بچه‌های قرآنی بود و در بسیاری از مواقع از جیب خود هزینه می‌کرد تا جایی که خیلی از شاگردان ایشان که هم‌اکنون جزء اساتید هستند هدایای مختلف از استاد مولایی دریافت می‌کردند.
استاد مولایی تفسیر را خوب می‌دانست و بر مفردات قرآن اشراف زیادی داشت؛ در عین حال نظم، انضباط و پی‌گیری‌های ایشان نیز ستودنی بود. استاد مولایی جلسات قرآنی خود را یک جریان غیر منقطع می‌دانست و هیچگاه حاضر نمی‌شد که حتی یک جلسه از این جلسات برپا نشود.
شهریار پرهیزکار: زمانی که تصمیم به حفظ و یادگیری قرائت قرآن گرفتم ابتدا در جلسات استاد مروت شرکت می‌کردم و پس از اینکه چندسالی با استاد مروت بودم استاد گفتند که به جلسات استاد پورفرزیب(استاد مولایی) هم بروم که بعد از آن با جلسات استاد مولایی آشنا شدم؛ از آن پس به همراه سه نفر از دوستان دیگرم، دو شب در هفته در جلسات استاد مروت و دو شب در هفته نیز در جلسات استاد مولایی حاضر می‌شدم و به این دلیل که قصد حفظ قرآن را داشتم استاد مولایی یک وقت ویژه برای ما اختصاص می‌داد.
استاد مولایی، بسیار خستگی‌ناپذیر، باحوصله و خوشرو بود. چیزی که در کلاس‌های استاد مولایی نمود زیادی داشت این بود که استاد در کلاس‌ها و جلسات قرآنی خود تشویقات پی‌درپی و مستمری داشت و اگر پیشرفتی مشاهده می‌کرد و می‌دید که قرآن‌آموزان کار را با جدیت دنبال می‌کنند و در کار خود نیز موفق هستند آنها را مورد تشویق فراوان قرار می‌داد؛ این تشویق‌ها هم مادی و هم معنوی بود که تأثیرات زیادی بر روی قرآن‌آموزان داشت.
جلسات معمولی ما با استاد گاهی اوقات تا پنج ساعت طول می‌کشید و در ماه مبارک رمضان نیز هر شب به جلسات استاد می‌رفتیم که این جلسات نیز بعد از افطار آغاز و تا بعد از سحر ادامه داشت. استاد مولایی از آغاز تا پایان این جلسه کنار شاگردان می‌نشست. شاگردانی که استاد مولایی تربیت کرد در آینده قاریانی در سطح بسیار بالا و در حد استانداردهای جهانی شدند که تلاوت قرآن را در حد استانداردها و ملاک‌های تلاوت قرآن کریم در جهان اسلام، انجام می‌دادند.
عباس سلیمی: آشنایی من با استاد مولایی به دهه 50 برمی‌گردد، سا‌ل‌های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران این توفیق را داشتم در یکی از بهترین کانون‌های قرآنی کشور یعنی مسجد الرضا(ع) تهران واقع در خیابان بهار که میعادگاه همه قرآنیان بود، حضور داشته باشم؛ میعادگاهی که هر بامداد آدینه ـ روز متعلق به قرآن ناطق حضرت ولی‌عصر(عج) ـ، همه قرآنیان با شوقی فراوان در آن جلسه حضور می‌یافتند، شاید تنها جلسه بسیار مترقی آموزش قرآن، همان جلسه بود که با آخرین اصول و موارد مربوط به علم تجوید، وقف و ابتدا و صوت و لحن قرآن کریم مجهز شده بود و بعدها اختلاف علم قرائات نیز به آن اضافه شد. این مکان محل تجمع عاشقان قرآن کریم بود.
استاد مولایی در مقام رضا و راضی به رضای خداوند بود و در جلسات قرآن سعی استاد بر این بود تا این امر را به شاگردان خود نیز آموزش دهد. استاد مولایی همیشه راضی به مقدرات خداوند متعال بود. همه شاگردان قرآنی استاد مولایی و رهروان این کلام راستین، ادامه‌دهنده راه ایشان هستند.
جلسات استاد مولایی سرشار از یک صمیمیت توأم با صراحت آموزشی و تذکرات جدی در بحث آموزش بود. جدی گرفتن امر قرائت قرآن کریم در جلسات آموزش استاد مولایی به خوبی مشهود بود وهمه به آن اذعان دارند؛ بالاتر از همه این موارد روحیه مبتنی بر حریت، آزادگی و وارستگی استاد مولایی بود که موجب محبوبیت ایشان در بین همه می‌شد، این حریت و وارستگی حتی پیش از انقلاب اسلامی نیز در ایشان وجود داشته است. یکی از بهترین درس‌هایی که افراد می‌توانستند از جلسات استاد مولایی کسب کنند، دستیابی به یک بینش سیاسی منطبق با مصالح انقلاب اسلامی بود که قرار بود تحقق پیدا کند.
مهدی قره‌شیخلو: در دوران نوجوانی چند بار توفیق حضور در جلسات قرآن استاد مولایی را داشته‌ام اما به این دلیل که ما تقریبا دو نسل بعد از استاد مولایی محسوب می‌شویم در محضر شاگردان این استاد شاگردی کرده‌ایم و نسل بعد از استاد مولایی، اساتید ما بوده‌اند.
در سال‌های قبل از انقلاب، چند استاد بیشتر نبودند که جلسات قرآنی برپا می‌کردند، استاد مولایی، استاد محمدتقی مروت و استاد بیگلری از جمله این اساتید بودند که قبل از انقلاب، جلسات قرآن داشتند و قرآنیان فعلی در حقیقت خود را از شاگردان استاد مولایی می‌دانند و نزد ایشان پرورش یافته‌اند.
استاد مولایی، طی دهه‌های متمادی که در خدمت قرآن بود، بدون هیچ چشم‌داشتی به آموزش قرآن پرداخت و جلسه‌داری کرد و البته بزرگترین ویژگی استاد مولایی این بود که هیچ توقعی برای کاری که انجام می‌داد از هیچکس نداشت. استاد مولایی بسیار مردم‌دار بود و کسانی که در جلسات استاد حضور مستمر داشته و از محضر استاد کسب فیض کرده‌اند همواره عنوان می‌کنند که استاد مولایی در جلسات قرآن خود بسیار مردم‌دار بود و هیچ تفاوتی بین شاگردان خود از اقشار مختلف جامعه یا پیر و جوان قائل نمی‌شد و به همه با یک چشم نگاه می‌کرد.
سیدمحسن موسوی‌بلده:
استاد مولایی، سبک جدید علم قرائت را در ایران به اتفاق استاد مروت، بنیان‌گذاری کردند که جلسات این دو استاد، قبل از انقلاب در تهران، تخصصی‌ترین جلسه قرائت کشور بود. استاد مولایی از نظر شخصیتی واقعا معلم قرآن بودند؛ هم اطلاعات قرآنی، تفسیری و معارف قرآنی بالایی داشتند و هم استادی، متخلق به اخلاق قرآنی بودند.
آن آثار تاریخی که از قاریان مصری قبل از انقلاب اسلامی در ایران ضبط شده و پخش می‌شود مربوط به جلسات استاد مولایی بود. استاد مولایی، علاوه بر تدریس و تربیت قاری به حفظ هم اهتمام زیادی داشت و شاگردان خود را برای حفظ قرآن تشویق می‌کرد که شهریار پرهیزکار، مرتل و حافظ کل قرآن کریم یکی از محصولات جلسه استاد مولایی است.
استاد مولایی در شب‌های جمعه که جلسه داشت زمانی که جلسه تخصصی قرائت تمام می‌شد، دعای کمیل خوانده می‌شد و استاد مولایی تمام دعای کمیل را از حفظ می‌خواند و دعای ندبه را هم شخصاً می‌خواند. به نظرم ایشان بنده خالص خدا بود.
سیدعباس میرداماد: بنده از 9 سالگی در جلسات قرآن استاد مولایی شرکت کرده‌ام؛ قبل از اینکه در جلسات قرآن استاد مولایی حاضر شوم از جلسات محلی که برگزار می‌شد، استفاده می‌کردم تا اینکه با راهنمایی برخی از دوستان با جلسات استاد آشنا شدم و بعد عاشق جلسه قرآن استاد و قرائت قرآن شدم.
اولین ویژگی شخصیتی استاد مولایی، باور معنوی ایشان به کلام‌الله مجید بود، استاد مولایی علاقه زیادی به کلام وحی داشت و به آیات الهی عشق می‌ورزید؛ زمانی که خود فرد باور به چیزی که تعلیم می‌دهد، داشته باشد بدیهی است که چون سخن او از دل برمی‌آید بر دل نیز می‌نشیند، پس بدیهی است که روی مستمعان نیز تأثیر بگذارد و آنها هم تحت تأثیر قرار بگیرند.
ویژگی دیگری که استاد مولایی را از دیگران شاخص می‌‌کرد این بود که رهبر معظم انقلاب نیز نسبت به ایشان التفات ویژه‌ای داشتند؛ مقام معظم رهبری که در زمره حاملان قرآن هستند قبل از انقلاب اسلامی در جلسات قرآن، حضور پیدا می‌کردند که وجه اشتراک این دو بزرگوار همان باوری است که به آیات الهی دارند. حسی که در زمان تلاوت آیات قرآن کریم توسط استاد مولایی ایجاد می‌شد همانند همان حسی است که در زمان تلاوت قرآن توسط رهبر معظم انقلاب در مستمعان ایجاد می‌شود.

دوستدار قرآن
|
-
|
۱۳۹۳/۰۷/۲۴ - ۰۹:۰۴
0
0
استاد مولایی انسان موفقی بوده چرا که زندگی او مملو از تربیت انسان های دیگر شده است او بر نسلی حق بزرگی دارد
خادم قرآن
|
-
|
۱۳۹۳/۰۷/۲۴ - ۱۱:۴۵
0
0
خدایش رحمت کند این استاد بزرگ قرآن را که به گردن همه ما حق دارند
captcha